Chobotnice
Potřebné ingredience
Korpus: piškotové těsto\r\nKrém: hustý pudink + máslo\r\nPotahová hmota: mléčný medový marcipán: 200 g sušeného mléka, 200 g moučkového cukru, 1 bílek, 3 lžíce medu, cca 30 g másla, cca 1/2 lžičky mandlového aroma (v toto případě citrónové, mandlové došlo)
Kompot z jeřabin
Potřebné ingredience
Jeřabiny, voda, cukr. Na litr vody 1 kg cukru.
Postup přípravy
Jeřabiny bývají tužší a proto se na kompotování předvařují. Nám ale šla jen jedna plotýnka, takže předvařit a zavařit by na jedné plotýnce trvalo hodně dlouho. Takže jsme přišli…
Jablečná limonáda
Potřebné ingredience
Tento recept je výborný na zpracování jabek, která se koncem zimy začínají kazit, nebo na jablka zavadlá, případně v létě na zpracování letních jablek, která nesnesou delší skladování. Takže potřebujeme: 5 litrů jablek, 7 litrů vody, 700 g cukru (nebo med), 30 g kyseliny citrónové nebo šťáva z čerstvých citrónů
Postup přípravy
Jablka nakrájíme na plátky, včetně jaderníků a slupek. Plátky dáme do kbelíku, zalijeme studenou vodou a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den zcedíme, ochutíme cukrem a kyselinou…
Tchoří bobky
Potřebné ingredience
1 kg mletého masa, koření podle chuti (pepř, kmín, chilli, kari, majoránka, směs koření), sůl podle chuti, 2 vejce, hrst strouhanky. Klidně můžeme použít osvědčený recept na karbanátky nebo na sekanou. Dále 2 balíčky olomouckých syrečků (prsty), hladkou mouku, vejce a strouhanku na trojobal. Tuk na smažení.
Postup přípravy
Vypracujeme směs na karbanátky. Syrečkové prsty rozdělíme na třetiny až čtvrtiny a ty zabalíme do mletého masa, obalíme v trojobalu a smažíme na tuku. DOBŘE ZABALÍME do trojobalu,…
Zimní vojenské cvičení na kótě 527
Potřebné ingredience
piškotový korpus na celý plech, pudinkovo-máslový krém, medový marcipán. Marcipán se mi moc nevedl, ještě tu hmotu neumím pokořit.
Postup přípravy
Chtěla jsem Vám všem poděkovat za rady, návody, postupy a hlavně za inspiraci.
Dort byl určen pro bývalého vojáka z povolání k jeho odchodu do důchodu. Protože na vojně…
Banánový džem
Potřebné ingredience
850 g banánů (radši hodně zralé až přezrálé. Já tuhle koupila v Bille v akci hodně přezrálé jen za 10,- Kč/kg, co už je nikdo nechtěl. Pak se to vyplatí a doma se olizovali až za ušima. Ty ne dost zralé taky v džemu tak hezky nevoní), šťáva z jednoho grepu nebo citrónu (asi 150 ml. Když dáme citrón, trochu to naředíme třeba šťávou z jablek, aby to nebylo tak kyselé), 5 drobně nakrájených olpoupaných jablek, 1/8 l vody, 1 balení Gelfix klasik 1:1 od Dr. Oetkera, 1 kg cukru krupice (ale spíš méně, jen asi 750 g, my nemusíme tak moc sladké), 4 lžíce rumu (nebo jen pár kapek aroma, být nemusí, ale s ním armeláda víc voní).
Postup přípravy
Banány namačkáme vidličkou, přidáme šťávu z ovoce, jablka a vodu. Promícháme, přidáme Gelfix s cukrem, přivedeme k varu a vaříme 3 minuty, stále mícháme!!
Odstavíme džem z…
Ovocný chlebíček ze zbylých bílků
Potřebné ingredience
5 - 8 bílků, 150 g cukru krupice, 100 g hrubé mouky, 50 g másla, sekané ořechy, hrozinky, krájené kandované ovoce, krájené želé, krájená kandovaná citrónová a pomerančová kůra (to, co máme doma nebo co můžeme - alergici)
Postup přípravy
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj vešleháme cukr, mouku a přikapáváme tekuté chladné máslo a ostatní přísady. Vlijeme do vymazaného a vysypaného srnčího hřbetu. Hotový krájíme na…
Bílkový dort - co se zbylými bílky
Potřebné ingredience
6 bílků, 180 g cukru, vanilkový cukr nebo citrónová kůra, 60g tekutého másla, 160 g polohrubé mouky.
Postup přípravy
Toto je těsto, které můžete použít na dort, řezy, buchtu v neděli k obědu. Je to hezké třeba na řezy, když se zkombinuje s těstem kakaovým, protože je hodně světlé.
Kruhový objezd s benzínovou pumpou
Potřebné ingredience
Piškot z 5 vajec nastavovaný vodou na celý plech. Pudinkový krém s máslem, tmavá a bílá čokoládová poleva, kokos obarvený nazeleno. Pumpa je ze Zlatých piškotů, slepených tmavou (střecha) a bílou čokoládovou polevou (boční stěny), výdejní stojany je tyčinka Koko přefiknutá napůl. Autíčka jsou set, koupený v Albertu.
Postup přípravy
Byla to rychlovka, takže se to odrazilo v kvalitě asfaltérských prací. Jak konstatovali jedlíci, kvalita povrchu odpovídala standardu na českých silnicích.
Já pako si totiž…
Jablková buchta rychlovka - a la moje
Potřebné ingredience
530 g polohrubé mouky, 530 g strouhaných jablek, 380 g krystalu, 3 dl oleje, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 3 vejce, 1,5 prášku do pečiva, 3/8 l mléka. Já to ale dělím třemi (kousek dál vysvětlím proč), takže: 180 g polohrubé mouky, 180 g strouhaných jablek, 130 g krystalu, 1 dl oleje, 1 lžíce kakaa, 1 necelá lžíce rumu, 1 vejce, 0,5 prášku do pečiva, 1/8 l mléka.
Postup přípravy
Proč to dělím třemi: protože je to tak obsah, co se mi vejde do mísy robota a zároveň obsah, co se mi vejde na plech. Dřív jsem dávala napřed vyšlehat žloutek, cukr, olej a jablka…