Dobrá dýňová polévka
Potřebné ingredience
2 lžíce másla, trochu olivového oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 500 g dýně hokkaido (zbavené semínek a nakrájené na kostky - nemusí se loupat), 1 l vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového), troška kari, ml. zázvoru, ml. papriky, muškátového květu, 100–150 ml smetany 12%, sůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Na másle s olejem osmažte dosklovita nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidejte koření (kari, zázvor, papriku a muškátový květ), promíchejte. Do základu vsypejte dýni,…
♡DÝŇOVÁ POLÉVKA♡
Potřebné ingredience
Dýně Hokaido, my měli 1,5kg , máslo, smetana 12%, kysaná smetana, sůl, zeleninový vývar- nebo zel. bujón, záleží na vás a jeslti dáváte malým dětem, špetku kari a skořice
Postup přípravy
Celou dýni oloupeme, nakrajíme na větší kusy, osmahneme na másle, zalijeme vodou, po cca 20minutách rozmixujeme, přidáme vývar, nebo bujón, podle toho si řídíme množství vody,…
Domácí gulášovka
Potřebné ingredience
3 brambory 1 cibule 150-200 mletého masa sladká paprika 1 masox majoránka hladká mouka sůl a pepř máslo
Postup přípravy
Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na 2 lžících másla, přidáme maso a oretujeme, zaprášíme paprikou, opepříme ,zamýcháme a zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, masox a sůl a…
Hustá cizrnovo-bramborová polévka
Potřebné ingredience
Cibule, česnek, červená paprika sladká, cizrna, brambory, pórek, bujon nebo v kostce, petrželka, majoránka, sůl, pepř, máslo, olej
Postup přípravy
Cibulku nakrájet na jemno, česnek rozmáčknu plochou nože a pak nakrájím na jemno. Do hrnce trochu másla a malinko olivového oleje, na to cibulku, pak česnek, opražit, zasypat…
Hernekeitto - sváteční hrachová polévka
Potřebné ingredience
500g sušeného neloupaného zeleného hrachu, 2,5l vody, kousek uzeného masa, 2 cibule, 3 mrkve, 2 bobkové listy, 1 lžička majoránky, půl lžičky černého pepře, 1 lžička soli
Postup přípravy
Hrách přes noc namočte do vody a nechte nabobtnat.
Zbylou vodu vylijte, hrách ještě propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce a zalijte 2,5 litrem čisté studené vody.…
VÝBORNÁ KULAJDA
Potřebné ingredience
brambory, houby - čerstvé či sušené, cibule, vejce, sůl, ocet, smetana, kopr a voda:-)
Postup přípravy
Do vody si dáme vařit brambory, osolíme, přidáme kmín, nakrájenou cibuli a houby. Necháme povařit než brambory skoro změknou, přidáme ocet - nebát se, dosolíme a rozklepneme do…
Rakouská dýňova polévka
Potřebné ingredience
1 střední dýně (výhodou je dýně Hokkaido, která se nemusí loupat) 1 cibule kousek másla 250ml smetany ke šlehání či sladké smetany voda na podlití cukr, sůl, pepř, citronová šťáva na dochucení muškátový oříšek
Postup přípravy
Dýni omyjeme, oloupeme (s výjimkou dýně Hokkaido, ta se tepelně upravuje i se slupkou), důkladně vydlabeme semínka (ta můžeme použít k výrobě pražených semínek) a nakrájíme na…
Zeleninová polévka - kterou miluje celá naše rodina -…
Potřebné ingredience
cibule nadrobno nakrájená, zelenina nakrájená na kostičky: mrkev, cuketa, brambory, petržel, celer, košťál z květáku, kedluben hrášek, kukuřice, fazolové lusky, květák rozebraný na růžičky, listy bílého zelí nakrájené na proužky a na kostičky, sůl, pepř, na zásmažku: olej + máslo + kukuřičná mouka (stačí i obyčejná hladká mouka, ale pak není polévka bezlepková), voda a vývar (kuřecí nebo kostka slepičího bujonu)
Postup přípravy
Pokud vaše děti odmítají veškerou zeleninu, zkuste polévku, která se vařívá u nás doma.
Tuto polévku dělám v čím dál tím větším hrnci, protože je to opravdová dobrota :-).…
Sýrová polévka - z Nivy
Potřebné ingredience
150 - 200 g Nivy, 2 lžíce oleje, cibule, 3 lžíce hladké mouky, 150 - 200 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, 1 kelímek zakysané smetany, sůl, pepř, 1 kostka Masoxu, pažitka
Postup přípravy
Na oleji opražím na kostičky nakrájenou cibuli a angl. slaninu, ne moc do tmava, pak zasypu moukou a trochu si ji opražím jako jíšku. Zaliju asi 1,5 litrem horké vody, přisypu na …
ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
150 g žampionů (1 větší plechovka), 1/2 cibule, 1kostka hovězího bujónu, 250ml smetany na vaření, 3 lžíce másla, 3 lžíce hl.mouky, 2 trojúhelníčky smetanového taveného sýra, 0,75 ml vody, Podravka na dochucení
Postup přípravy
Na drobno nakrájenou cibuli a žampiony vložíme do hrnce a společně osmažíme na másle, až se voda odpaří. Hovězí bujón rozpustíme v horké vodě a přilijeme k žampiónům. Necháme…