Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 13 návštěvníků)

Domácí chléb pro děti

0.0
Domácí chléb pro děti

Potřebné ingredience

4 hrnky pšeničné mouky celozrné, 1 hrnek žitné mouky, 1 PL sezamových semínek, 1 PL lněných semínek, 2 PL drcených slunečnicových semen, 1 PL sušených obilných klíčků, 1,5 ČL soli, špetka kmínu a anýzu, 2 hrnky teplé vody, 1/3 kostky droždí, 1 ČL medu

Postup přípravy

Příprava kvásku: Do jednoho hrnku teplé vody dáme 1 ČL medu a 1 ČL celozrné mouky, promícháme, do vody rozdrobíme droždí, zakryjeme a dáme na 10-15 minut na teplé místo.

Příprava těsta: Mouku, sůl a semínka dáme do mísy, přilejeme kvásek, další hrnek teplé vody a těsto zamícháme. Těsto nesmí být tuhé, ale ani ne moc řídké. Těsto dáme do vymazané formy a necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Těsto nám musí zdvojnásobit svůj objem. Povrch těsta potřeme vodou a posypeme semínky. Pečeme v předehřáté troubě při 250°C, po 10 minutách stáhneme teplotu na 190°C. Pečeme dokud nám chléb nezhnědne. Zda-li je chléb upečený poznáte vpíchnutím špejle do chleba, těsto se na ní nesmí lepit. Po vytažení ještě několikrát potřeme kůrku vodou. Po vychladnutí vyjmeme chléb z formy. Jako forma se dá použít srnčí hřbet, vysoká koláčová forma apod. Toto je návod pro ty, co nemají domácí pekárnu.
Ten kdo domácí pekárnu má....je to jednoduché. Do pekárny dáme nejdřív všechny mokré suroviny, pak mouku a nakonec droždí...použijeme místo čerstvého droždí, droždí sušené, a to 1-1,5 ČL.

Můžete chléb obměňovat a to:
4 hrnky pšeničné celozrné a 1 hrnek ovesných vloček jemných
4 hrnky pšeničné celozrné a 1 hrnek mleté pohanky
4 hrnky pšeničné celozrné a 1 hrnek mletých jáhel
4 hrnky pšeničné celozrné , 1/2 hrnku amarantové mouky a 1/2 hrnku kukuřičné mouky ( ten mám velice ráda já osobně)
Tento recept mám z knihy paní Momčilové, není tedy můj, ale velice se u nás zabydlel.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

šutynka 22. 4. 2008, 13:38
(L) od paní Momčilové vařím spousty receptů...
Karelia 22. 4. 2008, 13:44
@šutynka Pro mě ze začátku byla záchranou!!!!!!!!!!!!!!!!! (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie