Frankfurská jemná polévka
Potřebné ingredience
5 nožiček frankfurkských párků, 1 větší cibule, 2 lžíce sádla, 3 větší brambory, 1 kostka masox, 3 lžičky sladké mleté papriky, hl. mouka, česnek, pepř, petrželová nať, sůl
Postup přípravy
Na sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli do zlatova. Hrnec po té odstavíme z přímého ohně a vmícháme sladkou papriku s hl. moukou. Vzniklou červenou zásmažku zalijeme 2l vody…
Kefírová rychlovka
Potřebné ingredience
250 ml kefíru, 250g cukr moučka, 250g hl. mouka, 1 pl kakaa, 9 pl oleje, 1 ks vejce, 1 pl soda, Poleva: 100g čokolády na vaření, 400ml zakysané smetany,
Postup přípravy
Suroviny na těsto vymícháme na hladké těsto
Dáme na menší plech a pečeme na 160 stupňů
Poleva: Rozpustíme 100g čokolády na vaření a vychladlou zamícháme do 400 ml zakysané…
Sirup ze smrkových výhonků na kašel a imunitu bez…
Potřebné ingredience
Mladé výhonky ze smrčků sbírané během dubna-května, láhev, třtinový cukr, Bio citrón
Postup přípravy
Mladé výhonky ze smrčků (světle zelené) sbíráme během dubna-května ne v době měsíce v úplňku, abychom nepoškodili trvale strom a neotrháváme jen z jednoho stromu, ale sem tam z…
CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ NA VÁNOCE NEBO K…
Potřebné ingredience
40dkg ŠPALDOVÉ CELOZRN.MOUKY (kupujeme v DM drogerii),rn25dkg MÁSLA,rn10dkg TŘTINOVÉHO CUKRU (umletého na moučku),rn2 ŽLOUTKY,rn50g MANDLÍ (umletých),rntrochu nastrouhaného čerstvého ZÁZVORU,rnstrouhanou kůru z 1 bio CITRÓNU,rnVANILKOVÝ TŘTIN.CUKR z Vanilky Burbon (kupujeme v DM),rnDŽEM na slepení,rn(může být moučkový cukr na posyp).
Postup přípravy
Ze všech přísad vypracujte hladké těsto a nechte uležet v mikrotenu v lednici.rnPoté těsto vyválejte přes mikroten na cca 3mm plát, vykrájejte z něj vykrajovátky kolečka (nebo…
Staročeský chléb z pravého domácího kvásku
Potřebné ingredience
350ml vlažné vody (nejlépe pokojové teploty) + 7-10g soli + 750g jaké mouky chcete (kdo jak má rád např. základní recept - 250g celozrnné pšeničné a 500g hladké pšeničné mouky) + 1-2lzičky kmínu + 300g kvásku, můžete přidat nějaká semínka dle chuti.
Postup přípravy
Suroviny promícháme v hnětacím stroji, poté dáme do velké oválné pečící formy (používám velkou skleněnou zapékací mísu) vyložené pečícím papírem či podložkou na pečení a dáme na…
Hovězí s mrkví a bramborem
Potřebné ingredience
hovězí maso (cca 500 g vcelku), karotka, bílý pepř, sůl, cukr, 1 lžíce citrónové šťávy, máslo, instantní jíška
Postup přípravy
Hrnec trochu máznout máslem, doprostřed položit maso a kolem nasypat na kolečka pokrájenou mrkev. Maso trochu posolit, opepřit bílým pepřem, na mrkev položit kousek másla, vše…
Králík à la svíčková
Potřebné ingredience
díly z králíka, malá sklenice směsi Halali (320 g), 2-3 čerstvé mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 100 - 150 g sladké smetany, sůl, cukr, citrónová šťáva
Postup přípravy
Králičí díly naložit do lednice na 1-3 dny do zeleninové směsi - Halali + pokrájená čerstvá zelenina.
Pomalit 6 hodin na LOW (3,5l hrnec).
Po vyjmutí masa do hrnce…
Dýňová polévka (s kuřecím vývarem)
Potřebné ingredience
kuřecí díly na polévku, dýně (Hokkaido, muškátová...), několik kuliček pepře, sůl, sladká smetana, na dozdobení a dochucení dýňový olej a zakysaná smetana
Postup přípravy
Nejprve dát do hrnce kuřecí skelet + 2 kuličky pepře + sůl.
(Já dávám skelety vařit do sítka, abych nemusela z polévky lovit kosti, maso a koření, ale není to nutné, je možné…
Plátky krkovice s hříbky
Potřebné ingredience
plátky krkovice (cca 500 g), 2 červené cibule, hříbky (čerstvé nebo mražené), sůl, pepř, drcený kmín
Postup přípravy
Cibuli pokrájet a nasypat na dno hrnce.
Na cibuli rozložit plátky krkovice, okořenit solí, pepřem a kmínem.
Maso zasypat pokrájenými houbami a trošku podlít (max. ½ dcl).…
Nadívané žampiony
Potřebné ingredience
velké hlavičky žampionů (případně portobella), mleté krůtí maso, šalotka, česnek, vejce, petrželka, sůl, pepř, sladká paprika, kousek másla
Postup přípravy
Nejprve připravit nádivku: mleté krůtí maso + vejce + na jemno pokrájená šalotka + prolisovaný česnek + petrželka + sůl, pepř a trocha sladké papriky - vše promíchat.
Ze…