Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

Koláč se ztracenou švestkou s povidlovou čepicí

0.0
Koláč se ztracenou švestkou s povidlovou čepicí

Potřebné ingredience

Jelikož jsem zvyklá pro své pohodlí měřit hrníčky celý recept jsem si převedla na hrníček o obsahu cca 350ml./ viz foto- je to hrníček na polévku../ Budeme potřebovat : 2 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrníček cukr krupice nebo jemný krystal , 1 kypřící prášek - pozor s větším obsahem tj. 15g - na 1/2 kg mouky , 1 mléčný puding, ale klidně i vanilkový i s tím je moc dobrý , 3 celá vejce , 1/2 hrníčku oleje / já používám olivový/ , skořicový cukr, hrstka nemletého maku a cca 1 hrníček mléka Na čepici : 10-15dkg povidel , hrudka / pol. lžice / másla , mouka a cukr -krupice na drobenku - já to měřím odhadem, tak abych získala sypkou hmotu a samozřejmě omyté a vypeckované švestky.

Postup přípravy

Postup :
Mouku,cukr,prášek do pečiva ,puding a všechny vejce a olej dáme do mísy - vyšleháme v tužší těsto, pak začneme přilévat mléko, těsto se pěkně vyhladí a bude mírně řidčí - tak se nelekejte.
Do pekáče , který má vyšší okraj / já mám o rozměrech 23x33x4 cm - pokud máte větší, nevadí, koláč jen bude nižší / v mém pekáči má výšku po upečení cca 6cm , dáme pečící papír a nalijeme jednu polovinu těsta, poklademe švestkami na husto , posypeme makem/ nemletým/ skořicovým cukrem . Navrch nalijeme zbytek těsta a dáme na cca 10 minut zatáhnout do předehráté trouby na 190-200°/ já mám horkovzdušnou/ ale kuchařinky již určitě mají zkušenosti a přizpůsobí požadované stupně . Mezitím rozpustíme do hladka povidla ,klidně i do varu, budou se tak lépe roztírat a uděláme drobenku. Jakmile se na těstě utvoří již pevnější vrch , ihned opatrně polejeme rozpuštěnými a hlavně horkými povidly , já ještě zakapu trošku rumem a nakonec se dá drobenka, čím je ji víc tím lépe. Stáhneme troubu na 170-180 °A necháme koláč upéct do zlatova cca 40 minut, ale raději hlídejte.
Koláč je vynikající a určitě to potvrdíte i vy...

takto by měl vypadat výsledek

moje měrka :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mufuma 17. 9. 2011, 18:26
Šárko,dnes jsem pekla a musím moc pochválit,fakt super (Y) (Y) (Y)
saram 4. 10. 2011, 10:06
@mufuma Děkuji, jsem ráda, že chutná- teď je u nás stále, ale už vymýšlím další .....
fojaa 7. 9. 2011, 10:55
:-o :-o :-oteda :-$vypadá velmi prudce jedle (Y) (Y) (Y)
Dada34 7. 9. 2011, 0:19
(Y) (Y) (Y)
lidare 6. 9. 2011, 20:56
(Y) (Y) (Y)no teda to může být bomba,asi zkusím (C) (Y) :-)
saram 7. 9. 2011, 7:20
@lidare Děkuji a opravdu doporučuji,základní recept byl původně z Turecka, kde místo švestek dávají fíky a fíkovou marmeládu. a trošku jiné ingredience. Já to poupravila , švestku schovala do koláče a musím říct, že ho nyní peču snad každý den....budu muset vymyslet něco nového... :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie