Smetanovo želatinový dort s POSTUPEM
Potřebné ingredience
recept http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=22516
Postup přípravy
na smetanovou želatinu potřebujeme:
kompotované ovoce, marmeládu
2 smetany na šlehání
3 ztužovače šlehačky
2 vanilkové cukry
2 Galaretky (želé, k zakoupení v Lidlu za 12,90 Kč)
800 ml horké vody
*
*
formu si vyložíme pečícím papírem
na spodek umístíme korpus namazaný marmeládou a pokladený ovocem
uvaříme 800 ml vody, nalijeme do hrnce a přidáme 2 galaretky, rozmícháme do rozpuštění a necháme zcela vychladnout (neztuhne, žádné obavy)
Galaretka, k dostání pouze v Lidlu
angreštová, jahodová a citronová
ušleháme si šlehačky, do kterých jsme přidali ztužovače smíchané s vanilkovými cukry.. pak pomalu vléváme vychladlou želatinu - ze začátku ji zašleháme šlehačem, aby se dobře se šlehačkou spojila
hotové smetanové želé
nalijeme na korpus.. tady přišla zrada.. dala jsem dospodu jen půlku korpusu, druhou jsem potřebovala navrch, abych na želatinu mohla dát připraveného rybáře.. najednou začala želatina bublat a přelévat se a vyplavaly mi nahoru mandarinky :o) až při vyklopení dortu jsem s hrůzou zjistila, že nejen mandarinky, ale i celý spodní korpus :oD
po důkladném zatuhnutí dáme druhou část korpusu.. necháme do druhého dne zatuhnout, potom objedeme mezi papírem a formou nožem, překlopíme na podnos a pak ještě jednou opatrně na druhý, abychom měli nahoře korpus.. ten omažeme máslovým krémem, abychom mohli položit obrázek z potahovky
a na řezu.. původně měl bý korpus dole a korpus nahoře.. ale drželo to dobře a chuťově to žádnou újmu neutrpělo :o)
jahodový pro manžela k svátku, po všech těch klasických dortech příjemná změna.. je lehký, jak píše autorka receptu opravdu osvěžující, na léto bude ideální.. na ozdobení a boky použitá další ušlehaná šlehačka s vanilkovým cukrem a ztužovačem.. boky objeté zubatou kartou
u tohoto dortu si necháme část želé stranou (nevmícháme do šlehaček všechno).. po dobrém zatuhnutí smetanového želé nalijeme zbytek želatiny na dort a necháme ztuhnout
a na řezu.. na tento dort je potřeba forma, co má sundávací boky.. smetanové želé je nutné lít do celé formy (boky + dno), jinak okolo dortu vyteče.. po ztuhnutí akorát sundáme boky (vykládala jsem opět papírem, šlo to pak lépe ven, papír se jen stáhne)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé