Čvachťáky - Kvašáky
Potřebné ingredience
Na 10 sklenic či kastrol čvachťáků : 1 l octa, 2 l vody, 30 dkg cukru, 6 dkg soli, 20 ks sladidla, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček celého pepře, hořčičné semeno. Nálev se vaří 10 min. od varu - čvachťáky se zalijí horkým nálevem. Na klasické okurky nálev zchladit, zalít okurky s koprem, cibulí...dle chuti, uzavřít a vařit 7 min. od varu :o) Jsou výborné a nezakalují se !!!
Postup přípravy
Tento recept je vhodný i k zavařování klasických okurek. Jen se zalévají vychladnutým nálevem a zavařují se 7 min. od varu.
Čvachťáky : k okurkám přidávám kopr a cibuli
Omáčka Anklbenc
Potřebné ingredience
1kg cukety,1kg paprik/červené kapie/,0,5kg cibule,8 mrkví,6 lžic sojové omáčky,2 lžíce worcestrové omáčky,2 lžíce cukru,1 lžíce soli,2,5dcl oleje,1 litrový kečup,chili koření
Postup přípravy
Zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme.Dusíme 20 minut,potom nandáme do zavařovacích sklenic a sterilujeme 20 minut.
Jahodová marmerláda z domácí pekárny
Potřebné ingredience
1500g jahod, 500g želírovacího cukru
Postup přípravy
Jahody umyjeme, odstopkujeme a namačkáme. Vložíme do domácí pekárny, stiskneme program marmeláda (nebo kompot) a asi půl hodiny před koncem programu přidáme želírovací cukr.…
ZELENINA NA Zimu
Potřebné ingredience
30dkg petržele,45 dkg celeru,45 dkg mrkve,20 dkg cibule,3 dkg česneku,8 dkg petrželové natě,250 dkg sádla,20 dkg soli
Postup přípravy
Vše nastrouhat,přidat sádlo,dusit 5 min ,do sleniček a 10 min.sterilovat.
Přesnidávka z jablek
Potřebné ingredience
2kg jablek,moučkový cukr,skořice,4 vanilkové pudinky.
Postup přípravy
2kg jablek oloupat,nakrájet a dát vařit.Přidat mouč. cukr dle chuti,trochu skořice.Až jsou jablka podušená přidat na 1kg hmoty 2 vanilkové pudinky (4 pudinky na tuto dávku) a…
Když nevíte co s rynglemi, zkuste džem :)))
Potřebné ingredience
1 kg rynglí, 1 gelfix + 2 lžíce cukru, 0,5 kg cukru (popřípadě i více podle kyselosti ovoce) a na přichucení čerstvá meduňka a troška rumu
Postup přípravy
Letos máme nadúrodu rynglí. Už jsem dělala kompot, koláč, rozdala sousedům a známým a pořád ještě je co sbírat ;-). Tak jsem si řekla, že po mém velkém úspěchu s jahodovým džemem…
Pomerančový džem
Potřebné ingredience
oloupané a jemně pokrájené pomeranče.............900g, želírovací cukr...............................................2 1/2 odměrky(1 balení)
Postup přípravy
Tato marmoška je jemná a velmi dobrá,dělaná v domácí pekárně.
Navažte ovoce,nasekejte na malé kousky a nebo je propasírujte.
Doplňte želírovacím cukrem.Nepoužívejte…
Marmeláda z rebarbory (reveně)
Potřebné ingredience
1 kg rebarbory nakrájené na kousky
1 kg cukru krupice
1 balení želírovacího přípravku
Postup přípravy
Reveň očistíme a nakrájíme na kousky, dáme do hrnce a zasypeme cukrem. Necháme 15 min. stát (pustí šťávu), pak přidáme želírovací přípravek a na mírném ohni rozvaříme. Horké…
NAKLÁDANÉ PAPRIKY
Potřebné ingredience
5kg paprik,1 3/4 l vody,1/2 octa,10 dkg oleje = 100g,20 dkg cukru = 200g,8 dkg soli = 80 g,2 bobk.listy,10 kul.nového koření,hořčičné semínko (stačí jeden sáček ) cibule.
Postup přípravy
Všechny přísady vložíme do hrnce kromě cibule a paprik.Papriky si očistíme a nakrájíme dle své libosti.Pak je vložíme do hrnce s lákem a 5.min.povaříme
(voda musí vřít).Pak…
kečup
Potřebné ingredience
2kg rajčat
25dkg cibule
25dkg jablek
vše pokrájet a dusit 1/2hodiny pak přidat
3dkg soli
15dkg pískového cukru
4lžíce octa1/4lžičky mleté skořice
1lžička mletého nového koření
1lžička sladké papriky
5 hřebíčků
1lžíce solamylu
Postup přípravy
a znova dusíme1/2hodiny,pak vše rozmixujeme a plníme do sklenic a zavařujeme 20minut při 80stupních
Pokud chcete kečup pálivý tak přidáte 8ks paprik a 6ks feferonek