Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 166 návštěvníků)

MORAVSKÝ VRABEC - tak jak ho dělám já ...

0.0
MORAVSKÝ  VRABEC  -  tak jak ho dělám já ...

Potřebné ingredience

Masíčko - vepřová plec nebo kýta, sůl, pepř, kmín, cibule, kostička "šťávy k vepř. masu" - nemusí být.
Zelíčko - kysané zelí, cibule, olej, hladká mouka, cukr, sůl, ocet.
Špenátek - mražený špenátový protlak, cibule, olej, česnek, sůl, hladká mouka, vejce.
Bramborové špalíčky - brambory uvařené ve slupce, hrubá mouka, hrubá krupice, solamyl, sůl, vejce.

Postup přípravy

MASÍČKO - kýtu nebo plecko nakrájíme na větší kousky, posolíme, přidáme pepř, kmín a nakrájenou cibuli. Dáme péct ( přikryté ) a necháme masíčko zatáhnout a pustit šťávu. Čas od času promícháme, v případě potřeby podlijeme vodou. Když je maso měkké, trošku víc podlijeme vodou, rozdrobíme kostičku šťávy k vepř. masu a zalijeme vodou s moukou. Necháme ještě chvíli probublat, aby se mouka zavařila.
ZELÍ - řádně propláchnuté kysané zelí dáme vařit jen maličko podlité vodou ( spíš na sucho ). Na oleji orestujeme cibulku a přidáme trošičku hladké mouky ( stačí jedna lžíce ), necháme chvíli opéct a přidáme k zelí, promícháme a dochutíme cukrem, solí a octem.
ŠPENÁT - na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na to dáme mražený špenát a necháme rozpustit. posolíme, přidáme česnek, zalijeme troškou vody, ve které jsme rozkvedlali lžíci hladké mouky a 1-2 vejce. Necháme povařit.
BRAMBOROVÉ ŠPALÍČKY - brambory uvařené ve slupce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mouku, krupici, solamyl, sůl a vejce a zaděláme tužší těsto. S těstem pracujeme rychle, protože řídne ( vodu si dávám vařit ještě před začátkem zpracovávání těsta ). Vyválíme dlouhou tenkou šišku a šikmým ukrajováním tvoříme špalíčky. Uvaříme v osolené vodě.

Vepřové maso nakrájíme na větší kostky, posolíme, popepříme, přidáme kmín a pokrájenou cibuli a promícháme. Přikryté dáme péct. Po chvíli maso pustí šťávu, až se šťáva vypeče, občas podlijeme vodou, dokud maso nezměkne.

Když je maso skoro hotové, rozdrobíme 1 kostičku "Šťávy k vepřovému masu" (Maggi ) - nemusí být, ale je to mnohem lepší. Přilijeme trošku vody, promícháme a necháme ještě chvíli péct bez poklice.

Na závěr přilijeme trošku vody s hladkou moukou, aby se nám udělal ten prima sosík..... Necháme chviličku péct - troubu už klidně můžeme vypnout.

BRAMBOROVÉ ŠPALÍČKY : uvaříme si brambory ve slupce, které necháme zchladnout a oloupeme - já si je vařím den předem v papiňáku - je to rychlovka.

Brambory nastrouháme na hrubém struhadle nebo umeleme na masovém strojku. Uděláme ďůlek, rozklepneme vejce, osolíme a přidáme hrubou mouku, krupici a solamyl. Mouku s krupicí přidáváme tak dlouho, dokud se těsto nelepí....

Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto - s těstem se musí pracovat rychle, rychle řídne - proto už by se Vám při zadělávání měla vařit voda. Těsto rozdělíme na menší díly.......

....z každého dílu vyválíme dlouhou šišku a šikmým ukrajováním tvoříme malé špalíčky.

Špalíčky vhazujeme do vroucí osolené vody. Po chvíli jim "pomůžeme" ode dna a necháme ještě chviličku vařit - když vyplavou na povrch, měly by být uvařené..... Pomocí cedníku nebo dírované lžíce špalíčky vyndáme do mísy a kápneme trošku oleje, aby se neslepily.

ZELÍ - kysané zelí propereme a dáme vařit v trošičce vody - spíš na sucho, jen aby se zelí nepřichytlo.

