Mokrý jablečný koláč
Potřebné ingredience
asi 6 jablek, 3 vejce, citrónová šťáva a kůra, 1/2 PP, 50g celozrnné pšeničné mouky, 50g hladké mouky, 30g rozpuštěného másla, 75g cukru, 100g mléka (lze nakombinovat s jogurtem), ev. skořice, rozinky, ořechy,...
Postup přípravy
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, zakapeme citrónovou šťávou, popřípadě přidáme skořici. Vejce vyšleháme s cukrem, poté přidáme máslo, mléko, kůru a mouku. Ručně…
Citrónová zmrzlina s limoncellem
Potřebné ingredience
200 - 250g citrónové šťávy (asi 5 citrónů), kůra z 1 bio citrónu, 375g polotučného mléka, 130g cukru, 200g mascarpone, 220g šlehačky, 40 - 80g limoncella
Postup přípravy
Z jednoho citrónu oloupeme škrabkou proužky kůry (jen žlutá část). V rendlíku zahřejeme mléko a cukr do rozpuštění, poté stáhneme z tepla, přidáme kůru (ideálně v čajovém sáčku),…
Mrkvová bábovka s tvarohem
Potřebné ingredience
3 vejce, 130 g třtinového cukru, 200 g najemno nastrouhané mrkve, 250 g měkkého tvarohu, 60 g oleje, 70 g rozmixovaných ovesných vloček, 70 g polohrubé mouky, 140 g hladké celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžička skořice. Dále: tuk a jemná strouhanka na vymazání formy.
Postup přípravy
Na internetu na mě náhodou vykoukl tento recept a hned jsem věděla, že mi nedá pokoj, dokud ho nevyzkouším. Bábovka nám chutnala, takže recept nezklamal, ale mile překvapil.
…
Jahodová polokoule
Potřebné ingredience
NA TĚSTO 3 vejce, 100 g hladké mouky, 80 g pískového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g jahodové marmelády NÁPLN 500 g měkkého tvarohu, 250 g jahod, 200 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Zlehka vmícháme prosátou mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. V troubě předehřáté na 200 °C ho pečeme asi…
*** KŘEHKÝ JABLKOVÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
těsto: 3 1/3 hrnku hl. mouky, 1kostka rostlinného tuku, 2 vejce, 1/2hrnku cukru, 1/2 PDP, náplň 3-5 jablek podle velikosti, skořice a cukr na ochucení
Postup přípravy
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly. Jeden přeneseme na mírně vymazaný plech, posypeme strouhanými jablky se skořicí a cukrem. Když jsou jablka hodně…
*** tvarohový koláč z kalendáře
Potřebné ingredience
Těsto: 6vajec, 240g práškového cukru, 1 lžíci vody, 240g hrubé mouky, 1/2 PDP Náplň: 500g tvarohu, 250g másla, 150g práškového cukru, 1vanilkový cukr, citron. kůra
Postup přípravy
Těsto: Žloutky vymícháme s cukrem a vodou, přidáme mouku s PDP a nakonec sníh. Zlehka promícháme a pečeme na vymazaném a vysypaném plechu
Náplň: všechny suroviny…
DONUTY S ČOKOLÁDOU
Potřebné ingredience
500g hl.mouky, 1 kostku kvasnic,150ml mléka,80g cukru,3 lžíce másla,2 žloutky,sůl.
Postup přípravy
Necháme vykynout těsto a rozválíme na plát asi 1 cm vysoký a vykrajujeme kolečka s menším ještě uprostřed. Na teplém místě necháme ještě přikryté kynout asi 20 minut a smažíme v…
Cheesecake s malinami a šlehačkou
Potřebné ingredience
Korpus: 150 g BeBeček, 50 g másla, 3 PL rumu. Náplň: 250 g mascarpone, 250 g polotučného tvarohu ve vaničce, 125 g cukru moučka, šťáva z ½ citronu, 3 vejce. Dále: balíček mražených malin (280 g), 2 PL cukru krupice, 2 želatinové plátky, 250 ml smetany ke šlehání.
Postup přípravy
Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a rumem. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme pečícím papírem (dno i boky) a na dno natlačíme sušenkovou směs. Necháme ztuhnout…
Kynutá bábovka z remosky
Potřebné ingredience
200 g hladké pšeničné mouky, 50 g másla, 50 g cukru, 1 vejce, 14 g čerstvého droždí, 80 ml mléka, 50 g rozinek namočených v rumu (nebo namixovat s kandovaným ovocem), ½ lžičky strouhané citronové kůry, ½ lžičky vanilkového extraktu nebo pasty, špetka soli
Postup přípravy
Originální recept na velkou bábovku najdete zde: https://www.vune-chleba.cz/2020/04/babovka-na-nedeli/
Rozpis je pro formu o objemu 1,6 l (tady konkrétně je forma…
Bílkový krém
Potřebné ingredience
90g bílků, 150g cukru, 270g másla, sůl
Postup přípravy
Bílky s částí cukru vyšleháme v robotu. Ze zbytku cukru a trochy vody vyrobíme cukrový rozvar (cca 117°C), který přiléváme do šlehajícího se sněhu. Necháme lehce vychladnout a…