(recept
si oblíbilo 32 návštěvníků)
Pampeliškový med
Potřebné ingredience
400 květů (bez stonků) pampelišky (nasbírané pokud možno v co nejčistším prostředí) 2 l vody 2 citróny 2 kg cukru krystal
Postup přípravy
Nasbírané květy propláchnout ve studené vodě, dát do většího hrnce, zalít 2 l studené vody, přidat důkladně omyté a na tenká kolečka nakrájené citróny (včetně kůry), uvést do varu a povařit cca 15 minut. Hrnec pak odstavit a vše nechat louhovat 24 hodin. Druhý den přes plátno přecedit do čistého hrnce, přidat cukr, přivést k varu a za mírného varu a stálého míchání (stačí stále míchat do rozpuštění cukru a pak zhruba po 5-10 minutách pořádně promíchnout) vařit zhruba hodinu - dokud tekutina nedosáhne medové konzistence. Nalít do čistých sklenic, zavíčkovat, hned obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout.
Pokud Vám tekutina při vaření úplně nezmedovatí a bude tekutější, vůbec to nevadí. Pak si jen med nebudete moci namazat třeba na chleba, ale můžete ho klidně přidávat do čaje, buchet apod.
Bohužel jsem zatím nevystihla příčinu, proč mi jednou tekutina krásně zmedovatí a jindy zůstane celkem řídká. Ale my dáváme jen do čaje a do perníčků, takže nám "závada" nevadí.
Pokud Vám tekutina při vaření úplně nezmedovatí a bude tekutější, vůbec to nevadí. Pak si jen med nebudete moci namazat třeba na chleba, ale můžete ho klidně přidávat do čaje, buchet apod.
Bohužel jsem zatím nevystihla příčinu, proč mi jednou tekutina krásně zmedovatí a jindy zůstane celkem řídká. Ale my dáváme jen do čaje a do perníčků, takže nám "závada" nevadí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Dommi
(upraveno)
26. 3. 2012, 15:04
Dobrý den, mám asi trochu hloupý dotaz . Jak dlouho med vydrží? Určitě bude i na zimu že? A květy se vaří i s tím zeleným? Pouze bez stonků? Děkuji a omlouvám se, ale radši se zeptám Dominika
siriss
(upraveno)
10. 5. 2012, 16:05
@Dommi
Nám med vydrží klidně i rok, když hned obrátíte a tím se víčko přicucne, je to trvanlivé opravdu dlouho...
michalka30
(upraveno)
7. 7. 2010, 21:33
Prosím z této dávky je kolik skleniček.Máme pampelišek vždy plnou zahradu.
Hanijava
(upraveno)
6. 8. 2010, 0:30
@michalka30
Dobrý večer Míšo, trochu jste mě zaskočila. Letos jsem většinu skleniček rozdala a nemohu je tedy spočítat a nemám ani ponětí, kolik jsem ji napáchala Ale vzhledem k 2 l vody a 2 kg cukru tipuju něco přes 3 l. Rozhodně nám to vždy stačilo přes celou zimu. Omlouvám se, ale momentálně nejsem schopná lépe odpovědět
corsa
(upraveno)
7. 5. 2010, 16:32
je výborný, mám stejný problém, ale myslím si, že záleží hustota od množství pylu na květech
Hanijava
(upraveno)
9. 5. 2010, 14:02
@corsa
Dobrý den Jani, to mě vůbec nenapadlo, já zase dumala nad rozdíly ve značce cukru :o)
Snezenkakyticka
(upraveno)
2. 5. 2011, 12:11
@Hanijava
hustota medu - nad tím také přemýšlím. Začala jsem to dělat tak, že chvíli med povařím, nechám vychladnout a opakuji tento postup zhruba 3 - 4x. Na studené konzistenci je totiž velmi dobře vidět, jak moc je med hustý...jen se mi občas zadaří, a nevím čím to je,....že v uzavřeném medu se tvoří jakoby "cucky" a nevypozorovala jsem, proč někdy se vytvoří a někdy ne. Ať u pampeliškového, nebo sedmikráskového....nevíte někdo co s tím?...
IRIS128
(upraveno)
6. 5. 2010, 22:49
o tom jsem nedavno mluvila , mamka umela a delala a ja si posteskla nemela jsem navod a recept , tak kopiruji a pristi rook s mimisem mazeme trhat
Hanijava
(upraveno)
9. 5. 2010, 14:06
@IRIS128
Já ho mám taky od maminy
kevinecka
(upraveno)
6. 5. 2010, 22:28
tak tenhle medík je vynikající dělám jej už několik let
Jxsara
(upraveno)
6. 5. 2010, 15:55
Hani,vy tento med dáváte i do perníčků? A nic to neudělá? Díky !!!!
Hanijava
(upraveno)
9. 5. 2010, 14:06
@Jxsara
Dobrý den Zdeni, já ho letos přidala poprvé a nevím, zda je to medem nebo jiným receptem na rychlé perníčky (na ty, co nemusí dlouho ležet), ale perníčky byly vláčnější. Rozhodně jsem tím nic nezkazila. Byly dobré. Tak zkuste ...