Cibulku osmahneme dozlatova, přidáme trošku hladké mouky a ještě chvilku opékáme - pak přidáme k zelí a promícháme. Dochutíme 2-3 lžícemi cukru, troškou soli, popř. octem - vše dle chuti.

ŠPENÁT - Na cibulku položíme mražený špenát a na mírném ohni necháme zcela rozpustit.

K rozpuštěnému špenátu přilijeme vodu smíchanou s hladkou mouku - necháme probublat. Prolisujeme česnek, posolíme a na závěr přidáme vajíčka. Necháme přejít varem. V poslední době už není špenátový protlak to, co býval - zdá se mi, že ho kvůli váze snad napouštějí vodou či co, takže je hodně řídký - proto ho nechávám opravdu dlouho vydusit, aby to, co připravuji k masu, nebyla spíše špenátová omáčka.... :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

fuca 18. 6. 2012, 13:43
Je to moc výborné (Y) (Y) (Y) (Y)
Tazinda 3. 10. 2008, 11:47
No vypadá to mocinky dobře, potřebuju toho hodně na zítra a na neděli pro zedníky.......tak přemýšlím jestli k té kýtě můžu přidat i libovější bůček......nevím jak je možný, že mi vždycky vostane v mrazáku jen ten......... *-)
Lukrato 3. 10. 2008, 21:28
@Tazinda Blani, klíďo spotřebujte vše, co máte.... chlapi mají dokonce rádi, když to není úplně libové....Také to dost často kombinuju s pleckem a např. u guláše mám přikázáno dělat ho i s "tlustým" masem, přestože já ho nesnáším..... 8-|
Tazinda 4. 10. 2008, 22:31
@Lukrato Lucko! výborné! budu dělat určitě nejen pro zedníky ;-) ještě nakonec, když jsem už vypla troubu, rozmáčkla jsem dva stroužky česneku a zamíchla do masa a bylo to (clamp), takže děkuji a určitě zase někdy zaběhnu k vám pro inspiraci :-) (F). Díky Vám už peču perníčky na vánoce.......a jejich čas se zase blíží. Mějte se krásně (F) (F)
Tomašek1 2. 10. 2008, 19:10
Dobrý večer Lucko, tak dnes jsem vařila k večeři Váš recept a bylo to úžasný (Y) (Y) (Y) (Y) moc Vám za něj děkuji a určitě vyzkouším i tu svíčkovou, která vypadá super a dám vědět jak dopadla. Ještě jednou děkuji bylo to vynikající. (hello) :-) (hello) :-) (hello) :-) (hello) Katka
lanna 24. 3. 2008, 18:32
byla to dobrota moc dobry nedelni obed doporucim znamym anna (Y) (Y)
Bára D. 22. 3. 2008, 15:13
Zítra budeme mít "váš" :-p oběd. Už se těším ;-), doufám, že se to povede... (Y) Bára (hello)
Lukrato 22. 3. 2008, 16:22
@Bára D. ...super, dejte vědět, jak chutnalo..... Pa, Lucka. (F) (F) (F) (F)
Bára D. 23. 3. 2008, 17:56
@Lukrato Tak chutnalo moc (L). Zase mám nový recept do "sbírky" (clamp). Děkuji (flower) a přeji hezké Velikonoce (velikonoce16) (velikonoce13) Bára (hello) (velikonoce14)
monika01 11. 2. 2008, 13:29
super. Vyzkoušela jsem ho, a od té doby dělám jen ten Váš.. Díky!!!
Katka1612 8. 2. 2008, 23:16
Tak to vypadá dobře. ^o), zítra vyzkouším (pl) :-) Katka a Honzík (child8)
esterkaprdelka 8. 2. 2008, 11:35
(Y)
Jitounek 5. 2. 2008, 19:48
Hezký večer, Lucko, Váš recept vypadá lákavě a jednoduše. Ale nikdy jsem maso nepekla, tak bych se chtěla zeptat, na kolik stupňů ho mám péct? A jaká je přibližná doba pečení - alespoň orientačně... Děkuji!!!! :-$
Lukrato 6. 2. 2008, 12:19
@Jitounek Jituš, pečívám tak na 200 - 240°C a prostě dokud není masko měkké ( chvíli s poklicí, pak bez pokličky, aby pěkně zrůžovělo.... ) Ale netrvá to dýl, než hodinu - malé kousky jsou měkké brzy. (F)
mondas 26. 9. 2007, 12:06
Lucko,dneska jsem vařila tuhle úžasnou dobrotu (zajic) (zajic) je opravdu vynikající (Y) není co dodat i Filípek (child5) si moc pochutnal. skvělý recepr (L)
Lukrato 5. 9. 2007, 13:51
V neděli jsem zase dělala tuhle baštu, takže přikládám fotečky k obrázkovému postupu...... :-$
madda 14. 6. 2007, 21:37
Lucko, dělala jsem dnes k obědu i se zelím, i se špenátem. FAMÓZNÍ!!! (clamp) |:o) (Y) Díky. (L)
Lukrato 15. 6. 2007, 22:40
@madda Děkujůůůůůůůůůů !!! :-) ;-) :-)
tanon 9. 5. 2007, 17:50
Musím opravdu pochválit (clamp),bylo to výborné (Y),všichni jsme si pochutnaly,opravdu dobrota.Jen bych uvítala kdyby jste měla uvedené množství,udělala jsem toho moc,ale to není na škodu u takové dobroty. (F)
Lukrato 9. 5. 2007, 20:14
@tanon Ahoj Táňo, jsem moc ráda, že jste si pochutnali. Množství jsem nepsala záměrně, každý vaří podle strávníků - nás je hodně, takže dělám ze 2kg masa, 2 špenáty, 1kg zelí a knedlíky z 2kg brambor ;-) :-$ Ale máte pravdu, je to óóóóóóbrovská dobrota.... (Y)
monika01 2. 4. 2007, 14:39
Dnes jsme měli k obědu a je super. Můžu všem jenom doporučit. Jednoduché a výborné. (Y)
Lukrato 2. 4. 2007, 19:30
@monika01 Díky, Moni, já ho plánuji na víkend...už teď se mi sbíhají sliny..... (PL) (B) :-)
ruby 28. 3. 2007, 13:16
Vždycky jsem se bála dělat takováto jídla,protože manža do mě pořád vrtal,že to nemá chut jako v restauraci,ale váš recept je naprosto super jako od Zlatého lva :-D :-D :-D
Lukrato 28. 3. 2007, 20:42
@ruby Óóóóóóóó, díky, díky....., ale vyřiďte manželovi, že domácí kuchyně je lepší, než ta hospodská....i když někdo tvrdí, že ta ošizená hospodská jídla jsou ve výsledku lepší, než ta domácí poctivá.... *-) *-) *-)
Asuska (upraveno) 29. 8. 2007, 13:06
V sobotu jsem zkusila tento recept a musím říct že je geniální ... :-) přikládám i fotku http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=541353
Lukrato 13. 3. 2007, 16:19
@Asuska Veru, tak to jsem moc ráda, že Vám chutnalo.... Mějte se !!!
BlankaHec 5. 3. 2007, 13:39
Tak jsem uvařila vrabce podle vašeho receptu a je fakt skvělý (Y) (Y) (Y). Byl to můj první vrabec, měli jsme ho se zelím a knedlíkem (PL) (PL) (PL). Příště udělám se špenátem a bramborovým knedlíkem (clamp) (clamp) (clamp). Jen to (B) nám chybělo, příště ho musím koupit. :-) :-) :-)
Lukrato 5. 3. 2007, 14:14
@BlankaHec Blani, jsem moc ráda že se obídek povedl. My vrabce milujeme, dělám ho pokaždé s bramborovými knedlíky ( houskáče máme jen k omáčkám ) a protože manžel špenát moc nemusí a já s dcerou ho milujeme, dělám pokaždé obojí. A samozřejmě si dávám na talíř i zelí i špenát - pak nemám bejt jako bečka..... :-@ :-@ :-@ . No ode dneška baštím tukožroutskou polívku, tak Vám toho vrabce šííííííííííííleně zááááávidííííííííím. Mějte se !!!!
BlankaHec 6. 3. 2007, 9:44
@Lukrato Tak teď jsem si přečetla z čeho se ta tukožroutská polévka skládá a fakt Vám nezávidím :-| :-| :-|, tu já bych asi nejedla ani za nic, ještěže nám na dnešek zůstal ten vrabec :-P :-P :-P, sice by mi neuškodilo nějaké to kilo shodit,ale večer jdu cvičit, tak proč si vrabce nedat, že? (tudledudle) (tudledudle) (tudledudle)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie