FIALKOVÝ SIRUP
Potřebné ingredience
Fialky 3 litry vody 40g kyseliny citronové 3 kg cukru
Postup přípravy
Fialky vysypeme na plochu, aby mohli vylézt broučci a mravenci
Nasypeme volně do sklenice nebo plastové nádoby (ne kovové)
Nalejeme 3 litry převařené vody - POZOR - ne vroucí, tak půl hodinky čekáme a hodně mícháme ...aby sklenice nepraskla
Přisypeme kyselinu citronovou - dle chuti, já dávám 40 g
promícháme, kyselina změní krásně barvu vody a necháme do druhého dne luhovat...
Na druhý den macerované fialky slejeme přes plátno nebo látkovou plínku do velkého hrnce
Macerované fialky
Dobře vyždímáme a vymačkáme
Vymačkané fialky vyhodíme do bioodpadu
Výluh v hrnci ještě přelijeme do odměrky a doplníme vodu tak, abychom měli dohromady 3 litry tekutiny
Do fialkové vody přisypeme 3 kg cukru krystalu / krupice a zahříváme na 75 až 80 stupňů.
Teplota nesmí přesáhnout 80 stupňů, jinak se změní vůně, chuť i barva
Hotový sirup ochutnáme - v malé skleničce si ho naředíme vodou a případně doladíme chuť sirupu v hrnci (kyselina citronová, cukr...)
Naléváme do připravených, předem vymytých skleněných lahví přes trychtýř, a to ještě dokud je sirup horký
Plníme až po samý okraj, abychom zamezili přístupu vzduchu a tvorbě plísní...dobře zavíčkujeme a obrátíme na chvilku dnem vzhůru
Z této várky jsem naplnila zhruba 8 skleněných lahví - záleží na velikosti
Hotový sirup dozdobíme dle fantazie, označíme etiketou...Má zajímavou chuť i vůni, tak si pochutnejte :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé