Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 17 návštěvníků)

domácí dalamánky / CHLEBA "CO DŮM DAL"

0.0
domácí dalamánky / CHLEBA "CO DŮM DAL"

Potřebné ingredience

300 ml vlažného mléka ***
1 kostka droždí ***
lžička cukru ***
400g hladké mouky ***
lžička soli ***
1 vejce ***
100g strouhaného sýra ***
koření (např. 1 lžíce italské VegiVegi apod.) ***
případně 1dcl oleje ***
mňamkové suroviny co dům dal: zde na foto např 2 velké cibule, níže stroužky česneku a uzené maso apod.

Postup přípravy

Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek
(já ho dělám v MixFixu a než "vybouchne", prosiju si polovinu mouky do Mísy na těsto)

Polovinu mouky smícháme se solí, sýrem a kořením a mňamkovými surovinami.

(Na cibulovou variantu předem cibuli nahrubo nasekáme a zpěníme na oleji do voňava. Na variantu česnek uzené se surovniny jenom pokrájí apod.)

Přilijeme hotový kvásek a vejce a vše promícháme. Postupně prosíváme a vmícháváme druhou polovinu mouky, plus minus jí může být trochu jiné množství, podle vzhledu těsta. Zpracované těsto necháme kynout.

Hotové vlijeme do formy na chleba (lze i jiný tvar), do košíčků na muffiny apod. a dáme na 15min do trouby vyhřáté na 200. Pak ztlumíme na 170-180 a dopečeme do hotova. Muffiny cca 5-10min, chleba cca 45-50 - je to třeba hlídat špejlí.

Je báječný vlažný (ne horký, aby se nasrazil) i normálně vychladlý.
Naposledy jsem ho pekla k Evině báječnému pochoutkovému rychlosalátu, ale půlka ho zmizela ještě než jsme salát dali na stůl....

Lze do něj přidat téměř cokoliv, co máme rádi nebo najdeme mezi zásobami. Postupně přidám další prověřené kombinace do komentářů a budu ráda prozměnu za vaše tipy :-)

... je třeba si připravit kvásek ...

... osmahnout cibulku ....

... všechno smíchat ....

... a až to vykyne a upeče se .... tak si pochutnat :-))

DALAMÁNKY ve variantě česnek a moravské uzené (v těstu je zapracováno koření "vegi itálie", kousky moravského uzeného na kostičky, podélně rozkrojené stroužky česneku, celá palička, a kousky jedné brambory). Aby se neslepily zcela, každou kuličku jsem dělala rukama mastnýma od slunečnicového oleje

