ZELENINOVÁ SMĚS, ČALAMÁDA S HOUBAMI
Potřebné ingredience
Jakákoliv zelenina - květák, papriky, mrkev, kedluben apod, houby, Deko, ocet, cukr
Postup přípravy
Houby si předem povařím, jak začne var, stáhnu je, aby nebyly moc rozměklé, procedím a dám do lavoru. Na kostky si nakrájím zeleninu a pořádně promíchám. Dle návodu na Deku…
TŘEŠŇOVÝ KOMPOT
Potřebné ingredience
UMYTÉ A PROBRANÉ TŘEŠNĚ, CUKR KRYSTAL, VODA
Postup přípravy
Třešně nandáme do řádně omytých sklenic. Do každé sklenice dáme tři lžíce krystalu, zelijeme vodou tak, aby třešně byly ponořené. Důkladně zavíčkujeme a dáme do vody - při prvních…
TŘEŠŇOVÝ DŽEM
Potřebné ingredience
1KG třešní, lžíce kyseliny citronové, želírovací přípravek 1:1, 600g cukru
Postup přípravy
polovinu třešní jsem odšťavila a polovinu vypeckovala. To vše jsem dala do kastrolu a přivedla k varu. Prudce jsem vařila 15 - 20 minut. Poté jsem přidala polovinu cukru a do…
MERUŇKOVÁ MARMELÁDA
Potřebné ingredience
500g meruňek, 600g krystalu, želírovací přípravek 1:1, kyselina askorbová 1/2 lžíce, protiplísňový přípravek
Postup přípravy
Meruňky jsem si namlela na masovém strojku, to vše jsem dala do kastrolu a mírně podlila vodou. Přivedla k varu. Prudce jsem vařila 15 - 20 minut. Poté jsem přidala polovinu cukru…
MALINOVÁ MARMELÁDA
Potřebné ingredience
1KG zralých malin, 1kg krystalu, 1 želírovací přípravek 1:1, 1 lžíce kyseliny askorbové, možno i přípravek proti plísním
Postup přípravy
Maliny jsem si namlela na masovém strojku, to vše jsem dala do kastrolu a přivedla k varu. Prudce jsem vařila 15 - 20 minut. Poté jsem přidala polovinu cukru a do druhé poloviny…
Okurky
Potřebné ingredience
na 1 skl. větší : 1 ČL soli,1 dcl octa 8 %,1 PL cukru,5 ks sacharinu,3 kul.nové koření,5 kul.pepř celý, 1 ČL hoř.semínko,cibule,kopr,mrkev ..
Postup přípravy
Do čisté sklenice dám cibuli kousek,kopru,mrkev 2 kol.,naskádám okurky omyté,dám další suroviny přímo do sklenice a zaliji vařící vodou,aby byli ponořené okurky a zadělám víčeko a…
RYBÍZOVÁ MARMELÁDA BEZ CHEMIE +++
Potřebné ingredience
rybíz já měla 1,80 kg z povařené a propasírované dávky ,30 dkg cukru jemnýho je přidán do vymačkané štávy,ale může být i min nebo víc , plinka,mlýnek,skleničky + víčka,
Postup přípravy
Nejprve posbíráme rybíz který obereme ze štopek propláchneme necháme okapat,potom ho na masovém mlýnku pomeleme.Dáme do většího kastrolku a vaříme na mírném ohni asi 10 minut.(…
Červený rybíz na zbůsob brusinek
Potřebné ingredience
2kg červeného rybízu,1,5kg cukr krystal,3hřebíčky,2badyány,1vanilka,1skořice,1citron a 2dcl rumu
Postup přípravy
Červený rybíz otrháme na kuličky, zbavíme stopek a vysypeme na široký pekáč. Přidáme všechny ingredience (vanilku lze nahradit vanilkovým cukrem, celou skořici skořicí mletou) a…
Ovocná šťáva - domácí
Potřebné ingredience
ovoce, cukr, pektin - pouze 1 lžička, kys. citronová
Postup přípravy
Navážíme 1 kg ovoce, přidáme 3 dkg kys. citronové a vše dáme do pětilitrové sklenice. Nalijeme 1 l vody. Necháme namočené 16 hodin. Po 16 hodinách vezmeme větší hrnec navážíme 1…
Třešnová a jahodová s kousky ovoce ale i jakákoliv…
Potřebné ingredience
ovoce, přísada do džemů. Já kupuji sáček od Dr. Oetker - Extra želírovací cukr 2 v 1 - je to už cukr s želírovací látkou.
Postup přípravy
Navážit a odpeckovat ovoce. Do DOBY NEŽ JSEM MĚLA PEKÁRNU DĚLALA JSEM TAK, ŽE jsem dala do plastové vyšší misky ovoce bez pecek a dala do mikrovlnky na cca 10 min. Po těchto…