Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Když nevíte co s rynglemi, zkuste džem :)))

0.0
Když nevíte co s rynglemi, zkuste džem :)))

Potřebné ingredience

1 kg rynglí, 1 gelfix + 2 lžíce cukru, 0,5 kg cukru (popřípadě i více podle kyselosti ovoce) a na přichucení čerstvá meduňka a troška rumu

Postup přípravy

Letos máme nadúrodu rynglí. Už jsem dělala kompot, koláč, rozdala sousedům a známým a pořád ještě je co sbírat ;-). Tak jsem si řekla, že po mém velkém úspěchu s jahodovým džemem podle receptu Janičky P. (Toros) ID 50465, zkusím udělat i rynglový.

Výsledek předčil mé očekávání - opravdu je dobrý, takže práce to nebyla zbytečná. Pokud taky nevíte co s rynglemi, zkuste tento džemík.

Já jej dělala ze 3 kg rynglí a získala z tohoto množství 24 přesnídávkových skleniček džemu..

POSTUP:
Omyté, vypeckované a oloupané ryngle jsem pokrájela na malé kousky a dala vařit do hrnce. Vařila jsem je spolu s lístky čerstvé meduňky (asi 15 ks) do úplného změknutí (cca půl hodiny). Poté jsem kousky ovoce ještě více rozmačkala mačkátkem na bramborovou kaši. Kousky tam samozřejmě ještě zůstaly, ale to byl i záměr. Lístky meduňky jsem vytáhla ven. Gelfix 2:1 ( v mém případě 3 kusy) jsem rozmíchala s trochou cukru (dle návodu) a vmíchala do rynglí. Chvilku provařila a přidala cukr. Podle návodu na Gelfixu se přidává na 1 kg ovoce půl kg cukru (tedy v mém případě mělo být 1,5 kg cukru). Ale protože ryngle nebyly zrovna moc sladké, dala jsem celkem 2,3 kg cukru. Pořádně rozmíchala a povařila cca 5-10 minut. Poté přidala trošku rumu (dle chuti - cca půl deci i víc). Znovu povařila, aby se alkohol odpařil a udělala zkoušku, zda je tuhost tak akorát :) - pár kapek na talířek a po vychladnutí bylo vidět, že krásně ztuhnuly.

Plnila jsem je do DOBŘE vymytých a osušených skleniček od dětských přesnídávek, zavíčkovala a na 5 minut obrátila dnem vzhůru. Pro snažší nalévání do malých skleniček, jsem si vyrobila z hrdla PET lahve trychtýř a plnilo se to úplně nádherně.

Po úplném vychladnutí byl džem ve skleničkách krásně tuhý a opravdu chutná SKVĚLE !!!!!!!!!! :))

Vařící se nakrájené ryngle.

Plnění do skleniček. Trychtýřek z PET lahve můžu jen a jen doporučit - osvědčil se mi :)) - konec potečeným sklenicím :-).

Skleničky na 5 minut obrácené dnem vzhůru.
Nakonec ze 3 kilo ovoce bylo 24 přesnídávkových skleniček džemíku.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

sluncicko 18. 8. 2008, 10:51
Já jsem přebytek rynglí nasušila, půlené bez pecek a jsou moc dobré, kyselkavé, lepší jak švestky. (Y) (Y) Suším druhým rokem, letos jsem musela zvýšit množství. :-) :-) :-)
jad 26. 7. 2008, 9:07
tak to vyzkouším (Y) (Y) máme na zahradě strom plný rynglí a přemýšlela jsem, jak je zpracovat :-) (clamp)
keltka 26. 7. 2008, 8:06
také jsem jednou zkoušela a bylo to moc dobré (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie