(recept
si oblíbilo 62 návštěvníků)
Mramorový dortík:-))
Potřebné ingredience
tak už i já po dlouhém obdivování vašich nádherných dortíků jsem jeden upekla:-))
MRAMOROVÝ KORPUS: (onasi): Do formy cca 23 cm:
250g hladké mouky,
1prášek do pečiva (necelý),
4 vejce,
240g cukru moučka,
150ml oleje,
100ml vroucí vody,
kakao
PUDINKOVÝ KRÉM (Arielll)
600ml mléka,
2 vanilkové pudinky
cukr dle chuti
1 máslo
POLEVA:
200g čokolády na vaření
1 kelímek (200g) husté zakysané smetany
Postup přípravy
KORPUS:
Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru ( 120g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej,vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná... Těsto je naše oblíbené, je takové mechové, moc dobré...;)
Pečeme-li jen světlou variantu, POZOR!!! Bez kakaa je těsto lehčí a musíme ubrat i množství prášku do pečiva, aby dort v troubě nevyskočil a pak nesplaskl...
KRÉM: V mléce rozmícháme pudinkové prášky a uvaříme pudinkovou kaši. Přikryjeme potravinovou folií (aby se nevytvořil škraloup) a necháme vychladnout. Pak pudink vyšleháme do hladka a po kouskách přidáváme máslo, přisypáváme cukr a přitom šleháme.
Všechny suroviny by měli mít nejlépe stejnou pokojovou teplotu, aby nedošlo ke sražení. Jestliže k tomu dojde, nahřejeme krém ve vodní lázni a znovu důkladně vyšleháme
Korpus jsem dvakrát rozkrojila, namazala krémem a na jedno patro jsem dala mandarinky a na druhé jahůdky. Měla jsem doma jen v plechovce, ale bylo to vynikající:-))
POLEVA jde použít jako poleva nebo i krém:-)) :
čokoládu rozpustíme klasickým způsobem ve vodní lázni. Do rozpuštěné čoko vmícháme celou zakysanou smetanu rovnou z lednice a dobře promícháme. S touto hustou polevou se dá dort plnit i dobře zdobit. Pro ještě měkčí konzistenci, třeba k plnění dortů, lze do rozpuštěné čokolády vmíchat dva kelímky zakysané smetany.
Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru ( 120g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej,vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná... Těsto je naše oblíbené, je takové mechové, moc dobré...;)
Pečeme-li jen světlou variantu, POZOR!!! Bez kakaa je těsto lehčí a musíme ubrat i množství prášku do pečiva, aby dort v troubě nevyskočil a pak nesplaskl...
KRÉM: V mléce rozmícháme pudinkové prášky a uvaříme pudinkovou kaši. Přikryjeme potravinovou folií (aby se nevytvořil škraloup) a necháme vychladnout. Pak pudink vyšleháme do hladka a po kouskách přidáváme máslo, přisypáváme cukr a přitom šleháme.
Všechny suroviny by měli mít nejlépe stejnou pokojovou teplotu, aby nedošlo ke sražení. Jestliže k tomu dojde, nahřejeme krém ve vodní lázni a znovu důkladně vyšleháme
Korpus jsem dvakrát rozkrojila, namazala krémem a na jedno patro jsem dala mandarinky a na druhé jahůdky. Měla jsem doma jen v plechovce, ale bylo to vynikající:-))
POLEVA jde použít jako poleva nebo i krém:-)) :
čokoládu rozpustíme klasickým způsobem ve vodní lázni. Do rozpuštěné čoko vmícháme celou zakysanou smetanu rovnou z lednice a dobře promícháme. S touto hustou polevou se dá dort plnit i dobře zdobit. Pro ještě měkčí konzistenci, třeba k plnění dortů, lze do rozpuštěné čokolády vmíchat dva kelímky zakysané smetany.
x
xx
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Boňa
(upraveno)
5. 10. 2011, 9:06
Dobrý den, můžu tento receptík použít na dort ,,kabelka,, chtěla bych upéct pro dceru a potáhnout ho marcipánem,ale nějak tápu? DORTÍK JE KRÁSNÝ
PETRACATS
(upraveno)
27. 6. 2009, 14:36
tak ten nám teta musíš příště přivézt , vypadá fakt skvěle
rihaci
(upraveno)
4. 6. 2009, 0:11
Dort vypadá báječně můžu poprosit o recept a zrovna i recept na krém, děkuji
pavblue
(upraveno)
5. 6. 2009, 19:57
@rihaci
Všem mooockrát děkuji Jdu vložit konečně slíbený receptík
Ilonáček
(upraveno)
3. 6. 2009, 21:03
MoňasB
(upraveno)
3. 6. 2009, 17:54
super jen tak dál
martik72
(upraveno)
3. 6. 2009, 9:05
Jentl
(upraveno)
3. 6. 2009, 9:00
Mramorování je krásné, musel být výborný, hned bych si kousek dala.
Zrušený účet
(upraveno)
3. 6. 2009, 8:28
Vypadá bááááječně
Lucka1711
(upraveno)
2. 6. 2009, 22:00
Můžu také poprosit o receptík, a také o reept na krém, který jste použila? Vypadá to skvěle.
zdenka131
(upraveno)
2. 6. 2009, 21:56
Krásny, dajte prosím recept. Ďakujem