Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Rýže v čínské restauraci

0.0
Rýže v čínské restauraci

Potřebné ingredience

Rýže a ?

Postup přípravy

Maminky, prosím poraďte jak uvařit rýži přesně jakou dělají Číňani v jejich restauracích. Dělám klasickou pytlíkovou a i normální, ale nikdy jsem ji neměla takhle mňam dokonalou. Díky za všechny vzkazíky:o)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Bellinda2 5. 10. 2010, 21:59
Ahojky, taky přidám svou trošku do mlýna. Jasmínovou rýží u nás baštíme už dobrých šest let, připravuju ji tak, jak jsem se naučila od jednoho bývalého vietnamského kolegy z práce. Prvně propláchnout horkou vodou, pak nasypat přímo do hrnce s vařící vodou, nechat asi 6-10 minut vařit, slít přebytečnou vodu (nechávám asi tři milimetry nad rýži) a pak pod pokličkou na 15-20 minut do trouby vyhřáté na maximum. Není nad ní, nedáme na ni dopustit. Pytlíkovou rýži už ani nekupujeme. Pro jasmínovku si jezdíme do Brna na Olomouckou, 10 kilo vyjde na 340 korun, ale daj se ukecat i na míň... :-$ (Y)
kytka74 1. 1. 2009, 19:48
my máme rádi rýži jakoukoliv ;-) ale mám problém s ráží v páře :-$ naježila jsem si parní hrnec a dnes jsem se těšila jak rodince navařím výbournou rýži (H) ale rýže byla stále tvrdá a nakonec to byla rozvařená bleptavá rýže...dala jsem podle návodu 2 dílky vody a jeden díl rýže...máte někdo zkušenosti jak na rýži v parním hrnci *-)
Marienova 15. 12. 2008, 12:08
Hodně jsem tu četla o jasmínové rýži, ale kde ji koupit za přiměřenou cenu? Jednou už jsem koukala v Kauflandu a tam byla tak stála klidně 90,- Kč/kg a to se mi zdá trochu dost. :-o :-o :-o. O žádném vietnamském obchodu poblíž nevím. Poradí někdo obchod na Benešovsku nebo v Táboře. Moc děkuji. Marie (L) (L)
sestynka 15. 12. 2008, 14:37
@Marienova Ahojky, my ji kupujeme v Makru, nebo ji vozí mamce soused vietnamec od nich. Mají jakousi svou distribuční síť. Ochutnala jsem "jejich" tofu a je úplně jiné, než v krámě. Říkal mi i recept, jak rýži vaří. Mají na to spešl hrnec a mají ji na páře celý den.
Hanidlo (upraveno) 16. 12. 2008, 8:48
@Marienova Maruško, normálně na tržnici u Vietnamců. Tam kde mají i zeleninku. Jinak i v Makru. 5kg za 240,- myslím. Krásný Vánoce (banky) (andel) (stromecek)
Marienova 15. 12. 2008, 21:15
@Hanidlo Děkuji. Pořádně to okouknu. :-) :-)
Matoušková 14. 12. 2008, 22:22
Ahojky, tak já se taky ozvu :-) Už několik let chodíme nakupovat k "našemu" vietnamskému prodejci pro suroviny. Samozřejmě nakupujeme také rýži a to jedině Jasmínovou (clamp) jinou už nejíme 8-| Dokonce ji tam nakupujeme taky hodně výhodně a to 5kg za 180Kč (radost) Vaříme ji podle rady našeho prodejce v troubě (hrnec na rýži zatím nemáme) a to jedna odměrka rýže zalitá jednou a půl odměrkou vody. Samozžejmostí je hooodně propláchnout. Rýži nesolíme, ale zato vaříme s citronovou trávou, pokud ji nemáte tak postačí i šťáva s půlky malého citronu. Takže tohle by měla být pravá vietnamská rýže. Dobrou chuť (jidlo)
Hanidlo 15. 12. 2008, 14:30
@Matoušková Ivčo, díky moc. (F)Taky jsem ji začala kupovat u Vietnamčíků a je opravdu mňam. Dalajsem na rady maminek a konečně jí dělám takovou jakou si dávám v čínské restauraci. :-)Krásné Vánoce.
medonoska 9. 10. 2007, 17:57
No, takové chvály, a u nás to nikdo nejí, prý cítí myšinu +o( +o( +o(
Karelia 19. 9. 2007, 15:56
Připujije k maminkám, které tady píší o jasmínové rýži....ta je fakt výborná. Normální rýži ani nekupuji, pouze tak na rizoto, jinak baštíme Parboled. Ta se nelepí (Y)! Ale k číně jedině jasmínovou. (D)
smiisek (upraveno) 19. 9. 2007, 15:43
Také se přidám s trouškou do mlejna :-) Rýži osmahnu na oleji až zbělá (když se koupí je taková skleněná), poté zaliji dvojnásobným množstvím vody, tzn. 1hrnek rýže - 2hrnky horké vody, osolím, někdy přidám cibuli s hřebíčkem, přiklopím a dám do vyhřáté trouby, krásně se sype, nemusíte ji hlídat a navíc ušetříta energii (Y) A také je výhoda, že si ráno udělám, dám do trouby a můžu odejít třeba do města, když se vrátím, ohřeji třeba už jen omáčku a můžeme jíst. Každý má raději jinou rýži, u nás právě frčí jasmínová.. Ale já už dlouho v "číně" nebyla, ale oni, aby mohli jíst hůlkama ji dělají takovou "patlavou" a hlavně na to potřebují určitý druh rýže ;-) tak nevím, jestli nemyslíte nááhodou tu, na tu recept nemám :-) Mějte se Zdenička (F) (F)
mikky.h 19. 9. 2007, 10:38
@smiisek Mám ve svých receptech parbolied rýži a nedám na ni dopustit,rodině vadila právě ta " PATLAVOST ",chtěla jsem být objektivní a rozšířit si obzory,ale klasika je holt klasika..Navíc hůlkama doma nejíme.. ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) |:o) |:o) |:o)
smiisek 19. 9. 2007, 15:47
@mikky.h Proto říkám, že každý má jiné chutě.. Já dřív nedala zas dopustit na parbolajtku a pak jsme se jí už také přejedli, objevili jasmínovku a jinou bychom si už nedali.. Ale jak by to tu vypadala, kdyby měli všichni stejné chutě a vkus?? Dopadlo by to jak za komančů, nikde by nic neměli ;-) ;-) :-o
Leeoontynka 19. 9. 2007, 7:56
Zkusila jste si někdy koupit rýži PARABOL (nevím jak se to píše) ? Nelepí se a je daleko chutnější než ty obyčejné.
mikky.h 19. 9. 2007, 6:52
Asi mě ukamenujete,ale přesto se musím podělit o zkušenost s jasmínovou rýží...Koupila jsem ji,připravila a nešmakovalo... 8-| Manžel se šklebil,dcera se kroutila a nakonec mi řekli,že parbolied jim chutná víc.. :-) :-)
AliceM 20. 11. 2008, 21:36
@mikky.h Ona ta jsmínová je voňavější, však se podle toho jmenuje. My vaříme k různým masům a různým jídlům úplně jiné ryže. Každá je jiná-je to jako s jablky, taky je jich mnoho druhů-máme radi i SOS dlouhou, Parboild, Jasmínovou a kulatou na nákyp nebo pravé italské rizoto-to je taky patlavé ;-), ale nedá se jíst hůlkami :-) :-) :-) :-). A před vařením rýži proleju na sítku vařící vodou.
jajoulinka 29. 8. 2007, 12:01
Ahojky já jí dělám v troubě jinou mi nechtějí a dávám hrnek rýže a dva hrnky vody v jednom rozpustím kostku zeleninového bujonu a trochu osolím zaklopím pukličkou a dám tak na 30minut do trouby na nejvíc péct (Y) (Y)
JKpipule 29. 8. 2007, 21:59
@jajoulinka Nebude chutnat jako to pečená co dávají jako přílohu???, ta je totiž (Y) (Y) (Y)
kulisanda 29. 8. 2007, 11:26
dobry den, nevim jestli ji delaj v cine, ale ja mam nejradsi BASMATI: hrnek ryze oplachnu v teple! vode - nikdy neoplachujte ve studene, pac jinak ztvrdne! Dam do sklenene misky, pridam 2 hrnky teple vody, oloupanou cibuli, do ktere zapichnu tak 3 hrebicky, sul a olej a dam do mikrovlne trouby na 25 minut na plny vykon (Y)
adinka 8 29. 8. 2007, 10:15
To je pravda ,nejlepší je jen Jasmínová(netlouste se po ní) u nas ji mají velké balení za 160kč .Břeclav.nevím jak v praze !
IvetaV 1. 5. 2008, 13:14
@adinka 8 Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat kde v Břeclavi kupujete tu jasmínovou rýži a jak je velké to balení? Jsem z Hrušek, tak to mám kousek. Díky za radu Iveta L.
Pivli 29. 8. 2007, 10:06
Koukala jsem, že maminka, která vznesla dotaz je z Prahy nebo z okolí Prahy.Po Praze jsou doslova stovky obchůdků, kde se dá jasmínová rýže sehnat.Takový typický obchod:ovoce+zelenina+pelmel dalšího zboží, majitelé většinou Číňani nebo Vietnamci, na výběr nejen spousta exotického ovoce, ale i ingrediencí k vaření orientálních jídel(rýže, nudle, houby, koření...) :-)
Kristýna234 29. 8. 2007, 9:43
