(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Chléb pro začátečníky
Potřebné ingredience
žitná mouka, hladká mouka, kmín, sůl, sušené droždí, ocet a studená voda
Postup přípravy
1 hrnek žitné mouky
3 hrnky hladké mouky (Penam)
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
½ lžičky sušeného droždí
- to vše nasypeme do větší mísy a nasucho dobře promícháme.
Pak přidáme:
1 lžičku octa
2 hrnky studené vody
a promícháme, vznikne nám řidší těsto. Posypeme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12 – 18 hodin.
Poté těsto v míse probereme vařečkou znovu posypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.
Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný hrnec (nerez, smalt nebo skleněnou pečící mísu, průměr asi 21 -24 cm), suchý bez pomazání a necháme rozpálit 30 minut. Do horkého suchého hrnce vyklopíme pomocí stěrky těsto.
Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme na 230 stupňů 30 minut. Pak sundáme poklici a dopékáme ještě asi 20 minut na 220 stupňů.
Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíme dodržet těch 30 minut na rozpálení suchého hrnce nebo mísy.
3 hrnky hladké mouky (Penam)
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
½ lžičky sušeného droždí
- to vše nasypeme do větší mísy a nasucho dobře promícháme.
Pak přidáme:
1 lžičku octa
2 hrnky studené vody
a promícháme, vznikne nám řidší těsto. Posypeme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12 – 18 hodin.
Poté těsto v míse probereme vařečkou znovu posypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.
Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný hrnec (nerez, smalt nebo skleněnou pečící mísu, průměr asi 21 -24 cm), suchý bez pomazání a necháme rozpálit 30 minut. Do horkého suchého hrnce vyklopíme pomocí stěrky těsto.
Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme na 230 stupňů 30 minut. Pak sundáme poklici a dopékáme ještě asi 20 minut na 220 stupňů.
Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíme dodržet těch 30 minut na rozpálení suchého hrnce nebo mísy.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Diggy
(upraveno)
4. 7. 2008, 17:55
Ahoj Lucko,tenhle chlebík peču už pár měsíců a je opravdu jednoduchý a moc dobrý.Moje rodinka ho má nejraději a peču ho minimálně 2x týdně.