Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Polévky

Přidat recept
POLÉVKY
Zeleninová polívčička (klasický zeleninový vývárek s kapáním)

Zeleninová polívčička (klasický zeleninový vývárek s…

Potřebné ingredience

1 malá kedlubna, 1 neoloupaná střední cibule, 2 velké nebo 3 menší mrkve, 2 střední petržele, 3 plátky celeru, 2 plátky zázvoru, 2 stroužky česneku, bobkový list, pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření, sůl, petrželka, 1-2 vajíčka (na 4 porce)

Postup přípravy

zeleninu většinou neloupu a jen pořádně omyju (ale může se oloupat - kromě cibule), nakrájím na větší kusy (krom česneku a cibule) a spolu s kořením zaleju vodou. Přivedu k varu,…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Skvělá smetanová zelná / zelňačka s fazolemi

Skvělá smetanová zelná / zelňačka s fazolemi

Potřebné ingredience

1/2 hlavy zelí (nebo cca 250-300 g kysaného zelí), sůl, kousek másla, 1 litr masoxu nebo zeleninového vývaru, brambory, 250 ml smetany na vaření (Rama) - lze nahradit mlékem, 250 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, plechovka červených fazolí, 1 noha klobásky nebo anglická slanina

Postup přípravy

Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, přidáme do vývaru, přivedeme do varu a přidáme máslo. Vaříme doměkka. Pokud máme kysané zelí, tak ho před vařením pořádně umyju, aby pak…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Pravá jihočeská kulajda

Pravá jihočeská kulajda

Potřebné ingredience

hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky) 6 větších brambor špetka kmínu nové koření černý pepř (po třech kuličkách) 2 bobkové listy hrnek smetany (hustá kysaná je do kulajdy jako dělaná) hladké mouky na 2 lžíce 1 až 2 lžíce octa 4 čerstvá vejce sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)

Postup přípravy

Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, nebo dáme sušené, které předem namočíme ve vodě. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Krémová bramboračka se zakysanou smetanou-velmi jednoduchá

Krémová bramboračka se zakysanou smetanou-velmi…

Potřebné ingredience

Na 1 l a 1/4 -potřebujeme 6 brambor 10 dkg kořenové zeleniny(mrkev,petržel,celer),1 zeleninový bujón Würzl ,sůl,muškátový květ,pažitku,zakysanou smetanu.

Postup přípravy

Oloupeme brambory nakrájíme na kostky,zeleninu očistíme a nakrájíme též na kousky zalijeme vodou a dáme vařit.Když je zelenina měkká-rozmixujeme ji(nebo propasírujeme)-což nám…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Kukuricová polievka so šunkou a smotanou - jednoduchá, rýchla a hlavne chutná :)

Kukuricová polievka so šunkou a smotanou - jednoduchá,…

Potřebné ingredience

Možno tu už takáto polievočka je, ale ja som ju nenašla a keďže patrí k naším najobľúbenejším, podelím sa aj s vami. Potrebujeme maslo, cibuľu, mrkvu, zemiaky, 1 konzervu kukurice (príp. mrazenú kukuricu), šunku (niekedy dávam aj párky, ale so šunkou je chutnejšia), smotanu na varenie, na dochutenie kurací bujón, korenie, soľ, vegetu...

Postup přípravy

Postup je veľmi jednoduchý a rýchly - vid obrázkový postup...

Zobrazit více...
POLÉVKY
Falešná dršťková polévka – z hlívy ústřičné

Falešná dršťková polévka – z hlívy ústřičné

Potřebné ingredience

máslo, 500g hlíva ústřičná, 1cibule, 2-3 káv. lžičky mletá sladké papriky, ½ kostky hovězího bujonu, kmín celý, pepř mletý, majoránku, 2-3 stroužky česneku,

Postup přípravy

Nakrájíme cibuli a dáme zpěnit na oleji nebo kousku másla,hlívu nakrájíme na proužky jako dršťky,na cibulce ji rychle orestujeme a přidáme asi 2 kávovélžičky červené papriky …

Zobrazit více...
POLÉVKY
Vynikající bramborovo - mrkvový krém

Vynikající bramborovo - mrkvový krém

Potřebné ingredience

5 - 6 středně velkých brambor, 4 větší mrkve, 1,5l vody, 2 kousky taveného sýra nebo 2 lžíce zakysané smetany, sůl na dochucení

Postup přípravy

Je to jednoduchá, rychlá a chuťově opravdu výborná polévka. Brambory a mrkev očistíme, oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do 1,5l vody. Když je zelenina měkká, přidáme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
vynikající minutová polívečka, když doma nic není, vhodná i pro malučké prcky :o)

vynikající minutová polívečka, když doma nic není,…

Potřebné ingredience

olej, cibulka, hrst ovesných vloček, 2-3 lžíce krupice, 1 vajíčko, 1 litr vody, bujon, sůl, petrželka

Postup přípravy

Na oleji usmažíme cibulku, přidáme vločky a krupici a opražíme dozlatova. Potom přidáme vajíčko, zamícháme a přidáme litr vařící vody, přidáme bujon, petželku, já doma naštěstí…

Zobrazit více...
POLÉVKY
PRO MILOVNÍKY CUKETY-CUKETOVÁ

PRO MILOVNÍKY CUKETY-CUKETOVÁ

Potřebné ingredience

2 malé cukety, pórek, 20dkg anglické slaniny, drcený kmín, sůl, podravka, šlehačka, lžíce a půl hladké mouky

Postup přípravy

na trošce oleje zpěníme anglickou slaninu,pak přidáme pórek a jak je vše lehce osmažené,přidáme na kolečka nastrouhanou cuketu,posypeme drceným kmínem(nebojte se ho přidat víc)…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zelňačka - vynikající

Zelňačka - vynikající

Potřebné ingredience

50ml oleje, 20g hl. mouky, 20g ml. červené papriky, 100g anglické slaniny, 250g brambor, 250g kysaného zelí, 1 hrst sušených hub, 100 ml smetany, 8 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 4 bobkové listy, špetka kmínu, špetka mletého pepře, sůl, 2 pol. lžíce pažitky nebo pertželky. Uvedené množství přísad je pouze orientační, záleží na počtu strávníků a vaší chuti.

Postup přípravy

Na oleji opražíme slaninu, přidáme mouku a ml. papriku, zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme očištěné, na kostičky nakrájené brambory, sušené…

Zobrazit více...

Kategorie