Zeleninová polívčička (klasický zeleninový vývárek s…
Potřebné ingredience
1 malá kedlubna, 1 neoloupaná střední cibule, 2 velké nebo 3 menší mrkve, 2 střední petržele, 3 plátky celeru, 2 plátky zázvoru, 2 stroužky česneku, bobkový list, pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření, sůl, petrželka, 1-2 vajíčka (na 4 porce)
Postup přípravy
zeleninu většinou neloupu a jen pořádně omyju (ale může se oloupat - kromě cibule), nakrájím na větší kusy (krom česneku a cibule) a spolu s kořením zaleju vodou. Přivedu k varu,…
Skvělá smetanová zelná / zelňačka s fazolemi
Potřebné ingredience
1/2 hlavy zelí (nebo cca 250-300 g kysaného zelí), sůl, kousek másla, 1 litr masoxu nebo zeleninového vývaru, brambory, 250 ml smetany na vaření (Rama) - lze nahradit mlékem, 250 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, plechovka červených fazolí, 1 noha klobásky nebo anglická slanina
Postup přípravy
Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, přidáme do vývaru, přivedeme do varu a přidáme máslo. Vaříme doměkka. Pokud máme kysané zelí, tak ho před vařením pořádně umyju, aby pak…
Pravá jihočeská kulajda
Potřebné ingredience
hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky) 6 větších brambor špetka kmínu nové koření černý pepř (po třech kuličkách) 2 bobkové listy hrnek smetany (hustá kysaná je do kulajdy jako dělaná) hladké mouky na 2 lžíce 1 až 2 lžíce octa 4 čerstvá vejce sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)
Postup přípravy
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, nebo dáme sušené, které předem namočíme ve vodě. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v…
Krémová bramboračka se zakysanou smetanou-velmi…
Potřebné ingredience
Na 1 l a 1/4 -potřebujeme 6 brambor 10 dkg kořenové zeleniny(mrkev,petržel,celer),1 zeleninový bujón Würzl ,sůl,muškátový květ,pažitku,zakysanou smetanu.
Postup přípravy
Oloupeme brambory nakrájíme na kostky,zeleninu očistíme a nakrájíme též na kousky zalijeme vodou a dáme vařit.Když je zelenina měkká-rozmixujeme ji(nebo propasírujeme)-což nám…
Kukuricová polievka so šunkou a smotanou - jednoduchá,…
Potřebné ingredience
Možno tu už takáto polievočka je, ale ja som ju nenašla a keďže patrí k naším najobľúbenejším, podelím sa aj s vami. Potrebujeme maslo, cibuľu, mrkvu, zemiaky, 1 konzervu kukurice (príp. mrazenú kukuricu), šunku (niekedy dávam aj párky, ale so šunkou je chutnejšia), smotanu na varenie, na dochutenie kurací bujón, korenie, soľ, vegetu...
Falešná dršťková polévka – z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
máslo, 500g hlíva ústřičná, 1cibule, 2-3 káv. lžičky mletá sladké papriky, ½ kostky hovězího bujonu, kmín celý, pepř mletý, majoránku, 2-3 stroužky česneku,
Postup přípravy
Nakrájíme cibuli a dáme zpěnit na oleji nebo kousku másla,hlívu nakrájíme na proužky jako dršťky,na cibulce ji rychle orestujeme a přidáme asi 2 kávovélžičky červené papriky …
Vynikající bramborovo - mrkvový krém
Potřebné ingredience
5 - 6 středně velkých brambor, 4 větší mrkve, 1,5l vody, 2 kousky taveného sýra nebo 2 lžíce zakysané smetany, sůl na dochucení
Postup přípravy
Je to jednoduchá, rychlá a chuťově opravdu výborná polévka. Brambory a mrkev očistíme, oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do 1,5l vody. Když je zelenina měkká, přidáme…
vynikající minutová polívečka, když doma nic není,…
Potřebné ingredience
olej, cibulka, hrst ovesných vloček, 2-3 lžíce krupice, 1 vajíčko, 1 litr vody, bujon, sůl, petrželka
Postup přípravy
Na oleji usmažíme cibulku, přidáme vločky a krupici a opražíme dozlatova. Potom přidáme vajíčko, zamícháme a přidáme litr vařící vody, přidáme bujon, petželku, já doma naštěstí…
PRO MILOVNÍKY CUKETY-CUKETOVÁ
Potřebné ingredience
2 malé cukety, pórek, 20dkg anglické slaniny, drcený kmín, sůl, podravka, šlehačka, lžíce a půl hladké mouky
Postup přípravy
na trošce oleje zpěníme anglickou slaninu,pak přidáme pórek a jak je vše lehce osmažené,přidáme na kolečka nastrouhanou cuketu,posypeme drceným kmínem(nebojte se ho přidat víc)…
Zelňačka - vynikající
Potřebné ingredience
50ml oleje, 20g hl. mouky, 20g ml. červené papriky, 100g anglické slaniny, 250g brambor, 250g kysaného zelí, 1 hrst sušených hub, 100 ml smetany, 8 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 4 bobkové listy, špetka kmínu, špetka mletého pepře, sůl, 2 pol. lžíce pažitky nebo pertželky. Uvedené množství přísad je pouze orientační, záleží na počtu strávníků a vaší chuti.
Postup přípravy
Na oleji opražíme slaninu, přidáme mouku a ml. papriku, zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme očištěné, na kostičky nakrájené brambory, sušené…