(recept
si oblíbilo 385 návštěvníků)
VÝBORNÝ CHLÉB - zatím nejlepší, jaký jsem kdy pekla
Potřebné ingredience
380ml vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 400 g hladké mouky, 100 g chlebové žitné mouky, 100 g celozrné (dala jsem špaldovou) mouky, sůl, pepř, kmín, 1/2 kostky droždí
Postup přípravy
1. Těsto si připravíme v domácí pekárně.
2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby nám šel bochánek lépe vytvarovat. Necháme na plechu ještě 30 minut kynout.
3. Chléb potřeme solí rozmíchanou v troše vody a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Před pečením můžeme ještě na povrchu naříznout, např. do kříže nebo podélné řezy. Pečeme 40 minut. Aby byl chlebík ještě lepší, dávám na dno trouby misku s vodou.
4. Chlebík můžete samozřejmě péct i v domácí pekárně.
Dobrou chuť.
TIP NA OBMĚNU: Milé maminky, pokud chcete chlebík více hutnější, stačí změnit poměr mouk, a to 300g hladké + 200g žitné + 100g celozrné. Do těsta můžete přidat semínka slunečnice, sezamu nebo dýně.
2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby nám šel bochánek lépe vytvarovat. Necháme na plechu ještě 30 minut kynout.
3. Chléb potřeme solí rozmíchanou v troše vody a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Před pečením můžeme ještě na povrchu naříznout, např. do kříže nebo podélné řezy. Pečeme 40 minut. Aby byl chlebík ještě lepší, dávám na dno trouby misku s vodou.
4. Chlebík můžete samozřejmě péct i v domácí pekárně.
Dobrou chuť.
TIP NA OBMĚNU: Milé maminky, pokud chcete chlebík více hutnější, stačí změnit poměr mouk, a to 300g hladké + 200g žitné + 100g celozrné. Do těsta můžete přidat semínka slunečnice, sezamu nebo dýně.
Krásně nadýchaný vevnitř s křupavou kůrčičkou.
chlebová žitná mouka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hviezicka
(upraveno)
21. 10. 2018, 21:11
Výborný, chutný skrátka fantastický chlebík
Editt1
(upraveno)
21. 12. 2016, 8:42
Můžu se zeptat, dělala jsem chlebík, ale nění tak krásně hnědý jako váš? Čím to je že ten můj je světlý jako veka? jinak chuTóvě dobrý
Jana69
(upraveno)
27. 8. 2014, 11:12
Pekla jsem v pekárně a spokojenost I druhý den je chleba krásně měkký
kalimera
(upraveno)
28. 11. 2014, 9:16
@Jana69
Jani, mám radost, že chutná. Krásný den .
Vojtula
(upraveno)
11. 8. 2014, 18:38
vypadá lákavě určitě vyzkouším
kalimera
(upraveno)
28. 11. 2014, 9:16
@Vojtula
Ať Vám chutná
ivetabubak
(upraveno)
30. 1. 2014, 10:05
Dobrý den, chci dělat váš chlebík ale zapomněla jsme koupit ocet . Co se stane když ho nedám ? Díky moc
kalimera
(upraveno)
20. 2. 2014, 10:27
@ivetabubak
Ivet, určitě to nebude vadit. Ocet prý zmírňuje "drožďovou chuť". Myslím, že pokud ho nedáte, že to u tohoto chleba ani nepoznáte .
Lollipops
(upraveno)
14. 1. 2014, 17:17
Pěkný den. Zrovna je v troubě tak jsem zvědavá jaký bude protože už ho peču o půl hodiny dýl a pořád je strašně světlej tak snad nebude jako beton protože jsem zrovna přidala stupně a ještě dalších 10 minut
Lollipops
(upraveno)
14. 1. 2014, 17:35
@Lollipops
Šmankote už ho peču snad 2 hodiny a furt je světlej To budu mít beztak jak beton. Příště zkusím péct horkovzduchem a né jen na spodní a horní ohřev
kalimera
(upraveno)
20. 2. 2014, 10:25
@Lollipops
Jak to nakonec dopadlo? Mě už se např. stalo, že jsem pekla a pekla a nic se nedělo a posléze jsem zjistila, že mám jen zapnuté světlo v troubě bez ohřevu .
