Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept

Marmeláda z růžových květů

0.0
Marmeláda z růžových květů

Potřebné ingredience

okvětní plátky z asi 50 květů růží (cca 150 g), citron 1 ks, třtinový cukr 250 g, voda 250 g, Pektogel nebo jiný pektinový přípravek 40 g (1 balíček)

Postup přípravy

Použijeme pouze extra vonné chemicky nestříkané růžové květy. Květ rozvinuté růže vezmeme jednou rukou za lístky a druhou opatrně odtrhneme kalich i se žlutými prašníky. Stále držíme všechny okvětní lístky v jedné ruce a nůžkami hned odstřihneme žluté, tvrdé a nahořklé konce okvětních lístků (i s případnými broučky :)
Lístečky vložíme do cedníku, opláchneme a necháme okapat. Pak lístky pokrájíme nadrobno, smícháme je s polovinou cukru a přecezenou šťávou z citronu a necháme zakryté fólií přes noc uležet v ledničce (doporučuji skleněnou nebo glazovanou misku).
Druhý den směs smícháme s vodou, přivedeme k varu a vaříme, až plátky růží začnou průsvitnět (8 - 10 minut), pak můžeme rozmixovat ponorným mixérem. Během varu vymyjeme skleničky (jejich počet odhadneme podle množství hmoty v hrnci) a v troubě na plechu je necháme sterilizovat na 110 stC. Víčka, trychtýř a naběračku zalijeme v misce vařící vodou. Pektinový přípravek smícháme se zbytkem cukru, vsypeme k růžím, rozmícháme, přivedeme k varu a na slabo povaříme pár minut, až začne směs želírovat.
Horké naléváme do horkých skleniček (pozor na spáleniny!!), uzavřeme a necháme vzhůru nohama vychladnout. Do druhého dne marmeláda ztuhne na správnou konzistenci.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie