Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 79 návštěvníků)

Rybízová marmeláda- jednoduchá, rychlá

5.0
Rybízová marmeláda- jednoduchá, rychlá

Potřebné ingredience

rybíz, cukr

Postup přípravy

Nejjednoduší příprava rybízové marmelády. Dělám ji již spoustu let, nekazí se, je dokonalá na vánoční cukroví. Je rychle udělaná. Jen se otrhá rybíz, omyje / i se stopkami/, rozvaří, přecedí, povaří s cukrem a plní se do sklenic. To je vše.

Natrháme rybíz, to zabere nejvíc času.

Opláchneme, důkladně.

Omytý rybíz odvážíme. Je to důležité, protože podle toho se dávkuje cukr. Na 1 kg ovoce, 60 dkg cukru.

Přendáme do velkého hrnce a dáme vařit. Moje dávka je 4,5 kg ovoce.

Rozváříme podle potřeby. Já 4,5 kg - 30 minut.

Rozvařená dávka. Občas se musí zamíchat, může se trochu pomoct vařečkou rozmačkávat kuličky, hlavně ze začátku, aby se nepřipálily.

Celou dávku pomocí cedníku a vařečky, nebo pasírovače propasírovat.

Šťávu vrátit na sporák, opět větší hrnec.

Odvážit cukr. na 1 kg ovoce - 60 dkg cukru.

Až se začne šťáva vařit, postupně, za stálého míchání přidáváme cukr. Šťáva mění barvu.

Houstnutí marmelády zkoušíme na vychlazeném talířku. Kápneme trochu hmoty, chvíli počkáme a prstem vyzkoušíme, jak želíruje.

Správně hustá hmota. Je sklovitá, tmavá, houstne i na vařečce a stěnách hrnce.

Ještě horkou marmeládu plníme do umytých, teplých sklenic.

Sklenice ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Z mých 4,5 kg materiálu je tolik sklenic. Necháme vychladit, otočíme, popíšeme a DOBROU CHUŤ.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kokodak1984 9. 8. 2019, 18:57
(Y) Minulý rok jsem zkusila poprvé, letos další kolo. Jednoduchá, rychlá, moc dobrá. Dala jsem červený a černý rybíz a ta chuť je opravdu skvělá. Doporučuji (Y) (clamp) (jidlo)
Renča50 9. 7. 2019, 23:11
Marmeláda je dobrá, pokud je málo hustá stačí přidat 1 čajovou lžičku kyseliny citronové.
obláček 8. 7. 2018, 11:04
Tak jsem včera také zkoušela výrobu marmelády, těšili jsme se na dílo, ale dnes nás čekalo zklamání. Marmeláda je po obrácení sklenic úplně řídká, tak nevím, kde jsme udělali chybu :-$ :-$ D.
Renča50 9. 7. 2019, 23:17
@obláček Ze začátku je třeba hodně povařit,( zvláště po dešti), aby se odpařila voda, někdy rozvařuji i 20 minut, pak přidávám cukr a pokud je to pořád řídké, tak přidávám 1 čajovou lžičku kyseliny citronové.
Raspucha 9. 7. 2019, 19:18
@obláček .. také se mi stalo, dle rady jsem déle vařila a bylo po problému :)
Latimeriepodivna 13. 8. 2018, 18:54
@obláček Také se nám to jednou stalo, dodnes nevím proč, rybízovku podle tohoto receptu vaříme s úspěchem už dlouho. Tu řídkou , nepovedenou jsme použili jako sirup a vypili ,-)
Anny84 26. 6. 2018, 13:09
Výborná, snadná, super (Y) |:o) (clamp) Děkuji za skvělý recept (L)
Vania70 24. 6. 2018, 13:17
Děkuji za skvělý recept dělala jsem úplně poprvé snad bude chutnat. (Y)
novackova 12. 7. 2017, 21:59
(Y) (Y) (Y) (F)
Jana (Patrik) 5. 8. 2016, 17:30
Jaká je prosím správná konzistence? Dělala jsem ji poprvé před týdnem a byla výborná úplně tuhá tmavě červená a nyní světlejší a tekutější, chuť taky krapet jiná *-) Šla by i s ostružin? nebo ty tak dobře neželírují *-)
pravačka 20. 7. 2016, 9:53
*-) *-) Není lepší než rybíz rozvařovat, tak ho rozmixovat,- asponˇ se tak neničí vitamíny. Napřed vařit 1/2 h. a pak ještě s cukrem - to je dost.
KattyV 20. 7. 2016, 9:15
Na marmeládu se chystám příští týden, snad mi rybíz už neopadal. ,-) Díky za recept. (F)
Evula.U 19. 7. 2016, 22:19
(Y)
liarosa 18. 7. 2016, 19:06
Vyzkoušeno, uvařeno!!!! :-) Tleskám a jinak už dělat nebudu. Zajímala jsem se, proč u rybízu nemusíme přidávat látku ke zhoustnutí a zjistila jsem, že rybíz obsahuje přírodní pektin, který právě v kombinaci s cukrem působí přirozené bio zahuštění :-) (clamp) Díky za ČUPR recept (clamp)
Nadys 15. 7. 2016, 19:30
(F)
kymama 15. 7. 2016, 18:57
Už mi bublá na plotně ,-), doufám, že se povede a na vánoce do lineckého to bude (Y). Děkuji za recept (flower)
jagi 3. 8. 2015, 14:33
Taky jsem vyzkoušela, musím pochválit, rozhodně lepší práce, než lisovat mlýnkem a pak vařit, krásně začala želírovat, krásná barva, teď jen doufám, že se nebude kazit, když tam není žádný ten konzervační přípravek. Fakt svělá marmeláda, děkuji (Y)
komirka 5. 8. 2015, 9:09
@jagi (F) (F)Díky. Opravdu se nekazí. Našla jsem ve sklepě i dva roky zapomenutou a super (Y) (Y) (Y)
makama1 2. 8. 2015, 9:52
(Y), jinak už dělat nebudu,výborný recept. Jen se zeptám,jak dlouho asi vaříte do zhoustnutí? Nevím jestli jsem nevařila zbytečně dlouho,ale výsledek je perfektní, krásná barva i hustota.
komirka 3. 8. 2015, 13:21
@makama1 Děkuji (L) (L) (L) (L) Vařím pokaždé jinak dlouho, záleží na množství. Zkouším neustále kapkou na talířek. jak houstne, končím (F) (F) (F) (F) (F)
sochnica 1. 8. 2015, 8:05
Také dělám a ještě nakonec přidávám 6 lžic rumu (Y) (Y) (Y)
pasticka 31. 7. 2015, 18:14
Dnes jsem poprvé dělala zavařeninu. Použila jsem Váš recept a je (Y) (Y) (Y) zavařenina je hotová a chutnat bude určitě skvěle :-) Musím pošetřit na vánoční cukroví, dělala jsem jen z 1kg víc jsem nedostala :-@ Děkuji za super recept a vše doporučuji.
Latimeriepodivna 25. 7. 2015, 10:44
Je moc dobrá, díky za recept (L), mám tu už druhou dávku ,-) (Y) (Y) (Y)
P.A.V.L.A 25. 7. 2015, 7:57
(Y) (Y) (Y)
Oliva313 24. 7. 2015, 22:58
(Y) (Y) (Y)..tedy teď jsem dodělala a super povedené.Je mi už šedesát a nikdy jsem moc nezavařovala,protože se mi nevedlo,ale teď s Vaším postupem ok. (L) |:o) (F)Díky ola

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie