Povidla v tlakovém hrnci
Potřebné ingredience
švestky (kolik máte a kolik se Vám vejde do tlakového hrnce, já dělala ze 2 kg), cukr (není potřeba, ale můžete dát 100g na 1 kg švestek), 4 lžíce octa (koho pálí žáha, může vynechat), 1 lžička mleté skořice a pár roztlučených hřebíčků nebo 1 lžička koření medový perník, rum (dle chuti, cca 4 lžíce)
Postup přípravy
Vypeckované švestky zasypeme cukrem, přidáme ocet a povaříme v odkrytém hrnci cca 30 minut - poté hrnec uzavřeme a 2 hodiny vaříme v tlakovém hrnci. Až je šťáva ze 2/3 vyvařená,…
Cuketové toasty
Potřebné ingredience
1,5 dcl oleje, 4 velké cibule na kostičky, 6-8 velkých paprik na tenké proužky, cuketa nahrubo nastrouhaná, oloupaná a zbavená jádřince ( ta moje už nastrouhaná měla 1,5 kg) , 5 kostek masoxu, 2 kav. lž. kari, 2 káv.lž. chilli koř., 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 1/2 kg protlaku ( nebo napůl s kečupem ), 8-10 stroužků česneku prolisovaného.
Postup přípravy
Na oleji zesklovatíme cibuli, přidáme papriky a do polozměknutí dusíme. Pak přidáme nastrouhanou cuketu a vše ostatní a dusíme půl hod. Horké plníme do sklenic, sterilujeme 20…
Švestkovo-jablečná marmeláda. Zase něco jiného.…
Potřebné ingredience
500g švestek, 500g jablek, 1-2 lžičky mletého koriandru, 3-5 lístků máty, 100 g medu, 400g cukru, 1 gelfix 2:1
Postup přípravy
Švestky omyjeme, vypeckujeme, rozmixujeme. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nastrouháme nahrubo. Přidáme koriandr (podle toho jak kdo má toto koření rád), jemně nasekanou…
Broskvový džem - staženo z internetu
Potřebné ingredience
1 kg broskví 500 g želírovacího cukru Labeta 2:1 2 lžíce citrónové šťávy
Postup přípravy
Nastavení pekárny: Program Džem / Marmeláda
Postup:
Broskve oloupeme, vypeckujeme a rozmixujeme. Nalijeme do formy domácí pekárny, přidáme cukr, citrónovou šťávu a…
Rajčatové sugo
Potřebné ingredience
2 velké cibule, 2 větší mrkve, 1 -2 ( podle toho jak ho máte rádi) velký řapíkatý celery bez listů, olivový olej, 2 kg rajčat + 2 kg rajčat z plechovky ( já plechovky nedávám, dávám 4 kg rajčat), sůl, cukr, čerstvá bazalka
Postup přípravy
Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na větší kostky, Na olivovém oleji osmahneme cibuli, jen mírně, přidáme mrkev a celer, trochu osmahneme a přidáme rajčata. Pokud nemáte taková ta…
Meruňkovopomerančový džem se zázvorem
Potřebné ingredience
1 kg přezrálých meruňek, dva pomeranče, kůra ze dvou pomerančů a jednoho citronu, jemně nastrouhaný kořen zázvoru (oloupaný 6 centimetrový kousek), želírovací cukr Dr.Oetker 2:1
Postup přípravy
Kůru z pečlivě omytých citrusů oloupu škrabkou na brambory a nakrájím na velmi jemné proužky, přidám meruňky nadrobno nakrájené, zázvor, oloupaný pomeranč (oloupu i blány z…
Jednoduchý a skvěly džem rybízový
Potřebné ingredience
Vyzkoušela jsem tento džem a posílam dál,je výborný. Nevím zda ho tu někdo už nemá,ale nenašla jsem. Potřebujeme pouze: Rybíz cukr buď krystal nebo krupice Na 4 naběračky rybírové šťávy přibližně 3 naběračky cukru.
Postup přípravy
Umyjeme rybíz,na odšťavňovači odšťavíme,aby jsme měli 4 naběračky šťávy.Dáme do hrnce vařit 10 minut a přidáme cukr a vaříme ještě 8 minut.
Vyzkoušíme zda je rosol hotový tak…
Zavařené okurky - od babičky
Potřebné ingredience
1 l sklenice dáme: kopr, cibule, mrkev, 6 zrnek celého pepře, 2 zrnka nového koření, celá skořice (kousek) 1 hřebíček, bobkový list, l kávová lžička hořčičného semínka. Nálev: 5l- asi 16 litrových sklenic- 3 a ¾ l vody, 1 a ¼ l octa, 25 dkg soli, 35 dkg cukru a 45 tabletek cukerinu.(nebo jiného umělého sladidla)
Zavařené okurky I
Potřebné ingredience
Nálev na okurky: 1litr octa 2,5 litru vody 12 dkg soli 30 kusů tablet sacharinu 7 dkg cukru 10 kusů celého pepře 10 kusů celého nového koření 2 kusy bobkového listu 5 kusů hřebíčku hrst hořčičného semínka
Postup přípravy
Vše povařit a potom vlažným nálevem zalít okurky. Do sklenic (naspod a navrch) dát s okurkami kopr, na kolečka pokrájenou cibuli, křen, mrkev. Sterilizovat 20 minut při 80 C.
Marmeláda bez chemie
Potřebné ingredience
1kg jednoho druhu ovoce (rybíz, višně, třešně, meruňky) nebo můžete i namíchat různé druhy ovoce, 0,5 kg krystalového cukru - u kyselejšího ovoce můžete i víc, podle chuti, 1 bal (10g) agaru - mořská řasa bez chuti, přírodní zahušťovadlo, prodává se ve Zdravé výživě za 17 Kč
Postup přípravy
Ovoce umyji, příp. vypeckuji, dám celé do velkého hrnce a přidám cukr. Promíchám a vařím asi 5min. za průběžného zamíchání. Pak ovoce rozmixuji ponorným mixérem. Pokud chci…