(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Med z pampelišek
Potřebné ingredience
400 hlaviček květů z pampelišek
2 l vody
2 citrony
2 kg cukr krystal
Postup přípravy
Hlavičky květů pampelišek opereme pod tekoucí vodou, vložíme do čtyřlitrového hrnce. na květy nalejeme 2 l vody, přidáme oprané na kolečka nakrájené a jader zbavené citrony a dáme vařit.
od bodu varu vaříme 15 minut, pak necháme pampelišky ve šťávě do druhého dne vyluhovat. připravíme si čistou nádobu, zakryjeme plátnem, převážeme a šťávu přecedíme. Zbytek vymačkáme přes plátno.
do takto připravené pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání vaříme až hodinu a půl, až se med začne táhnout.
Hotový med nalijeme do sklenic a uzavřeme víčkem.
od bodu varu vaříme 15 minut, pak necháme pampelišky ve šťávě do druhého dne vyluhovat. připravíme si čistou nádobu, zakryjeme plátnem, převážeme a šťávu přecedíme. Zbytek vymačkáme přes plátno.
do takto připravené pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání vaříme až hodinu a půl, až se med začne táhnout.
Hotový med nalijeme do sklenic a uzavřeme víčkem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
akita
(upraveno)
4. 5. 2011, 8:49
Já mám 4 sklenice 900g (klasické velké zavařovací sklenky) a jednu 450g z jedné dávky.
ŠÁRUŠ
(upraveno)
11. 5. 2011, 17:40
@akita
už jsem ho nedělala roky, akorát přidávám cukr jdu si nachystat sklinky
souseda
(upraveno)
2. 5. 2011, 11:18
Mužu se zeptat kolik sklenic je tak z jedné dávky?
kejmilka
(upraveno)
8. 4. 2011, 11:40
muzu se zeptat, kolik sklenicek z toho tak zhruba je?diky
MIMIANY
(upraveno)
3. 5. 2010, 12:46
Šárko, moc děkuji za receptík!!! včera jsem ho dělala poprvé a hned z trojté dávky!!!! dopadlo to úžasně a mám moooc dobrý medík za babku Jen jsem pořád čekala jestli bude houstnout...a nakonec jsem se dočetla že nechat trošku medíku schladit na talířku a jak se začne lepit tak šup do skleniček Ještě se chystám na medík ze sedmikrásek, tak snad nějaký receptík seženu...... ale tenhle je suprovýýý děkujíííííí Míša
RomčaP
(upraveno)
20. 4. 2009, 11:30
Šárko, tenhle medík dělala moje babi. Včera jsem natrhala a dneska udělala první várku. Ta nostalgie, když jsem ho cítila mi vehnala až slzy do očí. Je stejně úžasný jako ten od babičky už se vaří druhá dávka Dííííky
delfa
(upraveno)
21. 4. 2008, 10:51
chtěla bych jen zeptat, jestli se může dávat do čaje každý den nebo jen při kašli apod. Díky za odpověď
kytka74
(upraveno)
10. 5. 2006, 8:25
můžu dát želírovací cukr ???
kytka74
(upraveno)
2. 8. 2006, 9:13
@kytka74
v poho, dala jsem normál cukr a ještě si šetřím poslední skleničku na zimu
ŠÁRUŠ
(upraveno)
2. 7. 2006, 19:14
@kytka74
No želírovací cukr nedoporučuju, koukám, že jsem zareagovala krapet pozdě , takže rada na příští rok
Pája a Ája
(upraveno)
24. 4. 2006, 22:08
Doporučuji ,taky dělám,v zimě ,při marodění ,jako když najdeš...
Myšule
(upraveno)
23. 4. 2006, 21:36
Můžu jen doporučit,dělám ho už dlouho a je super.
inka
(upraveno)
23. 4. 2006, 19:18
Jednou jsem ho dělala tak,. že o sklenic jsem přidala kolečka pomeranče nebo citronu (tak 1-2 kolečka na sklenici). Vypadá to úžasně a chutná taky tak.