(recept
si oblíbilo 22 návštěvníků)
Domácí chléb

Potřebné ingredience
40dkg hladké pšeničné mouky, 15dkg hladké žitné mouky, 2 kávové lžičky soli, 2 kávové lžičky drceného kmínu, 3,5g sušeného či čerstvého droždí a 400ml vody. Různá semínka či oříšky, podle chuti - nemusí být.
Postup přípravy
Suroviny promícháme a ručně nebo hnětačem uhněteme v těsto, žádná velká dřina .
Nádobu uzavřeme, aby těsto neokoralo a necháme 10 - 12 hodin kynout. Já nechávám na lince v míse, ve které jsem těsto uhnětla a zakryji alobalem. Těsto dělám večer a ráno jen upeču a máme na snídani čerstvý křupavý voňavý chlebík :) Po nakynutí lehce prohnětám a nechám kynout ještě půl hodiny. Mezitím si zapnu troubu na 230°C a dám do ní varnou mísu s víkem , mám oválnou, může být kulatá...Pokud by nádoba nebyla dostatečně prohřátá, chleba by se k ní připekl. Po prohřátí nádobu vyndám a přendám do ní těsto., možno uhladit a dovytvarovat mokrou rukou. Zakryji a peču 30min při 230°C, pak odkryji víko , snížím teplotu na 215°C a peču ještě 15minut, aby byla křupavá kůrčička. Po upečení ihned vyklopím chleba na utěrku a zakryji. V ní chleba přechovávám, po vzoru našich babiček (žádné igeliťáky ).
Chleba je úžasný, vydržel by jako čerstvý i tři dny, ale u nás je vždy ten den snědený :-)) No, ale hlavně - víte, co jíte !!!
Nádobu uzavřeme, aby těsto neokoralo a necháme 10 - 12 hodin kynout. Já nechávám na lince v míse, ve které jsem těsto uhnětla a zakryji alobalem. Těsto dělám večer a ráno jen upeču a máme na snídani čerstvý křupavý voňavý chlebík :) Po nakynutí lehce prohnětám a nechám kynout ještě půl hodiny. Mezitím si zapnu troubu na 230°C a dám do ní varnou mísu s víkem , mám oválnou, může být kulatá...Pokud by nádoba nebyla dostatečně prohřátá, chleba by se k ní připekl. Po prohřátí nádobu vyndám a přendám do ní těsto., možno uhladit a dovytvarovat mokrou rukou. Zakryji a peču 30min při 230°C, pak odkryji víko , snížím teplotu na 215°C a peču ještě 15minut, aby byla křupavá kůrčička. Po upečení ihned vyklopím chleba na utěrku a zakryji. V ní chleba přechovávám, po vzoru našich babiček (žádné igeliťáky ).
Chleba je úžasný, vydržel by jako čerstvý i tři dny, ale u nás je vždy ten den snědený :-)) No, ale hlavně - víte, co jíte !!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

jeremy
(upraveno)
12. 7. 2013, 9:22





nahlásit
09Eli
(upraveno)
27. 6. 2013, 10:10
Dobrý den, díky doplněným informacem a povzbuzení od Františky, jsem se odhodlala chleba upéct a je vynikající, je to ten nejlepší chleba, který jsme kdy jedli. Ještě jednou, moc děkuji a těším se na další dobře popsané recepty. Zdraví Ann
nahlásit

Freny7
(upraveno)
6. 7. 2013, 22:36
@09Eli
Děkuji
F*

nahlásit
09Eli
(upraveno)
23. 5. 2013, 23:39
Prosím, kolik dáváte čerstvého droždí a jak velkou mísu používáte na toto množství surovin? Mísu nevymazáváte nebo nedáváte např. pečící papír? Jak moc má být mísa prohřátá aby se nepřichytilo? Děkuji za upřesnění. Kůrka vypadá nádherně, nesypete ani moukou před vložením do trouby a potíráte slanou vodou?
nahlásit

Freny7
(upraveno)
24. 5. 2013, 11:19
@09Eli
Dobrý den, děkuji za zájem
Chlebík peču 3x týdně a ještě se mi nestalo, že bych na něm něco pokazila . Určitě se povede i Vám ! Čerstvého droždí dávám 20g, chlebík není pak cítit. Těsto při kynutí ztrojnásobí objem, takže mísu větší - já mám průměr 22cm a výšku mísy 9cm. Skleněná mísa se vůbec nevymazává ani nevysypává - vtip tkví v tom, že je opravdu rozpálená. Jednou se mi stalo, že se na jedné straně chlebík přilepil a bylo to tím, že jsem nedodržela délku nahřátí - opravdu nechte 30min při teplotě 230°C mísu v troubě, i s poklopem. Opatrně při vytahování - hlavně na děti !! Kůrku nepotírám slanou vodou, není to třeba. Jednou jsem potřebovala chleba dřív, tak jsem ho nechala kynout jen dvě hodiny a byl stejně dobrý. Jen těsto tolik nevykynulo,bylo hutnější, tak jsem ho , po vložení do varné mísy, mokrou rukou poupravila do žádaného tvaru. Vůbec se toho nebojte, při druhém chlebu už to bude brnkačka
A ta chuť, vůně a konzistence stojí za to . F*


nahlásit
bredova
(upraveno)
5. 5. 2013, 8:26
Dáváte tam prosím studenou nebo vlažnou vodu? Děkuji
nahlásit

Freny7
(upraveno)
5. 5. 2013, 9:58
@bredova
Dávám odraženou vodu. Né moc studenou, nevím, jestli by to droždí neuškodilo a vlažnou taky ne, protože droždí by se tím asi moc aktivovalo a to není třeba, při tak dlouhé době kynutí
F*

nahlásit