Ahojky maminky, dávám hrnec na rýži do rodinných. Vyfotím vám tam i tu rýži. Mám jí 10-ti kilové balení-menší nedělají. Obojí mám přímo od Vietnamky, takže vůbec nevím, kde se to dá sehnat.
plíštilka 25. 8. 2007, 8:11
Jasmínová je ta nejlepší - vařit ve varu v mírném ohni 5-7 minut, pak dát do trouby na 15-20 minutek, neslojit, 1 kg rýže spotřrbuje 1l vody ... je báječná přesně taková jakou chcete mít. Můj muž, už jinak připravenou rýži ani nechce. (X)
Martinkova 24. 8. 2007, 22:35
Já používám jasmínovou (Y) Mám ji tak čtvrt hodky namočenou ve vodě a pak jí šoupnu s hrncem do trouby.Už nevím jak dlouho tam je ale pořád na ni koukám *-) Není vubec rozblemclá a je opravdu jak od čínanu (Y) (Y) (Y)
Hanidlo 24. 8. 2007, 16:01
Děkuji moc všem maminkám (F) (F) (F) za receptíky. Určitě vyzkouším postupně všechny receptíky. Snad konečně najdu ten pravý mňamkový. (PL)A pak budu vařit rýži, rýži a zase jenom rýži. :-D
Kristýna234 24. 8. 2007, 15:43
Ahoj Hanko, dostala jsem speciální hrnec na rýži - je vietnamský a jasmínovou rýži - také vietnamská a mohu říci, že je to jediný způsob, jak se mi podařilo udělat rýži jako od číňanů. Když není hrnec, tak musíte mít alespoň tu Jasmínovou rýži, jinou nedělají.
Pivli 24. 8. 2007, 20:31
@Kristýna234 Tedy to je úplně ideální stav!!! (Y)Vlastnit hrnec na vaření rýže!Přidávám se ke Kristýně a ještě jednou zdůrazňuji, jedině jasmínovou rýži.Navíc, oni rýži nesolí, rýže se podává neochucená, protože se předpokládá, že maso nebo zelenina bude pikantní.Chutě se krásně vyrovnají.Jistě, dělají i tzv. rizoto nebo smaženou rýži(ta je báječná), pak už se jedná o ochucené varianty.Ovšem klasická přílohová rýže je jasmínová, neochucená. Vařím-li italské rizoto, používám rýži arborio, vařím-li indické jídlo, podávám jej s basmati, k číně či thajskému pokrmu jedině jasmínovou rýži.Ostatní druhy rýže používám jako přílohu např. ke guláši, ptáčkům, játrům, na sladká jídla atd...jo ještě japonskou rýži na přípravu sushi. :-)Jídlo pak chutná tak jak má a je to pestřejší.
Hanidlo 24. 8. 2007, 16:02
@Kristýna234 Kristýnko, prosím i já se přidávám, nafoťte ten hrnec do rodinných. Díky. (F)
jad 24. 8. 2007, 15:50
@Kristýna234 Moc by mě zajímal ten hrnec, nemůžete prosím vložit fotku do rodinných? :-$ :-$
Auča 24. 8. 2007, 15:31
Dobrý den, Hani, zkuste někde sehnat Jasmínovou rýži (to je totiž ona) (Y), já jí kupovala vždycky v Kauflandu, ale už stojí kilo 50 Kč. Nebo v Praze v Holešovické tržnici jí mají Vietnamci v pětikilovém balení a je zdaleka levnější!! Rýži propláchněte, studenou,horkou....poplachování končete studenou. Pak nechte pořádně odkapat vodu, já cedník vždycky postavím na velký hrnek a jdu si něco dělat. (C) V pekáči si rozpálím 3 lžíce oleje, a odkapanou rýži na to vyklopím a osolím. (jedno kolik rýže!!) Vařečkou to promíchávám, aby se rýže nepřichytila. Pak naleji vody přesně tolik, aby byla tak 1 cm nad rýží. Přiklopínm druhým pekáčem a šoupnu to do trouby, plyn mám na plný výkon, ale dá se i méně. Rýže je poměrně rychle horová, myslím tak 15 minut, pozor na opaření při odklápění vrchního pekáče. NIKDY ji nemám rozvařenou, vždy je sypká a nááádherně voňavá (Y). P.S. Můžete na rýži před pečením položit cibuli s napíchaným hřebíčkem(kořením)
Waleri 24. 8. 2007, 12:51
Hani můj nejjednodušším a nejoblíbenější recept je: 1 hrnek rýže, 1 1/2 hrnku vody, sůl postup: rýži propláchnout ve vlažné vodě-nechat okapat. Dát vařit vodu spolu s 1/2 lžičkou soli, když bublá přidáme rýži, zmírníme teplotu lehce promícháme a necháme tak 7-8min. Pak rýži odstavíme a pod mírně odklopenou pokličkou necháme pár minutek dojít, je skvělá. Používám nejčastěji Parboleid

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie