(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Pouťové šátečky
Potřebné ingredience
1 kg polohrubé mouky nebo polovina hladké a polovina hrubé mouky,100g hery a 25 ml oleje, 115 g cukru, 3 žloutky,kostečka droždí, 1/2 litru mléka, citonová kůra, lžička soli
Postup přípravy
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přdáme mléko,vzešlý kvásek a cit. kůru.Nakonec přidáme mouku se solí.Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší víc jak na táč ale méně než třeba na vánočku.Každá mouka také jinak pije tak je možné, že mouky bude víc nebo míň jak 1 kg.Zaděláme pevnější těsto,které necháme 1/2 půl hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozválíme na plát asi 10 mm vysoký.Radílkem(nebo jak je kdo zvyklý) rozdělíme na čtverce 4 až 5 mm velké, které ve středu naplníme hustou nádivkou.Protilehlé rohy povytáhneme a konce obtočíme nad středem spojíme tak, že "očka"kloláčů nezakryjeme. Naplněné a zavázané koláče potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.Dáme je na pomaštěný pekáč, necháme chvilku nakynout a pečeme v dobře vyhřáté troubě.
Můj tip-Výborné je ještě teplé koláčky přetřít rumem
Drobenka-140 g hrubé nebo polohrubé mouky, 100 g tuku, 100 g cukru-Na válu rozsekáme do mouky tuk, přidáme cukr a rukou vše společně rozdrobíme
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozválíme na plát asi 10 mm vysoký.Radílkem(nebo jak je kdo zvyklý) rozdělíme na čtverce 4 až 5 mm velké, které ve středu naplníme hustou nádivkou.Protilehlé rohy povytáhneme a konce obtočíme nad středem spojíme tak, že "očka"kloláčů nezakryjeme. Naplněné a zavázané koláče potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.Dáme je na pomaštěný pekáč, necháme chvilku nakynout a pečeme v dobře vyhřáté troubě.
Můj tip-Výborné je ještě teplé koláčky přetřít rumem
Drobenka-140 g hrubé nebo polohrubé mouky, 100 g tuku, 100 g cukru-Na válu rozsekáme do mouky tuk, přidáme cukr a rukou vše společně rozdrobíme
:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé