Kedlubnová polévka nejen pro mrňouse:-)
Potřebné ingredience
větší kedlubna,dva brambory,petrželka,kmín,máslo,krupička,sůl,zakysaná smetana
Postup přípravy
Na troše másla osmahnu trochu dětské krupičky,podleju vodou,vodu osolím,okmínuji,přidám na strouhanou(né uplně na jemno) kedlubnu a povařím,poté vložím na kostky nakrájené…
Dršťková polévka
Potřebné ingredience
cubule,paprika,bobkový list ,nové koření a celý pepř,hladká mouka voda,kapka oleje,mletý pepř masox,sůl,dršťky,česnek,majoránka,kupuji mražené už předvařené!!!
Postup přípravy
Držťky jsou už předvařené tak je jednou hodím do papiňáku přidám bobkový list,nové koření a celý pepř,a tu vodu už nechám na podlejvání.Cibule tak na 1/2kg drštek dám 5 cibulí…
Frankfurtská polévka
Potřebné ingredience
asi 3 nožičky párků, 1 lžíce másla, 1 lžíce sádla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 lžíce papriky, pepř, sůl, 1 brambora, hrsta petrželky, 1 bujón, 100 - 150ml mléka, 1 stroužek česneku
Postup přípravy
Z másla, sádla a mouky uděláme jíšku, zalijeme ji studenou vodou, přidáme papriku, pepř, bujón, česnek, bramboru na malé kousy a necháme provařit. Asi po 10 min. přidáme párek…
Slepičí polévka - polévka pro nemocné
Potřebné ingredience
celá slepice nové koření, celý pepř, sůl mrkev, celer, petržel, kapustička, porek, petrželová a celerová nať na noky: vajíčko a dětská krupička
Postup přípravy
Slepici dáme do studené vody, přidáme zeleninu, koření a necháme tahem vařit klidně pět šest sedm hodin, nesmí vařit a doléváme vodu.
Scedíme. Maso obereme, kdo nemá rád…
Výborné knedlíčky do kuřecí polévky!!
Potřebné ingredience
3 naběračky strouhanky, 1 lžička másla, 1 stroužek česneku, 1 vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, trochu horké kuřecí polévky
Postup přípravy
Ze všecho smíchat hustou hmotu, z ní vytvořit knedlíčky a vhodit do hotové polévky a až vyplavou tak na mírném plameni uvařit tak cca 5-10min. Jsou opravdu moc dobré!!
Super…
výborná a rychlá česnečka
Potřebné ingredience
1 masový vývar nebo hovězí bujón 3l, 200 g strouhaného sýra , 400 g brambor , 1 cibulka , 4 stroužky česneku , 2 vejce, 1 lžička másla, sůl, pepř, kmín, sušený libeček nebo čerstvá kudrnka ( té dávám přednost )
Postup přípravy
Do hrnce dáme vodu z masového vývaru nebo masový bujón.
Přidáme sůl, pepř, kmín, kostičky brambor, měsíčky cibule, libeček nebo kudrnku a přivedeme k varu.
Vaříme až do…
HRACHOVÁ POLÉVKA TROCHU JINAK +++
Potřebné ingredience
1 1/2 Litry vody, hrách, 4 housky, sádlo, 2 stroužky česneku, hladká mouka, majoránka,mletý pepř ,kousek masoxu,kořenová zelenina,1 vejce,zelená petržel,sůl.
Postup přípravy
Hrách si den dopředu namočíme, druhý den ho propláchneme pod tekoucí vodou dáme vařit do trochu osolené vody přidáme koření : česnek,trošku pepře,majoránku,kousek masoxu a…
Hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky
Potřebné ingredience
3/4 kg hovězího masa (kousek i s kostí), 3 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, fazolové lusky, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 1 bílá paprika, játrové knedlíčky (100g hovězích jater, 1 vejce, 1 stroužek česneku, majoránka, sůl, pepř, strouhanka na zahuštění, 1 lžíce másla), nudle (hrubá mouka, vajíčko, sůl), petrželka
Postup přípravy
Z masa, 2 mrkví, 1 petržele, kousku celeru, papriky a koření uděláme silný vývar (asi 2 a 1/2 hodiny). Vývar scedíme a maso nakrájíme na kousky. Játra rozmixujeme, přidáme…
Luxusní fialová polévka - irská zelňačka
Potřebné ingredience
Půlka větší hlávky červeného zelí, 2 velké brambory, 1 větší cibule, 2,5- 3l kuřecího nebo zeleninového vývaru, máslo, 3 bobkové listy, pepř, slanina, starší chléb
Postup přípravy
Ve větším hrnci rozpusťte máslo a přidejte na něj nadrobno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět a přisypte brambory, nakrájené na cca 1,5cm velké kostky (stejně si pokrájejte…
Chřestová krémová polévka
Potřebné ingredience
5-6 stonků bílého chřestu, máslo, hladká mouka, sůl, bílý pepř, smetana nebo smetana ke šlehání, osmažená houska, pažitka nebo jiné bylinky
Postup přípravy
Chřest omyjeme, oloupeme a odkrojíme spodní cca 1/3 stonku. Dáme vařit asi na 10 minut do mírně osolené vody. Když je uvařený, odkrojíme hlavičky a zbytek nakrájíme na větší…