Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

KOPŘIVOVÝ SIRUP

0.0
KOPŘIVOVÝ SIRUP

Potřebné ingredience

Ingredience 80 ks 20 cm dlouhý stonek kopřivy 4 ks citron 10 dkg kyselina citronová 3,5 l voda 3,5 kg cukr krupice

Postup přípravy

Postup přípravy receptu
Kopřivy propereme ve studené vodě, nejlépe ve vaně nebo velkém
kbelíku. Kůru citronu důkladně omyjeme kartáčkem a citrony nakrájíme
na plátky.

Čisté kopřivy vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Do vody
přidáme kyselinu citronovou a 4 rozkrájené citrony. Vše přivedeme k
varu a asi 5 minut povaříme. Vývar i s kopřivami necháme v hrnci 24
hodin luhovat.

Po této době obsah hrnce přecedíme. Do šťávy z kopřiv přisypeme
cukr, přivedeme za stálého míchání k varu a sirup necháme krátce
přejít varem .

Kopřivový sirup ihned přelijeme do skleněných lahví. Zátky a lahve
musí být čisté, předem sterilované vroucí vodou. Lahve navíc musíme
předem předehřát v teplé vodě,(já si zapnu troubu a předehřívám i se po dvou až třech v troubě) aby nepopraskaly. Po naplnění lahve
ihned zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.(já je ještě položím, aby k víčku nešel vzduch a pěkně se zatáhnou)

Kopřivový sirup, naředěný perlivou vodou, ochlazený ledem a ochucený
plátkem citronu, je výborným osvěžením hlavně v letním období.

Pokud jsou lahve a zátky důkladně umyté, téměř sterilní, sirup
vydrží dlouho v dobrém stavu i bez další sterilace. Samotná příprava
sirupu trvá asi 1 hodinu, ale musíme počítat s časem, který věnujeme
trhání kopřiv, mytí lahví a se 24 hodinami, kdy musíme nechat šťávu
luhovat.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

PETULKA 76 9. 5. 2012, 12:58
..

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie