(recept
si oblíbilo 52 návštěvníků)
Kopřivový sirup

Potřebné ingredience
100 ks vršků mladých kopřiv 3 ks citrónů 3 kg cukru krystal 3,5 l vody 5 lžiček kyseliny citrónové
Postup přípravy
1. natrhat 100 ks vršků mladých kopřiv (cca 5 cm od vrcholu kopřivy)
2. vodu svařit s důkladně omytými a na kolečka nakrájenými citróny a nechat vychladnout
3. do citrónového nálevu přidat důkladně proprané vršky kopřiv a nechat 24 hodin louhovat
4. přecedit, poté přidat cukr a kyselinu citrónovou, zamíchat a přivést téměř k varu, ihned odstavit - NEVAŘIT!
5. vychladlý sirup nalít do lahví.
Sirup lze používat buď jako sirup - šťávu s vodou nebo jen občasně užívat k pročištění organismu. My pijeme denně jako šťávu, resp. vodu se sirupem.
Kdo chce mít výraznější kopřivovou chuť, může natrhat kopřiv víc nebo je trhat delší.
2. vodu svařit s důkladně omytými a na kolečka nakrájenými citróny a nechat vychladnout
3. do citrónového nálevu přidat důkladně proprané vršky kopřiv a nechat 24 hodin louhovat
4. přecedit, poté přidat cukr a kyselinu citrónovou, zamíchat a přivést téměř k varu, ihned odstavit - NEVAŘIT!
5. vychladlý sirup nalít do lahví.
Sirup lze používat buď jako sirup - šťávu s vodou nebo jen občasně užívat k pročištění organismu. My pijeme denně jako šťávu, resp. vodu se sirupem.
Kdo chce mít výraznější kopřivovou chuť, může natrhat kopřiv víc nebo je trhat delší.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
teplákovka
(upraveno)
4. 5. 2016, 20:06
Právě jsem ho nalila do lahvi od vína na šroubový závit ,dělám to už 3 rok je výborný
a nekazí se to






nahlásit

lidare
(upraveno)
19. 5. 2015, 11:57




nahlásit
Pekuku
(upraveno)
19. 5. 2015, 10:46
Dělám každoročně....naliji do klasických zavařovacích šroubovacích sklenic, otočím na chvíli na víčko jako marmelády. Vydrží celou zimu. Jednu pak vždy otevřu a naliji do lahve od sirupu (Jupí atd.) dobře se pak nalévá do skleniček. Pak už nechám v lednici. Jenže u nás se vypije do dvou dnů
...tak otvírám další
Dělám stejným systémem sirupy třešňové. Otvírám vždy jen jednu na spotřebu. Ostatní dřepí ve sklípku vedle marmelád .


nahlásit

avynka
(upraveno)
24. 5. 2014, 19:04
Tak jsem ho právě dodělala
. Mám 3 litry a je lepší než jsem čekala




nahlásit

Lelulka
(upraveno)
8. 5. 2012, 14:05
dobrý den já mám ve všech lahvích po týdnu plíseň.Byly dobře umyté.Nevíte kde se stala chyba?Je moc dobrý,ale nám se zkazil.
nahlásit

Hanijava
(upraveno)
12. 7. 2012, 22:39
@Lelulka
Dobrý večer, sice pozdě ale přece
, já sirup liju do plastových lahví s platovým víčkem i skleněných s hliníkovým uzávěrem a plíseň jsem měla jen jednou v jedné láhvi a proč, to netuším
A co tam zkusit přidat takový ten přípravek na zavařování proti plesnivění. Dává se ho jen na špičičku nože, ale bohužel nevím, jak se jmenuje
Ale v obchodě jistě poradí




nahlásit

Jana V.
(upraveno)
1. 5. 2012, 8:07
luxusní, děkuji za recept.

nahlásit

EvčaD
(upraveno)
15. 5. 2011, 15:09
nekazí se, prosím ?
nahlásit
LucKaH25
(upraveno)
14. 5. 2011, 14:09
Dobrý den, chtěla bych tento sirup zkusit, chci se jen zeptat, když ten sirup se lije vychladlý do sklenic, tak můžou být i plastové lahve a ještě něco, když to nebudu vařit zhoustne ten sirup??předem děkuji za odpověd, s pozdravem Lucie
nahlásit

dadulka19
(upraveno)
9. 5. 2010, 21:51










nahlásit

Anturka
(upraveno)
6. 5. 2010, 14:08
TAKY JI DĚLÁM JE OPRAVDU MOC DOBRÁ .

nahlásit

monka229
(upraveno)
6. 5. 2010, 13:48
výborný, děláme od jara do podzimu



nahlásit