... pekly se 15 + 25 minut

... a tady už se servírují :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Lefíček (upraveno) 29. 4. 2007, 21:12
Dnes jsem dělala klukům, tvarově dalamánky ( no spíš to mělo tvar jako kaiserka ) a dovnitř jsem dala zbytek debrecinky a cibulku, oboje jsem osmahla a jako koření kmín a podravku a moc jim to chutná (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Hlavně to je jednoduchý a rychlý receptík (PL) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=429648 a takhle to dopadlo
modroocka 28. 4. 2007, 17:11
|:o) |:o) |:o) |:o) dneska jsem delala chlebik(cibuli a syr) podle vaseho receptiku a super |:o) |:o) moooooooc dobry.. Sice ve forme na babovku protoze nic lepsiho nemam ;-),ale uz zbyva ani ne ctvrtka :-)
artep 5. 5. 2007, 0:55
@modroocka (Y) předpokládám, že než jsem si to přečetla, je po chlebu ... nebo už je napečený další? ;-) (PL)
modroocka 3. 6. 2007, 20:56
@artep ;-) Peti ten mizi hned teplej.. dneska jsem delala dalmanky s uzenym a taky se jen zaprasilo (PL) ale ten cibulovej frci nejvic (clamp)
artep 18. 2. 2007, 21:34
přidala jsem do obrázkového postupu variantu "uzené maso a česnek", dnes jsme tyhle "dalamánky" měli k večeři (PL)
A.Les 8. 2. 2007, 20:57
tak jsem předevčírem zkoušela. Byl to vůbec první pokus upéct chleba. a povedlo se (Y) Mně tedy moc chutnal. Dělala jsem ho s tou cibulí a salámem. koření jsem měla gyros. No moc dobré. a i dnes druhý den to bylo pořád pěkně vláčné (Y) Jen manželovi to bohužel nechutnalo *-) a to sní většinou všechno a cibuli miluje, tak nevím kde se stala chyba. nechutnala mu hlavně ta kůrka. A ta mně právě moc. Takže za sebe doporučuji.
artep 9. 2. 2007, 22:27
@A.Les tak to nevím.... my jsme taky kůrkoví (teda hlavně já), tak jsem nezkoušela udělat kůrku méně kůrkovatou ;-) ... že by potírat? Pravda je, že u kamarádky Evy ta kůrka byla slabší- ona to mašluje asi dvakrát v průběhu pečení vodou s octem balzamico. Jinak náš favorit je uzené masíčko a sýr nebo taky stroužky česneku (PL)
sulipupi 3. 2. 2007, 15:51
ježiši, já nemám žadnou vhodnou formu, leda babovku nebo silikonovýho medvídka ;-) ;-) ;-)
artep 4. 2. 2007, 13:47
@sulipupi bábovka je absolutně v pohodě (D)
hippy 28. 1. 2007, 18:04
Chlebíček výborný,akorád jsme zabíjeli,k tlačence mňam (Y) (Y) (Y)
artep 3. 2. 2007, 15:09
@hippy jeeeeeeee ... to musela být paráda (ta čerstvá tlačenka (PL) já na to normálně moc nejsem ... holka z města... ale když jsem kdysi byla na zabijačce a ochutnala čerstvé jelítko a jitrničku, tak teprve jtehdy sem pochopila paní sládkovou z Postřižin :-) :-) :-)
hippy 28. 1. 2007, 12:40
dobrý den,chtěla jsem se zeptat chleba se nepotírá vajíčkem?děkuji
artep 2. 2. 2007, 14:38
@hippy já ho nepotírám buď vůbec nebo - to má osvědčené kamarádka - smíchat trochu vody s trochou octa Balsamico a potřít po vyběhnutí (PL) Přeju hodně úspěchů (D)
artep 29. 12. 2006, 2:05
již vyzkoušené variace "CO DŮM DAL" základní receptura je stále stejná (podle toho, co přidávám, občas pro zvlhčení do těsta vmíchám i 50-100ml oleje), místo cibule jsem vyzkoušela a mohu doporučit např. 1) trojúhelník nivy rozkrájený na kostičky a roznudličkované plátky salámu Vysočina (nic jiného jsem u babi v lednici nenašla :^) ), jako koření pepř ... a bylo to mňam! 2) nahrubo nasekané stroužky syrového česneku a dvojnásobná porce strouhaného sýra, pepř 3) kostičky libového uzeného nebo šunky, pizza nebo italské koření. Pro gurmány je možné přidat ještě pokrájené černé olivy a / nebo sušená rajčata (PL) (K) (PI) (PL) (K) (PL)
ednet 23. 12. 2006, 14:35
Tak jsem si v tomto předvánočním shonu udělala čas a nechala se nalákat na tuto dobrotu ;-)a opravdu nelituji.Pekla jsem ho v klasickém obdélníkovém simaxovém skleněném pekáčku-krásně se to vešlo do toho víka.Vymazala a vysypala jsem ho hrubou moukou a dopadlo to na 1 s (*).Mám horkovzdušnou troubu a tak jsem ze začátku pekla i s větrákem a tím se celková doba pečení docela zkrátila :-)Je to veliká dobrota,děkujeme za super recept (Y) (Y) (Y)
artep 23. 12. 2006, 16:59
@ednet tak to jsem ráda.... a hluboce smekám, co všecko den před vánocema nestíháte (Y) (Y) (Y) Ať se svátky i další kuchaření a pečení vydaří taky na jedničku s (*) (*) (*)
artep 23. 12. 2006, 1:36
další varianty: místo cibule je možné vmíchat do těsta nahrubo pokrájené stroužky česneku a okořenit například bramborákovým kořením, případně pokrájet šunku nebo uzené maso na malé kostičky a použít italské koření (nebo pizza, nebo bazalku apod.). Pro labužníky doporučuji přidat ještě pokrájené černé olivy.... to je fakt mňamózní
Sabatt 20. 12. 2006, 15:42
Ježíš mňam já chci taky domácí chleba,zkoušela jsem to párkrát,ale máme debilního troubu,plynovku jen zespodu,tzn,chlebík byl vespod černý,hahoře růžový a uvnitř syrový
artep (upraveno) 23. 12. 2006, 1:33
@Sabatt já bych ještě před půl rokem nevěřila, že ho někdy budu péct.... ... že vůbec budu péct kynuté těsto, které je u mne v hlavě díky babičce spojeno s hodinou nekonečného šťouchání vařečkou a stolem celým od mouky.... ... a ejhle! Kamarádka Eva, úžasná kuchařka a bezedná studna úžasných kuchařských tipů se zbláznila do Tupperware ... a teď jednak vymetám téměř každou její akci, protože pokaždé ulovím nějaký její super-receptík (tenhle chlebík je variace na její pizzachleba), a hlavně jsou teď kvasnice skoro na každé mé účtence z Delvity... Co jsem totiž zjistila, že to jde udělat bez vařečky, za deset minut a s čistým stolem... jsem za hvězdu před každou návštěvou :-D :-D :-D Mimochodem klasickou troubu nemám vůbec. Mám jenom mikrovlnku s funkcí crisp a horkým vzduchem. Krůtu tam nenacpu a vánočka by asi musela mít tvar tohohle chleba, ale jinak "ještě že jí mám" ;-) (K) Takže Jani, s chutí do toho, to musí zvládnout i remoska nebo "blbá trouba" - máma, než koupili novou, strkala dolů pekáč s vodou a pekla až nad tím. Důležité je to nechat vyběhnout a pak péct už na mírno .... hodně dlouho. (A tvar může být asi jakýkoliv ... třeba nějaký nižší, ať je jenom černorůžový :-D ;-) :-D ?)
Sabatt 23. 12. 2006, 1:50
@artep a vůbec to můžou být i chlebové placky,no ne? :-D Peti,vyzkouším a určitě napíšu :-) ;-)
artep 23. 12. 2006, 4:34
@Sabatt no proč by nemohly ;-) A myslím, že by to mohlo být i v bábovkové formě nebo ve vyšší vrstvě na plechu... tvar tu není určitě to hlavní ;-) ;-) ;-) (PL) (PL) (PL)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie