Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Sladká rýže s ovocem - zapečená i jako kaše

0.0
Sladká rýže s ovocem - zapečená i jako kaše

Potřebné ingredience

250 g rýže * mléko * voda * vanilkový cukr * máslo 50g * 2 vejce * konzerva ananasu * sušená máta peprná *citronová šťáva

Postup přípravy

Rýži zalijeme vodou, aby byla ponořená, a vaříme, postupně doléváme mléko, celkem asi půl litru (na 100 g rýže padne min. 250 ml tekutiny). Přidáme vanilkový cukr a šťávu z ananasu (té je v konzervě cca 2 dcl). Vaříme asi 20 minut, pak vmícháme dvě celá vejce a máslo, opět přivedeme k varu. Odstavíme, dáme sušenou mátu 1 lžičku (pokud nemáte, stačí roztrhnout sáček s mátovým čajem.:-)), dle chuti dosladíme a dokyselíme citronovou šťávou.
Lze podávat jako kaši, nebo ještě zapéct cca 25 minut v troubě na 220 stupňů (v tom případě nedáváme celá vejce, ale jen žloutky, bílky ušleháme s dvěma lžícemi cukru zvlášť, promícháme a kydneme na pekáč, dáme nahoru ještě pár vloček másla) a pak je z toho rýžový nákyp:-)

a ještě origoš recept od kluků v akci:
Ananasové rizoto
2 malé ananasy nebo 1 větší
100 g rýže Arborio
300–350 ml plnotučného mléka
(pokud použijete obyčejnou kulatozrnnou rýži, pojme podle druhu cca 350–450 ml mléka)
40 g piniových semínek (nebo slunečnicových)
50 g másla
50 g hnědého cukru
1 svazeček máty
1 limetka
1 vanilkový lusk
špetka soli

1. Na polovině másla orestujeme piniové oříšky a suchou rýži, zalijeme mlékem a zavaříme, příkon tepla ztlumíme na minimum a za průběžného míchání necháme dusit, až je rýže měkká, tzv. na skus. Ochutíme špetkou soli.
2. Ananasy rozpůlíme a vydlabeme dužinu, kterou nakrájíme na malé kostičky.
3. V pánvi rozpustíme druhou polovinu másla společně s cukrem, přidáme pokrájený ananas, nasekanou mátu, obsah vanilkových lusků, šťávu a kůru z limety a vařenou rýži. Vše promícháme a prohřejeme. Rizoto plníme do vydlabaných ananasů.

byla toho plná třílitrová zapékací mísa:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie