Červená řepa se zelím dlouhá léta prověřená
Potřebné ingredience
1 kg červené řepy, 1 kg bílého zelí, 20 dkg cibule, 350 ml octa, 2 lžíce soli, 1/2 l vody, 10 dkg cukru
Postup přípravy
Omytou řepu uvaříme asi 3/4 h. Vodu s octem, solí, cukrem, cibulí nakrájenou na kolečka přivést k varu, pak přidat nakrouhané zelí a asi 10 min povařit, nakonec přidat červenou…
Kopr v sladkokyselém nálevu
Potřebné ingredience
nálev: 750 ml vody, 225 ml octa, 1 a 1/2 lžíce cukru, 1 a 1/2 lžičky soli kopr
Postup přípravy
Nálev svařit. Kopr oprat, nechat oschnout a nakrájet nadrobno. Zalít horkým nálevem, skleničky uzavřít a sterilovat 20 minut. Nálev stačí na 5 přesnídávkových skleniček. Je z toho…
Brusinkový kompot z rybízu (nebo i z brusinek)
Potřebné ingredience
1 Kg zralých přebraných kuliček, 1/2 Kg pískového cukru, 2 hřebíčky, 1 menší svitek celé skořice, 4 lžíce vody na podlití
Postup přípravy
Lehce vymaštěný hrnec ( používám takový ten černý co se nepřipaluje) mírně zahřejeme a přidáme do něj rybíz, podlijeme trochou vody a zakryté poklicí vaříme. Jakmile plody pustí…
Rybízová šťáva a marmeláda
Potřebné ingredience
Rybíz, vodu, cukr a kyselinu citronovou
Postup přípravy
Rybíz odšťavníme v odšťavňovači. ( Odpad necháme ještě chvilku odstát ještě pustí trošku šťávy, kterou přilijeme ). Na 1 litr šťávy přidat půl litru vody a kyselinu citronovou,…
Jahodo-rybízový džem
Potřebné ingredience
(na 4 sklenice po 350 ml) ---------750 g jahod, 250 g červeného rybízu, 1 bal. Želírovací cukr 2:1 Dr. Ötker
Postup přípravy
Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na malé kousky. Rybíz omyjeme, zbavíme stopek a spolu s jahodami a cukrem vložíme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu a…
MED Z ČERNÉHO BEZU S LIPOVÝM KVĚTEM-na pocení
Potřebné ingredience
45 květů bezu,1,5l vody,hrst lipovového květu,1 kg cukru,štáva ze 3 citronů
Postup přípravy
květy bezu vaříme ve vodě s lipov.květem asi 1 hod,necháme stát do druhého dne.Scedíme ,přidáme cukr,vaříme asi 2 hod ,ke konci přidáme štávu z citronu.Použití:při horečce,když se…
SEDMIKRÁSKOVÝ MED-proti kašli
Potřebné ingredience
500 květů sedmikrásek/chudobky/,1 citron,3/4 l vody,750 g krystalového cukru
Postup přípravy
citron omyjeme teplou vodou,nakrájíme na kolečka a odstraníme jádra/aby med nezhořkl/.Pak přiáme k sedmikráskám,které jsme přelili vařící vodou a necháme louhovat.Druhý den…
Výborná třešňová šťáva (sirup) s postupem a ze zbytku…
Potřebné ingredience
1,5 kg tmavých třešní, 0,75 litru vody a cukr v množství podle obsahu získané šťávy. na 0,5 litru šťávy přidáme 0,4 kg cukru a 7 g kyseliny citrónové Já jsem asi ze 3 kg třešní udělala 2,5 litru šťávy
Postup přípravy
Napíšu 2 varianty postupu-toto bude varianta č. 1. kdy chcete mít jen šťávu:
Třešně namočíme do vody a necháme vyplavat červíky, pokud jsou tam(asi hoďku)
1,5 kg tmavých…
Třešně nebo jiné ovoce zavařené v horkovzd. troubě
Potřebné ingredience
Třešně, cukr
Postup přípravy
Třešně nasypat do sklinek, dát 2 PL cukru a zalít do necelé poloviny vodou. Zavařit a otočit dnem vzhůru. Zavařuju v horkovzdušné troubě, viz recept Jahodový kompot.
Višňová marmeláda
Potřebné ingredience
800 g vypeckovaných višní, 300 g cukru krupice, 200 ml vody, 2 vanilkové cukry, 1 Gelfix Super 3:1, 6 PL rumu
Postup přípravy
Dávka je asi na 4 sklenice po 350 ml.
Višně rozmixujeme, smícháme s vodou, cukrem, vanilkovým cukrem a gelfixem. Přivedeme k varu a vaříme asi 6 min. Stáhnene z ohně a přidáme…