Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept

Hrníčkový chléb

0.0
Hrníčkový chléb

Potřebné ingredience

3 hrnky mouky (kombinuju půl na půl žito a pšenici) 1,5 hrnku studené vody vyběhlý kvásek (od oka, obvykle ho mám 3 velké polévkové lžíce) 2 lžičky soli 2 lžičky kmínu

Postup přípravy

Je to nadýchaný, okatý, spíše přílohový chlebíček, velice jednoduchý na přípravu i čas, vhodný i pro začátečníky.
Upravený recept, původně drožďový:
3 hrnky mouky (kombinuju půl na půl žito a pšenici)
1,5 hrnku studené vody,yběhlý kvásek (od oka, obvykle 3 velké polévkové lžíce)
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
Vypracovat těsto, podle potřeby je možno přidat víc mouky, nechat kynout nejméně 3 hodiny v teple (v troubě 50°C), nebo klidně přes noc v pokojové teplotě, případně noc + pracovní doba v lednici.
Po vykynutí jednou popřekládat na dobře pomoučněné ploše (je hodně hydratovaný), srolovat do ošatky (případně do misky s utěrkou). Nechat kynout nejméně hodinu v pokojové teplotě (vyzkoušeno i noc + pracovní doba v lednici a výsledek super).
Mezitím vyhřát troubu (skoro naplno) s formou (skleněný pekáček) min na 45 minut.
Vyklopit nakynutý chlebík do vyhřáté formy, zakrýt (alobalem), péct 30 min cca na 230°C, pak ještě dopéct odkrytý cca 20 min (podle výkonu trouby), možno bez zapařování.

Vydržet, než vychladne.

Původní recept (pro ty, kdo nemají čas nebo kvásek):
3 hrnky hladké mouky
droždí
1,5 hrnku vody
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
Vypracovat těsto, nechat kynout 2 hodiny. Pak popřekládat a stočit chleba do ošatky / misky, rozehřát troubu s formou 45 minut, upéct jako u výše popsaného...

___
Recept není můj vlastní, takže pokud je tu již stejný, omlouvám se a případně smažu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie