Meruňkový džem se zázvorem
Potřebné ingredience
1 kg meruněk, 20 dkg cukgu, 1 gelfix 1:1, zázvor (cca 1,2 cm)
Postup přípravy
1. Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na dobné kousky.
2. Smícháme gelfix se dvěmi lžícemi cukru.
3. Směs přidáme k meruňkám.
4. Povaříme cca minutku.
5. Přidáme…
Broskvovo-malinový džem
Potřebné ingredience
700g broskví,300g malin,350g cukru,1 Gelfix Super 3:1 Dr.Oetker
Postup přípravy
Broskve omyjeme,necháme okapat,rozpůlíme,vypeckujeme,nakrájíme nadrobno a navážíme požadované množství.Maliny přebereme a navážíme.Ovoce dáme do hrnce.Cukr smícháme s přípravkem…
Nálev na okurky 1sklenice,0,7l
Potřebné ingredience
3kuličky nového koření, 3kuličky pepře, 3-4kolečka mrkve, 3plátky cibule, 3kávové lžičky cukru, 1rovná kávová lžička soli , 1/2lžičky hořčičného semínka, 3kolečka sacharinu, kopr, 1dcl octa, láhev dolít vodou
Postup přípravy
Do sklenice naskládáme okurky,které proložíme všemi předepsanými ingrediencemi.Omyjeme okraje sklenice,uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při teplotě 85 stupňů C.
Dýňová přesnídávka
Potřebné ingredience
1 kg dýně,1/4 l vody,1/2 PL kysel.citronové,20 dkg cukru
Postup přípravy
Dýně se nakrájí a nechá přes noc louhovat + kysel.citr.
Směs se uvaří + 20 dkg cukru ,vše se potom rozmixuje a zahustí 1 pudinkem v 1/8 l vody se prášek rozmíchá a nalije do…
Povidla z jablek
Potřebné ingredience
3 kg jablek,50 70 dg cukru,1 petoza,1 PL kyseliny citr.
Postup přípravy
Oloupaná jablka a odstraněné jádřince,uvaříme v kastrolu ( pekárna) s cukrem,pak se přidá petoza ve které rozmícháme kysel.citr.a vše ještě krátce povaříme,plníme do sklenic.
++++Rychlý smrkový med +++
Potřebné ingredience
1 kg mladých smrkových výhonů, 3 celé citróny chemicky neošetřené - bio, 1,5 l vody, 1,5 až 2 kg cukru
Postup přípravy
Ještě měkké a křehké smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 -30 minut. Necháme do druhého dne vyluhovat,…
Čalamáda s Vegetou
Potřebné ingredience
1 a 1/2 kg salát.okurek, 3 zelené papriky(bílé slovenské), 3 větší cibule, 3-5 feferonek (já dávám jen 2 dle pálivosti), 15 dkg cukru, 1 dcl a 3polévkové lžíce octa, a 3 zarovnané polévkové lžíce Vegety.
Postup přípravy
Vše nám robot nakrájí :-) cibule a papriky na proužky, okurky na půlená kolečka , feferonky na jemno, přidat ostatní sypké i tekuté :-) a promíchat. Nechat chvilku stát - tak…
JAHODOVÝ SIRUP
Potřebné ingredience
Ingredience: 1,20 kg jahod 2 kg cukru 1 l vody sáček kyseliny citronové (obyčejně dělám tak z pěti dávek, toto je množství na jednu)
Postup přípravy
Dáme vařit vodu s cukrem a kyselinou citronovou. Až to trochu rozmícháme, přidáme očištěné jahody. Přivedeme postupně za míchání k varu a vaříme cca 2 minuty.\r\nJeště vřelé…
DOMÁCÍ VEGETA
Potřebné ingredience
25dkg celeru 20 dkg kedluben 20 dkg pórku 20 dkg cibule 15 dkg mrkve 15 dkg petržele 5 dkg zelené natě z petržele 5 dkg soli 1 lžíce glutasolu
Postup přípravy
Zeleninu nastrouháme nahrubo a usušíme.
Suchou pomeleme nebo rozmixujeme a přidáme sůl a glutasol, promícháme a uskladním :-)
Domácí kečup
Potřebné ingredience
4kg rajčat,1/2kg cibule,1/2kg jablek,30dkg cukru,2dcl octa,10ks hřebíčku,5ks nového koření,4ks bobkového listu,2lžičky sladké mleté papriky,1/2 lžičky skořice,3lžíce soli,2-4 feferonky dle dochucení
Postup přípravy
Vče vaříme 1 1/2hod,pak přepasírujeme a sterilizovat při 80° v troubě cca 20min