Mátová rebarbora
Potřebné ingredience
na 4 sklenice á 250 ml: 500g rebarbory, 500g želírovacího cukru, 1 svazek máty
Postup přípravy
Oloupanou rebarboru nakrájíme na kousky. Omytou, osušnou mátu jemně nasekáme. Všchny přísady a cukr podusíme na 2 lžících vody, až se rebarbora rozvaří. Naplníme do uzavíratelných…
ANKLBENS
Potřebné ingredience
1 kg paprik 1 kg cukety 1/2 kg cibule 6-8 větších mrkví 6 lžic sójové omáčky 2 lžíce Wolčestru 2 lžíce cukru 1 lžíce soli 2,5 dcl oleje 2 sladké + 1 ostrý kečup otma 1,060 g 530 g čili koření ,nebo pár feferonek
Postup přípravy
Vše nakrájíme do hrnce,přidáme koření a krátce podusíme,asi 20 min. Přidáme na nudličky nakrájenou mrkev,kečup a áme do sklenic a sterilizujeme 20 min na 80 C´.
Někdy do…
Výborná sladkokyselá omáčka k masu
Potřebné ingredience
800g žlutých očištěných paprik, 1,4kg očištěných rajčat, 200g oliv bez pecek, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 200ml octa Balsamico (bílého nebo tmavého), 400g krupicového cukru, 1 rovná polévková lžíce Solamylu, 1 balíček Pomůcky pro konzervování Dr. Oetker, 1 rovná kávová lžička soli
Postup přípravy
Očištěné papriky bez jádřinců nakrájíme na kostičky, umytá rajčata také na kostičky a olivy na kolečka.
Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme papriky a podusíme.…
Rosol z bezinkových květů, citronů a máty
Potřebné ingredience
uvedené v postupu
Postup přípravy
Natrháme bezové květy (20) -
vložíme do nádoby a přelijeme vlažnou svařenou
vodou s kolečky ze dvou citronů.
Necháme louhovat.
Poté scedíme a odměříme vodu..
Já ji…
Sterilovaná zelenina
Potřebné ingredience
Oškrabané 2,5 kg mrkve, 1,5 kg petržele, 1 kg celeru, 0,5 kg soli, 0,5 kg sádla,velkou hrst zelené natě (petržel,celer), 0,5 kg cibule
Postup přípravy
Připravenou zeleninu nameleme na masovém strojku nebo rozmixujeme.Sádlo rozpustíme a vše dobře promícháme.Pak plníme do menších zavařovacích skleniček.Sterilujeme 30 min. na 80-85…
Zeleninový protlak pod svíčkovou
Potřebné ingredience
1 kg mrkve, 0,5kg petržele, 0,7 kg celeru, 0,5kg cibule, 5 lžic soli, 7 lžic cukru, 7 lžic octa, 1 lžička nového koření, 1,5 lžičky pepře, bobkový list ( asi 5 ks), trochu vody
Postup přípravy
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky, podlijeme vodou, přidáme koření, cukr, sůl a ocet a dusíme do měkka. Já koření vážu do kousku gázy a po uvaření vytáhnu. Necháme po…
ZELNÝ SALÁT
Potřebné ingredience
2,5 kg zelí, 1 kg paprik, 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkve, 5 feferonek, 2 dl oleje, 20 dkg cukru, 0,5 l octa, 1 deko
Postup přípravy
Zelí, papriku, cibuli a mrkev nastrouháme na nudličky, feferonky nakrájíme na malinké kousíčky, přidáme ostatní přísady a vše promícháme. Dáme do skleniček a sterilujeme 20 minut…
Bezová marmeláda
Potřebné ingredience
40 květů bezu bez stopek\r\n1,5 l vody svařit - vychladit\r\n2 vymačkané limetky nebo 1 citron\r\n1 pektogel\r\n1x želírujicí cukr 3v1
Postup přípravy
40 květů bezu bez stopek, opláchneme pod tekoucí vodou, abychom se zbavili nečistot.\r\n\r\nSvaříme si 1,5l vody - vychladíme a nalijeme na bezové květy.\r\n\r\nNecháme 2 dny…
Moje Rote Grütze
Potřebné ingredience
Mražené nebo čerstvé ovoce: 0,5 kg třešní bez pecky, 0,5 kg jahod, 1kg kg směsi ovoce (borůvky, maliny, rybíz, angrešt, ostružiny - každého cca. 200g), 0,5 kg cukru krystal, půl sáčku Agaru (zahušťovadlo ze Zdravé výživy)
Postup přípravy
Rote Grütze známe z Německa, v hotelích se podává k snídani ve velkých mísách. Dá se tam koupit i ve sklenicích. Já jsem si původní německý recept upravila tak, aby příprava byla…
domácí kvašená zelenina
Potřebné ingredience
tak jsem také podlehla této dobrotě
Postup přípravy
na hrubo nakrouhané zelí,nahrubo nastrouhaná mrkev,křen - v poměru jaký chceme,dávám na 1kg syrové zeleninové směsi 1,5dkg soli,zeleninu promíchám,přidám sůl,znovu promíchám a…