jeremy
(upraveno)
27. 10. 2013, 21:21
kalimera
(upraveno)
1. 11. 2013, 9:57
@jeremy
Děkuji
iskaka
(upraveno)
2. 6. 2013, 8:23
Dobrý den,včera jsem pekla váš chleba s malou úpravou,vody jsem dala jen 350ml,mouku jsem kombinovala hladkou,žitnou tmavou a chlebovou a byl skvělý.I druhý den je jak čerstvý.Doted´ jsem pekla jen v pekárně,ale podle vašeho receptu jsem ho dala do trouby a je opravdu mnohem lepší,díky za inspiraci
kalimera
(upraveno)
2. 6. 2013, 14:46
@iskaka
Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že chutná .
rehorka
(upraveno)
1. 5. 2013, 19:28
Dobrý den,můžu se zeptat kolik dáváte soli a pepře?Chtěla bych Váš chlebík vyzkoušet.Manžel moc těm domácím chlebům na chuť nepřišel,třeba to u tohoto vyjde
kalimera
(upraveno)
9. 5. 2013, 8:54
@rehorka
Leni, já většinou naberu velkou špetku soli do prstů, soli se nebojte. A pepře podle chuti, přiměřeně, přiměřeně . Skvělé je i např. oregano nebo provensálské bylinky....
rehorka
(upraveno)
11. 5. 2013, 11:23
@kalimera
Děkuji.Ale to přiměřeně mi právě dělá docela problém Tak uvidíme něco z toho vyleze
kalimera
(upraveno)
21. 5. 2013, 16:20
@rehorka
Doufám, že to dobře dopadlo .
rehorka
(upraveno)
26. 5. 2013, 14:32
@kalimera
Dopadlo to dobře Chleba výborný.Jen jsem ho asi až moc vypekla.Musím příště péct na méně stupňů.Děkuji za receptík-ukládám
Pralinkaa
(upraveno)
1. 5. 2013, 17:40
Dobrý den,právě jsem dopekla váš chlebík a je vážně super.Nejlepší co jsem kdy dělala. Receptík hned ukládám.Ještě jsem zvědavá jaký bude zítra-teda pokud něco zůstane. Díky Petra
kalimera
(upraveno)
9. 5. 2013, 8:52
@Pralinkaa
Děkuji za velikou pochvalu . Věřím, že i druhý den jste si na něm pochutnali. Tedy, pokud zbyl . Pěkný den .
simonakl
(upraveno)
17. 4. 2013, 14:13
Tak jsme včera zkusila váš chlebík a je super, hlavně je bezva i druhý den, takže budu péct častěji, děkuji za receptík a zde je výsledek zakrojenýho chlebíku... http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4364290
kalimera
(upraveno)
9. 5. 2013, 8:46
@simonakl
Simi, vypadá skvěle . Děkuji za komentář .
simonakl
(upraveno)
28. 4. 2013, 20:25
@simonakl
Dobrý den, chlebík peču stále, protože je bezkonkurenční,a le mám jeden problém, vždy se mi rozjede, ta celozrnná mouka má být pšeničná nebo žitná? Já dávám pšeninou, ale zkoušela jsme dát i půl na půl a vždy se mi chlebík stejně rozjel, ráda bych tohle nějak vypilovala, protože je to super chlebík, ale už si nevím rady
kalimera
(upraveno)
9. 5. 2013, 8:50
@simonakl
Simi, "rozjetí" se mi většinou stalo, pokud jsem z těsta neměla na plechu udělnou pořádnou kouli , ze které pak vznikne pěkný bochánek. Nebo pak také, když těsto na plechu necháme moc dlouho kynout, má tendenci pak splasknout. Co se týče mouky, já osobně nejraději pracuji s moukou špaldovou, ta se nelepí a dobře se s ní pracuje.
simonakl
(upraveno)
25. 5. 2013, 10:23
@kalimera
nevím, zda mám teda těsto řidké, ale koule mi z něj nejde a i kdžy ho postavím jako kdyby, aby bylo vyšší než širší, tak mi hned sjede, ale vše dělám podle receptu ovšem tento chlebík je opravdu luxus a tak se vzdát nechci
kalimera
(upraveno)
25. 5. 2013, 10:42
@simonakl
Hm, tak to je záhada . A zkoušela jste i ze špaldové mouky?
simonakl
(upraveno)
25. 5. 2013, 13:23
@kalimera
špaldovou jsem ještě nezkoušela, dávám jako v receptíku, ale zkusím jí a uvidím, zkoušela jsme i přidat mouku, ale stále mám bu´d placku a nebo musím péct ve formě, což není ono, ale nevzdávám to
Tydynka
(upraveno)
10. 4. 2013, 10:39
Pavli, pekla jsem Váš chléb již 2 x. Chuťově bezvadný, ale nemám tak tmavou vypečenou kůrku. Mám ho světlý. Před upečením jsem ho potřela slanou vodou. Peču v troubě. Čím to může být? Děkuji Lenka
kalimera
(upraveno)
9. 5. 2013, 8:45
@Tydynka
Dobrý den, Leni. Napadá mě jedině, že to může být troubou a pravděpodobně bude třeba nechat chlebík v troubě déle a sledovat, až bude mít tu správnou barvu .
alfleila
(upraveno)
20. 3. 2013, 19:48
Pavli, dnes jsem podle tebe chlebík dělala a...... všichni se oblizovali až za ušima! Dala jsem 400 g hladké pšeničné mouky a 200 g hladké špaldové, přidala pár slunečnicových semínek a paráda! Chlebík je krásně nadýchaný a chuťově opravdu výborný!! Děkuji za prima receptík, příště určitě znovu upeču!
kalimera
(upraveno)
25. 3. 2013, 15:08
@alfleila
Ahoj, Ivi. Tak to mám radost za pochvalu od takové pekařky a kuchařky, jako jsi ty . Děkuji .
Mafra72
(upraveno)
19. 3. 2013, 20:26
I když už jsem jednou psala, tak mi to nedá a píšu znovu. Chleba fakt nemá chybu . Peču tu Vaší druhou variantu - někdy mrsknu špaldovou, někdy celozrnnou...A fakt úúúžasnej. A ani se už do jiných experimentů pouštět nebudu. To slibujuuuuu
kalimera
(upraveno)
25. 3. 2013, 15:10
@Mafra72
Marti, děkuji . To je na něm nejlepší, že si ho člověk může namixovat podle toho, na co má zrovna chuť nebo, co má doma po ruce . Mějte se krásně .
eisnerka
(upraveno)
5. 3. 2013, 9:14
dnes jsem pekla potřetí,je opravdu super,peču jen z hladke,chlebové a žitné,chleba nemá chybu
kalimera
(upraveno)
18. 3. 2013, 19:49
@eisnerka
Moc děkuji za pochvalu .
dansik
(upraveno)
18. 2. 2013, 14:06
V sobotu dopoledne jsem pekla, nemám ale domácí pekárnu, tak jen v ruce, takže nebyl tak nadýchaný, ale jinak fakt výborný, odpoledne si dala návšteva - chutnal jim jen tak samotný s máslem. Přidala jsem kmín a slunečnicová semínka. Nechala jsem v misce kynout v mírně zahřáté troubě hodinu a pak ještě tu půl hoďku na plechu. Určitě budu péct znovu, je to rychlovka. Daniela.
kalimera
(upraveno)
19. 2. 2013, 13:42
@dansik
Moc mě těší, že chutnalo,
Mafra72
(upraveno)
27. 1. 2013, 13:16
...chlebík nemá chybu
kalimera
(upraveno)
30. 1. 2013, 8:41
@Mafra72
Děkuji .
Bylinka1
(upraveno)
26. 1. 2013, 18:18
Tak už se dělá těstíčko
kalimera
(upraveno)
30. 1. 2013, 8:41
@Bylinka1
Doufám, že se povedl .
Bylinka1
(upraveno)
30. 1. 2013, 18:46
@kalimera
..povedl a už jsem dělala podruhé -jednou se semínky a podruhé s cibulkou a . Peču v pekárně.
kalimera
(upraveno)
7. 2. 2013, 12:51
@Bylinka1
Tak to mám radost . Krásný den .
100ml
(upraveno)
25. 1. 2013, 16:21
Moc dekuji za recept opravdu dobry dala jsem pulku i sousedce tak jsme dnes pekly obe znovu ,nmuj druhy nejlepši chleby dobry je i ten se zmaženou cibulkou odsud
kalimera
(upraveno)
30. 1. 2013, 8:41
@100ml
Moc děkuji za pochvalu .
oliva1
(upraveno)
16. 1. 2013, 20:47
Vypadá velice lákavě...
kalimera
(upraveno)
24. 1. 2013, 10:54
@oliva1
Děkuji .