Slanečci-cukeťáci
Potřebné ingredience
5 kg cukety,
1 kg cibule,
5 1/2 pol.lžíce soli,
5 pol.lžic cukru,
1/2 balíčku mletého pepře,
1/2 l octa,
1/2 l oleje
Postup přípravy
Cukety oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na plátky cca 1/2 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V míse promícháme se solí a necháme stát 2-3 hod. Pak přidáme cukr, pepř, ocet…
Chutney z nedozrálých rajčat
Potřebné ingredience
1 kg zelených,nebo nedozrálých rajčat,250g cibule,250g jablek,2 stroužky česneku,1 feferonka,200g cukru,
1 lžička soli,1 lžička pepře,2dcl octa,1 lžička nového koření,1 lžička ml.zázvoru.
Postup přípravy
Vše rozmixuji ,přidám koření a vařím do vypaření šťávy.Asi tak 1,5hod.
Horké plníme do skleniček a obrátíme dnem vzhůru.
Už nesterelizujeme.
Opravdu výtečná.
ZPACOVÁNÍ VELKÉHO MNOŽSTVÍ SALÁTOVÝCH OKUREK
Potřebné ingredience
Salátové okurky podle paní Jany ID 41829
Kysané zelí
Potřebné ingredience
5kg hlávkového zelí, 4 velké cibule, 2dc vody, 4dc octa, 10dkg soli, 25dkg cukru, 2 kávové lžičky pyrosiřičitanu (koupíte v drogerii)
Postup přípravy
Uvaříme nálev a necháme vychladit. Do vychladlého nálevu dáme pyrosiřičitan. Zelí nakrájíme, přidáme nakrájenou cibuli, zalijeme nálevem a necháme do druhého dne uležet. Dáme do…
VELMI DOBRÝ LÁK NA OKURKY A NA VŠE CO JE SLADKOKYSELÉ
Potřebné ingredience
3,5 l vody,1 l 8% octa,100gr soli,450gr.cukr krupice,4 kuličky pepře,4 kuličky nové koření,1 bobk.list.5 minut povařit Tento lak vystačí asi na 13 lahví záleží jak je naplníme
Postup přípravy
Lak nechat schladnout na pokojovou teplotu,okurky proložit plátkem cibule,okvětí kopru,2 až 3 kolečka mrkve,plátek křenu.Zalít lákem sterilovat 20 min při 80'C
Švestková povidla
Potřebné ingredience
71/2kg švestek
1ú2l octa
11/2kg cukru
Postup přípravy
Švestková povidla
71/2kg švestek se umeje a vyloupá,vmíchá se 1/2l dobrého octa a 11/2kg cukru krupice,necháme 24hodin ustátDalší den se to vylije do smaltovaného hrnce a…
Švestková povidla (netradičně)
Potřebné ingredience
3 kg švestek,500g želírovacího cukru,citr.kůra, 2 kusy skořice,2 hvězdičky badyánu
Postup přípravy
Švestky omyjte,vypeckujte a umelte v mlýnku na maso nebo v mixéru.Vlijte do pekáče (vykládám pečícím papírem),přidejte koření a prosypte cukrem.Vložte do trouby (175 st.) a vařte…
Červená hořčice
Potřebné ingredience
1,5 kg červených rajčat, 1 dc oleje, 1 dc octa, 1 dc cukru, trochu soli, 50 dkg silně pálivých paprik(kdo nechce pálivé, dá normální).
Postup přípravy
Rajčata pomeleme nebo jen nakrájíme a s olejem, octem a cukrem vaříme 1,5 hodiny. Pak přidáme trochu soli, pomleté nabo najemno nakrájené papriky a vaříme ještě půl hodiny. Horké…
Zelená hořčice
Potřebné ingredience
1 kg zelených rajčat, 8 zelených paprik, 1 větší cibule, 15 dkg cukru, 1/4 l octa, 1 větší celer, 1 lžíce soli, může být i 1/2 menší hlávky zelí.
Postup přípravy
Vše se pomele na masovém mlýnku a vaří se asi 2-2,5 hodiny. Horké dát do sklenic a zavařit na 80°C 20-30 minut.
Čalamáda z okurek
Potřebné ingredience
2,5 kg okurek, 1 kg cibule, 0,5 l octa, 40 dkg cukru, 3 polévkové lžíce soli, 1 lžičku pepře, 1 lžičku kari.
Postup přípravy
Ukrojit konce okurek, zvážit a nakrájet i se slupkou na plátky. Cibuli nakrájet na kolečka nebo půl kolečka, vše smíchat a nechat odležet tak dlouho, až to pustí šťávu. Dát do…