(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Loupáky z plundrového těsta /slané/
Potřebné ingredience
VODÁNEK: 2hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, vrchovatá čajová lžička sušeného droždí, 1 čajová lžička pískového cukru, 1 polévková lžíce soli /rovná/, 2 žloutky
TUKOVÉ TĚSTO:1 hrnek polohrubé mouky, 1 kostka másla /250g/
KROMĚ TOHO:
hladká mouka na posypání válu,
tuk na vymazání plechu,
vejce na potření, směs hrubé soli, máku a kmínu na posypání
Postup přípravy
Nejprve připravíme vodánek. Všechny ingredience /nejprve tekutiny, nahoru pak ostatní přísady/ dáme do domácí pekárny a nastavíme program 8. Mezitím připravíme tukové těsto. Z mouky a pokrájeného tuku vypracujeme bochánek a dáme jej do chladničky odpočinout. Vykynuté těsto VODÁNEK vyválíme na placku, doprostřed vložíme tukový bochánek, rozválíme jej a těsto složíme jako obálku. Opět rozválíme, složíme třikrát na délku, třikrát na šířku a znovu rozválíme. Tento postup opakujeme třikrát. Složené těsto necháme v chladničce odpočinout. Poté jej znovu rozválíme, složíme a skládání ještě dvakrát zopakujeme. Opět necháme v chladničce odpočinout a nakonec celý postup ještě jednou zopakujeme.
Pak těsto na pomoučeném vále vyválíme na plát silný asi 5 mm a nakrájíme na 4 čtverce. Čtverce dále překrojíme do kříže na trojúhelníky a z nich stočíme rohlíky, které ještě proválíme na válu, aby se těsto v překladech trochu spojilo. Rohlíky pak vytvarujeme do patřičného tvaru a přeneseme na plech vyložený tmavým pečícím papírem. Necháme je na plechu pod utěrkou asi 10 minut odpočinout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme směsí hrubé soli, kmínu a máku. Upečeme v důkladně vyhřáté troubě dozlatova...
Poznámka:
Z jakéhokoli plundrového těsta lze vytvořit šátečkové koláčky, šneky, kohoutí hřebeny, záviny, loupáčky, preclíky...
Upozorňuji, že práce s těstem /překládání a vyvalování/ je opravdu dřina, ale výsledek je pak skvělý.
Přeji dobrou chuť
Pak těsto na pomoučeném vále vyválíme na plát silný asi 5 mm a nakrájíme na 4 čtverce. Čtverce dále překrojíme do kříže na trojúhelníky a z nich stočíme rohlíky, které ještě proválíme na válu, aby se těsto v překladech trochu spojilo. Rohlíky pak vytvarujeme do patřičného tvaru a přeneseme na plech vyložený tmavým pečícím papírem. Necháme je na plechu pod utěrkou asi 10 minut odpočinout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme směsí hrubé soli, kmínu a máku. Upečeme v důkladně vyhřáté troubě dozlatova...
Poznámka:
Z jakéhokoli plundrového těsta lze vytvořit šátečkové koláčky, šneky, kohoutí hřebeny, záviny, loupáčky, preclíky...
Upozorňuji, že práce s těstem /překládání a vyvalování/ je opravdu dřina, ale výsledek je pak skvělý.
Přeji dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé