Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Špaldovo - medové rolády s ovocím

0.0
Špaldovo - medové rolády s ovocím

Potřebné ingredience

CESTO - 600 g špaldovej múky celozrnnej hladkej (alebo klasická hladká múka), 100 g práškového cukru, 1 KL sódy bikarbóny, 2 KL perníkového korenia, 100 g masla, 4 - 5 PL medu, 4 vajcia, PLNKA - hrozienka, marhule sušené, datle, figy, slivky a pod., cca 2 hrste orechov (mandlí, orieškov), slivkový lekvár, 1 vajce na potretie

Postup přípravy

Pôvodny recept z Dorky, zmenila som múku a ubrala som cukor, pretože plnka je sladká dosť, nabudúce skúsim vynechať úplne.


POSTUP v obrázkoch:

Maslo si dáme rozpustiť, pridáme mes, vymiešame. Múku + sódu bikarbónu + cukor + perníkové korenie premiešame, pridáme vajcia + maslovo - medovú zmes, vypracujeme cesto. Necháme odležaž aspoň 2 hodiny. Cesto si rozdelíme na tri časti ( na obrázku sú štyri, pretože som piekla z dvoch dávok, tie dve som už mala zvinuté).

Sušené ovocie zalejeme vriacou vodou a necháme napučať. Ovocie dávam od oka do stredne veľkej misky aspoň tri druhy. Potom ho scedím, nechám dobre odkvapkať a nakrájam na menšie kúsky. Orechy nahrubo nasekáme a pridáme do ovocnej zmesi. Rozdelíme na tri časti. Ak ho budete mať málo, kľudne roládu potrite len lekvárom a posypte nasekanými orechami. Ovocie si chystám spolu s cestom.

Cesto natenko vyvaľkáme,

potrieme slivkovým lekvárom najlepšie domácim a posypeme zmesou ovocia a orechov.

Kraje zahneme a zrolujeme. Postup opakujeme ešte 2x.

Rolády dáme na plech vyložený papierom na pečenie, popicháme vidličkou, potrieme vajíčkom a dáme piecť na 160°C cca 30 minút, záleží na rúre, treba si to odsledovať.

Keď vychladnú, prekrojím ich na polovicu a zabalím do fólie, v chladničke vydrží niekoľko týždňov (u nás teda nie), keď príde návšteva, stačí nakrájať.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

inka 29. 10. 2014, 6:26
Vyzkouším (Y)
skalapanagia 29. 10. 2014, 16:12
@inka Ingrid, budem rada, dúfam, že bude chutiť. (L) (L) (L)
Brblalka 27. 10. 2014, 19:52
Taky jsem už dělala. Tedy bez medu a perníkového koření. Část jsem udělala nasladko a část naslano, ale trochu se to těsto lámalo nebylo tak vláčné jako z pšeničné mouky.
skalapanagia 27. 10. 2014, 21:41
@Brblalka Myslím, že tú vláčnosť má cesto práve z medu, a je dobré po vychladnutí ich dať do chladu, medové cesto je lepšie odležané, vtedy sa neláme. (L)
Brblalka 28. 10. 2014, 19:33
@skalapanagia Ano, také si to myslím. Ale já chtěla tenkrát slanou a sladkou variantu. Ta špaldová mouka má výbornou chuť. Dělala jsem z ní i klasické piškotové těsto na krémový dort a tchýňka si myslela, že je to ořechový korpus. Hezký večer (F)
skalapanagia 28. 10. 2014, 20:35
@Brblalka Ja som minulé vianoce tiež všetko vianočné pečivo piekla len zo špaldy a super, nikto nič nezbadal. Vlastne už doma ani inú múku nemám. A čo si dala do slanej rolády, ak sa smiem spýtať. (L) (L) (L)
Brblalka 28. 10. 2014, 21:19
@skalapanagia Jedna nohavice - rajčatový protlak, oregano, šunka, sýr a vařené vajíčko. Druhá nohavice - houbová smaženice. Dneska jsem vyzkoušela na rodince celozrnný kynutý knedlík ke svíčkové. Hrubou mouku jsem nahradila pšeničnou celozrnnou hrubě mletou smíchanou se špaldovou krupicí. Byl to takový hokus pokus a musím říci, že se povedly, ale ty už se za běžné houskové vydávat nedají :-) Ale rodinka si už zvykla. ,-)
JanaPas 27. 10. 2014, 21:57
@skalapanagia no to je právě problém, který tady často v komentářích čtu. Dělá se recept poprvé a hned si ho poupraví. Jenže pak nezjistí, jestli je dobrý či ne. chce to poprvé přesně dle receptu a až potom experimentovat. A ano, med dodá vláčnost.
Brblalka 28. 10. 2014, 19:27
@JanaPas Nevím, dle čeho soudíte, že jsem dělala záviny dle tohoto receptu a že jsem ho upravovala. Nic takového nepíšu. Takže děkuji za poučení, ale špaldovou mouku a vůbec veškeré celozrnné používám už léta a tedy i závin jsem už dělala. Pouze jsem napsala svoji zkušenost s těstem ze špaldy a právě úmyslně jsem psala, že bez medu a koření, protože souhlasím, že zřejmě ten med zajišťuje lepší vláčnost. Ovšem těžko bych mohla plnit slanou náplní těsto s medem.
JanaPas 28. 10. 2014, 20:18
@Brblalka no podle věty pod receptem "taky jsem už dělala".... a z čeho zase soudíte vy, že mám poznat, že jste dělala jiný recept ?? A za další, píšu o vás ??? Všeobecně, tenhle trend tady je. Stači přečíst pár komentářů. "dnes jsem dělala vaši buchtu, ale ubrala jsem cukr, přidala mouku, ubrala mandle..... no, tahle buchta nás moc neoslovila", no jasně, byl to totiž jiný recept. A nepoučuju, píšu svoji zkušenost. Já na rozdíl od vás začala špaldovou mouku používat až letos a jsem spokojená a recepty s ní teprve zkouším.
Brblalka 28. 10. 2014, 21:24
@JanaPas Ale no tak. "taky jsem už dělala" vyjadřuje, že už jsem ho taky v minulosti dělala. Ale to je fuk, přeci se tu nebudeme handrkovat, jak na tržnici. Já na rozdíl od Vás nemám pocit, že by se tu v komentářích tolika psalo to o čem píšete, ale já se na to nijak nezaměřuji. Recept si vybírám podle toho, co obsahuje a o čem je, nikoliv podle komentářů. Hezký večer a ať se Vám dílo daří.
laskonka333 26. 10. 2014, 20:04
*-) piekla som už z obyčajnéj múky a toto bude určite ešte lepšie natrela som lekvárom slivkovým, posypala orechami, čokoládou, gumi macíkmi (Y) (Y) (Y) ale tiež nevydržia dlho
skalapanagia 27. 10. 2014, 21:42
@laskonka333 Ja som tiež robievala z obyčajnej, ale teraz pečiem všetko zo špaldovej, takže skúšam staré recepty s novou múkou, zatiaľ v pohode. (L)
Vanusak 26. 10. 2014, 19:46
Teda, tak tohle mě hodně zaujalo. (Y) A taky ta možnost, že vydrží v ledničce i několik týdnů. Děkuji za inspiraci. (F)
skalapanagia 27. 10. 2014, 21:39
@Vanusak Ivka, ďakujem, no u nás dlho nevydržali, hlavne na vianoce, ale teraz nie sú synovia doma, takže ešte dve rolády sa chladia, majú dva týždne a sú v pohode. (L) (L) (L)
JanaPas (upraveno) 27. 10. 2014, 18:23
@Vanusak přesně tak. taky na to koukám. A vyzkouším.
skalapanagia 27. 10. 2014, 21:39
@JanaPas Janka, budem len rada. (L)
JanaPas 27. 10. 2014, 21:56
@skalapanagia ale až mi přijde nový robot. Právě vybírám, peču hodně a už se mi to fakt nechce dělat rukama. ,-) Pak dám vědět. (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie