Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Zlatá cibulka za chvilku.

0.0
Zlatá cibulka za chvilku.

Potřebné ingredience

cibule, oblíbený tuk, mikrovlnka

Postup přípravy

Dobře orestovaná cibulka na potřebný stupeň karamelizace je základ spousty jídel. Nedostatečně rozvařená cibule dělá nepořádek v trávení a málo zlatá cibulka zase nemá potřebnou chuť.

Jenže zkaramelizovat poctivě cibuli ve větším množství, třeba do guláše a nebo do francouzské cibulačky, zabere spoustu času a míchání. A pokud nechceme aby se jen dusila, tak i docela dost tuku.

Mikrovlnka to kupodivu umí lépe a kontrolovaněji, než ten sebelepší kastrol s trojitým dnem.

Jak to?

Protože snáze a rychleji zahřívá a odpařuje vodu bez toho, aby se narušila struktura cibule a z cibulky se stala kaše.

Nakrájíme potřebné množství cibule na požadované tvary. V nádobě, která vydrží vysoké teploty rozehřejeme tuk v poměru 1 lžička na 2 menší cibule. Úplně bez tuku to bohužel nebude moc fungovat, to se cibule buď jen uvaří a nebo pak vysuší, nevznikne ta křupavá, zlatá dobrota.

Do horkého tuku nasypeme nakrájenou cibuli, pořádně zamícháme, přikryjeme, aby pára neodcházela a dáme do mikrovlnky na nejvyšší výkon na 6-7 minut. Poté vyndáme, promícháme a vrátíme do mikrovlnky na tři minuty bez přikrytí. Vyndáme, promícháme a dáme na další 2-3 minuty.

V tuhle chvíli už by se měly objevovat zlaté, až hnědé kousky a nyní je potřeba dávat to tam po 30 sekundách a vždycky pořádně zamíchat. Cibulka má nyní tendenci se celkem rychle připalovat.

A častá kontrola pomůže určit přesně tu míru zezlátnutí, po jaké toužíte.

Do deseti minut je hotovo a cibulka je připravena k použití jako základ do dalších jídel a nebo na posypání třeba chlupatých knedlíků.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

nigina 2. 1. 2013, 17:12
mňam, zlatá vypečená cibulkaaaa :-p :-p mňam... na bryndziaky ,-) , na hrachovú kašu ,-) , na viendenskú roštenku ,-) , gulášik ,-) ... tak tento receptík je pecka!!! Ďakujem za tento návod |:o) a želám happy (novy rok)
ruzinek 2. 1. 2013, 16:55
Amando, moje drahá polovička Vám za tento recept uděluje Řád zlaté vařečky. Cibulka byla krásně vypečená a na novoroční čočce přímo skvělá. Díky za výborný recept. (Y) (D)
Nadys 24. 4. 2012, 23:30
Hm ,na mikrovlnku mám svůj názor takže cibulku v ní takhle fakt dělat nebudu.A než to tam x krát dávat a vyndávat ta raději klasicky :-$
myspule 24. 4. 2012, 23:20
:^) bez přikrytí to pak v mikrovlnce asi udělá pěkněj čurbes ne? To bych tedy neriskovala.. Za těch 10 min je hotová i klasicky, jen tedy pravda s větším mnnožstvím tuku... :-$
amandapalm 24. 4. 2012, 23:26
@myspule za deset minut rozhodně nemáte zkaramelizovanou cibulku, leda tak zesklovatělou, nebo teda usmaženou, ale to je dost rozdíl a do guláše a nebo třeba právě do francouzské cibulačky to jako základ nejde. Jina čurbes to nedělá . proč by mělo?
myspule 26. 4. 2012, 12:25
@amandapalm Myslím si, že to musí nepřikryté v mikrovlnce prskat všemi směry :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie