Fazolová rychlá
Potřebné ingredience
předvařené fazole
červené fazole v plechovce
papriková klobása
sádlo
sůl, česnek, majoránka, sl.paprika
hl. mouka
Postup přípravy
Fazole dáme vařit, mezitím si na sádle opečeme na půlkolečka nakrájenou klobásu, přidáme sl. papriku, hl. mouku a uděláme paprikovou jíšku.
Když jsou fazole téměř měkké,…
VLOČKOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
50 g másla nebo Hery2 vrchovaté lžíce ovesných vloček 2-3 vejce/podle velikosti/kostka hovězího bujonulžička sladké papriky, 1l vody,trochu vegety na dochucení
Postup přípravy
Na rozpuštěném másle opražíme vločky/stačí chvilka/,pokud je vloček hodně a dají se špatně míchat - přidáme trochu másla.Potom přidáme syrová vajíčka,která umícháme a hned…
Výborná zelňačka!!!!
Potřebné ingredience
zelí kysané (z 500g pytlíku je polévky hodně, já dělám tak z poloviny sáčku), smetana, brambory, bobkový list, nové koření, pepř, sůl, sladká paprika, cibule, mouka na zahuštění, klobása (nebo jiná uzenina, ale klobása je myslím nejlepší)
Postup přípravy
na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, přisypeme papriku, trochu orestujeme a dolijeme vodou. Přidáme překrájené kysané zelí (já ho proplachuji, aby nebylo tak kyselé)…
boršč
Potřebné ingredience
vodu,půl kg hovezího masa na polivku,půl kg libovějšího bůčku,10 dkg anglické slaniny,velkou sklenici červené sterilované řepy,nejlépe na kostičky,půl sklenice nebo sáčku kysaného zelí,4 větší brambory,2 velké čerstvé mrkve,2 petržele, půl celeru menšího, 1 cibule velká,malý rajský protlak,bobkový list,nové koření,sůl pepř,cukr,ocet,zakysanou smetanu.Toto je množství na 4 l polévky,míň jí nedělám,jelikož jí máme i jako hlavní jídlo a do druhého dne nic nezbyde :-))
Postup přípravy
maso nakrájíme na kostičky,dáme vařit nejlépe na půl hod. trochu osolené do papiňáku. Nakrájíme si brambory na kostičky a dáme vařit do poloměkka,nakrájíme si koř. zeleninu,cibuli…
Vegetariánská rybí polévka
Potřebné ingredience
mrkev, celer, petržel,olivový olej
hera
sůl
muškátový květ
čerstvá(mražená)petržel nať
mouka polohrubá
Postup přípravy
Zeleninku očistíme nadrobno nakrájíme(můžem nahrubo nastrouhat) a lehce osmahnem na lžičce oleje.
Zalijeme vroucí vodou a vaříme.Přidáme jíšku,okořeníme lehce povaříme.Nakonec…
Štědrovečerní rybí polévka
Potřebné ingredience
Hlava a vnitřnosti z kapra, okoun (pokud má někdo dědečka rybáře :o)), kořenová zelenina, hladká mouka, máslo, sůl, pórek, zelená petrželka, muškátový oříšek
Postup přípravy
Hlavu očistíme a omyjeme a dáme vařit do osolené vody (máme-li okouna, přidáme ho k hlavě). Do druhého hrnce dáme vnitřnosti, kořenovou zeleninu (tu nekrájím, dávám vařit celou).…
Půlnoční silvestrovská polévka
Potřebné ingredience
50 g uzeného masa, 1 cibule, 1 feferonka, lžička sladké papriky, 2 žampiony, 2 stroužky česneku, 2 kostky bujonu, toastový chléb, plátky sýra, 2 žloutky, 1 lžička ostrého kečupu
Postup přípravy
Na cibulce orestujeme žampiony, uzené maso, červené papričky. Zaprášíme sladkou paprikou a zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu, česnek a kečup. Necháme provařit a nakonec…
Vánoční rybí polívka
Potřebné ingredience
1 kapr (všechno kromě masa na řízky)
70 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
60 g másla
30 g hladké mouky
1/8 l sladké smetany
sůl
petrželka
vlašské ořechy
rozinky
Postup přípravy
Hlavy zbavíme očí a žáber, dobře omyjeme a dáme vařit do osolené vody, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list. Uvařený vývar procedíme.
Mezitím: na másle osmahneme…
Silvestrovská zelňačka
Potřebné ingredience
1 kg kysaného zelí,
1/2 kg uzeného kolena,
1/2 kg plecka,
3 nožky klobásy,(může být ostřejší)
2 cibule,
6 str. česneku,
hrst sušených hub,
10 ks pepře,
6 ks nového koření,
2 ks bobkového listu,
3 ks hřebíčku,
1 lžíce sladké papriky,
1/2 žičky pálivé papriky,
3 dl mléka -nebo kysané smetany,
2 lžíce hladké mouky.
Postup přípravy
Pokrájené zelí,zpařené houby,pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek zalijeme 2 l vody a dáme vařit. Přidáme všechno celé koření. Jakmile začne polévka vařit, přidáme koleno a…
Polévka z králíka se žloutkem a žemlovými knedlíčky
Potřebné ingredience
• Hlava, nožky a žebra z králíka
• Kousek mrkve, celeru, petržele, kapusty a cibule
• 2 zrnka pepře
• 1 zrnko nového koření
• 1dl mléka
• 1 žloutek z čerstvého vejce
• Asi 1.4 l vody
• Pažitka
• Sůl
• Masox
• Žemlové knedlíčky:
- 1 žemle
- Asi 4 lžíce mléka
- 20g másla
- 1 vejce
- 2 až 3 lžíce strouhanky
- Sůl
- Pepř
- Muškátový květ
- Petrželka
Postup přípravy
1. Králičí hlavu a ostatní části dobře omyjte, vše spařte vařící vodou, opláchněte ve studené vodě, vložte do odměřeného množství studené vody, osolte, přidejte pepř a nové koření…