Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 22 návštěvníků)

Domácí chléb

0.0
Domácí chléb

Potřebné ingredience

40dkg hladké pšeničné mouky, 15dkg hladké žitné mouky, 2 kávové lžičky soli, 2 kávové lžičky drceného kmínu, 3,5g sušeného či čerstvého droždí a 400ml vody. Různá semínka či oříšky, podle chuti - nemusí být.

Postup přípravy

Suroviny promícháme a ručně nebo hnětačem uhněteme v těsto, žádná velká dřina .
Nádobu uzavřeme, aby těsto neokoralo a necháme 10 - 12 hodin kynout. Já nechávám na lince v míse, ve které jsem těsto uhnětla a zakryji alobalem. Těsto dělám večer a ráno jen upeču a máme na snídani čerstvý křupavý voňavý chlebík :) Po nakynutí lehce prohnětám a nechám kynout ještě půl hodiny. Mezitím si zapnu troubu na 230°C a dám do ní varnou mísu s víkem , mám oválnou, může být kulatá...Pokud by nádoba nebyla dostatečně prohřátá, chleba by se k ní připekl. Po prohřátí nádobu vyndám a přendám do ní těsto., možno uhladit a dovytvarovat mokrou rukou. Zakryji a peču 30min při 230°C, pak odkryji víko , snížím teplotu na 215°C a peču ještě 15minut, aby byla křupavá kůrčička. Po upečení ihned vyklopím chleba na utěrku a zakryji. V ní chleba přechovávám, po vzoru našich babiček (žádné igeliťáky ).
Chleba je úžasný, vydržel by jako čerstvý i tři dny, ale u nás je vždy ten den snědený :-)) No, ale hlavně - víte, co jíte !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jeremy 12. 7. 2013, 9:22
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
09Eli 27. 6. 2013, 10:10
Dobrý den, díky doplněným informacem a povzbuzení od Františky, jsem se odhodlala chleba upéct a je vynikající, je to ten nejlepší chleba, který jsme kdy jedli. Ještě jednou, moc děkuji a těším se na další dobře popsané recepty. Zdraví Ann
Freny7 6. 7. 2013, 22:36
@09Eli Děkuji :-$ F*
09Eli 23. 5. 2013, 23:39
Prosím, kolik dáváte čerstvého droždí a jak velkou mísu používáte na toto množství surovin? Mísu nevymazáváte nebo nedáváte např. pečící papír? Jak moc má být mísa prohřátá aby se nepřichytilo? Děkuji za upřesnění. Kůrka vypadá nádherně, nesypete ani moukou před vložením do trouby a potíráte slanou vodou?
Freny7 24. 5. 2013, 11:19
@09Eli Dobrý den, děkuji za zájem :) Chlebík peču 3x týdně a ještě se mi nestalo, že bych na něm něco pokazila . Určitě se povede i Vám ! Čerstvého droždí dávám 20g, chlebík není pak cítit. Těsto při kynutí ztrojnásobí objem, takže mísu větší - já mám průměr 22cm a výšku mísy 9cm. Skleněná mísa se vůbec nevymazává ani nevysypává - vtip tkví v tom, že je opravdu rozpálená. Jednou se mi stalo, že se na jedné straně chlebík přilepil a bylo to tím, že jsem nedodržela délku nahřátí - opravdu nechte 30min při teplotě 230°C mísu v troubě, i s poklopem. Opatrně při vytahování - hlavně na děti !! Kůrku nepotírám slanou vodou, není to třeba. Jednou jsem potřebovala chleba dřív, tak jsem ho nechala kynout jen dvě hodiny a byl stejně dobrý. Jen těsto tolik nevykynulo,bylo hutnější, tak jsem ho , po vložení do varné mísy, mokrou rukou poupravila do žádaného tvaru. Vůbec se toho nebojte, při druhém chlebu už to bude brnkačka :) A ta chuť, vůně a konzistence stojí za to . F*
bredova 5. 5. 2013, 8:26
Dáváte tam prosím studenou nebo vlažnou vodu? Děkuji
Freny7 5. 5. 2013, 9:58
@bredova Dávám odraženou vodu. Né moc studenou, nevím, jestli by to droždí neuškodilo a vlažnou taky ne, protože droždí by se tím asi moc aktivovalo a to není třeba, při tak dlouhé době kynutí :-$ F*

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie