(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
KOPŘIVOVÝ SIRUP
Potřebné ingredience
Ingredience 80 ks 20 cm dlouhý stonek kopřivy 4 ks citron 10 dkg kyselina citronová 3,5 l voda 3,5 kg cukr krupice
Postup přípravy
Postup přípravy receptu
Kopřivy propereme ve studené vodě, nejlépe ve vaně nebo velkém
kbelíku. Kůru citronu důkladně omyjeme kartáčkem a citrony nakrájíme
na plátky.
Čisté kopřivy vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Do vody
přidáme kyselinu citronovou a 4 rozkrájené citrony. Vše přivedeme k
varu a asi 5 minut povaříme. Vývar i s kopřivami necháme v hrnci 24
hodin luhovat.
Po této době obsah hrnce přecedíme. Do šťávy z kopřiv přisypeme
cukr, přivedeme za stálého míchání k varu a sirup necháme krátce
přejít varem .
Kopřivový sirup ihned přelijeme do skleněných lahví. Zátky a lahve
musí být čisté, předem sterilované vroucí vodou. Lahve navíc musíme
předem předehřát v teplé vodě,(já si zapnu troubu a předehřívám i se po dvou až třech v troubě) aby nepopraskaly. Po naplnění lahve
ihned zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.(já je ještě položím, aby k víčku nešel vzduch a pěkně se zatáhnou)
Kopřivový sirup, naředěný perlivou vodou, ochlazený ledem a ochucený
plátkem citronu, je výborným osvěžením hlavně v letním období.
Pokud jsou lahve a zátky důkladně umyté, téměř sterilní, sirup
vydrží dlouho v dobrém stavu i bez další sterilace. Samotná příprava
sirupu trvá asi 1 hodinu, ale musíme počítat s časem, který věnujeme
trhání kopřiv, mytí lahví a se 24 hodinami, kdy musíme nechat šťávu
luhovat.
Kopřivy propereme ve studené vodě, nejlépe ve vaně nebo velkém
kbelíku. Kůru citronu důkladně omyjeme kartáčkem a citrony nakrájíme
na plátky.
Čisté kopřivy vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Do vody
přidáme kyselinu citronovou a 4 rozkrájené citrony. Vše přivedeme k
varu a asi 5 minut povaříme. Vývar i s kopřivami necháme v hrnci 24
hodin luhovat.
Po této době obsah hrnce přecedíme. Do šťávy z kopřiv přisypeme
cukr, přivedeme za stálého míchání k varu a sirup necháme krátce
přejít varem .
Kopřivový sirup ihned přelijeme do skleněných lahví. Zátky a lahve
musí být čisté, předem sterilované vroucí vodou. Lahve navíc musíme
předem předehřát v teplé vodě,(já si zapnu troubu a předehřívám i se po dvou až třech v troubě) aby nepopraskaly. Po naplnění lahve
ihned zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.(já je ještě položím, aby k víčku nešel vzduch a pěkně se zatáhnou)
Kopřivový sirup, naředěný perlivou vodou, ochlazený ledem a ochucený
plátkem citronu, je výborným osvěžením hlavně v letním období.
Pokud jsou lahve a zátky důkladně umyté, téměř sterilní, sirup
vydrží dlouho v dobrém stavu i bez další sterilace. Samotná příprava
sirupu trvá asi 1 hodinu, ale musíme počítat s časem, který věnujeme
trhání kopřiv, mytí lahví a se 24 hodinami, kdy musíme nechat šťávu
luhovat.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

PETULKA 76
(upraveno)
9. 5. 2012, 12:58
..
nahlásit