Mrkvová polévka se zázvorem
Potřebné ingredience
3 mrkve, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 bio bujón zeleninový, 3cm zázvoru, sůl, pepř, 1 vejce, petrželka, 2 lžíce krupice
Postup přípravy
Mrkev a zázvor nastrouháme najemno, osmahneme na tuku. Po chvíli přidáme i krupici a orestujeme ji. Zalijeme vodou, přidáme bujón a necháme vařit. Ke konci přidáme vajíčko a…
Čerstvá rajčatová polévka s fazolemi
Potřebné ingredience
900 g zralých rajčat (v receptu jsou soudková, ale když to budou aspoň rajčata, bude to stačit), 2 pol. lžíce olivového oleje, 275 g cibule (tak dvě střední), 2 stroužky česneku, 900 ml zeleninového vývaru (práškový alnatura), 2 čajové lžičky pyré ze sušených rajčat (dala jsem normální rajský protlak), 2 čajové lžičky papriky, 1 čajová lžička maizeny (nedala jsem), plechovka fazolí, slitá (neslívala jsem, škrob z fazolí polévku zahustil), zelený koriandr, sůl, pep
Postup přípravy
900 g zralých rajčat (v receptu jsou soudková, ale když to budou aspoň rajčata, bude to stačit),
2 pol. lžíce olivového oleje,
275 g cibule (tak dvě střední),
2 stroužky…
Rajčatová polévka s bazalkou
Potřebné ingredience
2 lžíce olivového oleje 1 cibule, nakrájená nadrobno půl lžičky cukru 1 mrkev, na kostičky 1 brambora, na kostičky 1 stroužek česneku, na drobno nebo utřený zhruba 700 g rajčat, uzrálých na slunci, nakrájené na větší kostky 1 lžička rajského protlaku 1 bobkový list sušený nebo 2 čerstvé 1 lžička tymiánu (sušený nebo čerstvý dle možností) 4 čerstvé listy bazalky, na hrubo natrhané 375 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru sůl a pepř bazalkové listy na ozdobení
Postup přípravy
Rozehřejeme olej v hrnci, přidáme cibuli a posypeme cukrem. Na mírném ohni smažíme asi tak pět minut.
Přidáme nakrájenou mrkev a bramboru, přikryjeme hrnec pokličkou a vaříme…
Curry polevka
Potřebné ingredience
1l vyvaru, 200 ml kokosoveho mleka (neslazeneho), 1 lzicka cerstve nastrouhaneho zazvoru, 1 lzicka curry, 300g zampionu(nakrajene na jemne platky), 200g brokolice(rozdelana na mele ruzicky), 100g mrkve(nakrajena na tenka kolecka), 100g ryzovych nudli, 2 lzicky sojovky, sul, chili, 2 lzice cit. stavy
Postup přípravy
Vyvar, kokosove mleko, zazvor, curry varime 5 min. Pote pridame zampiony a mrkev a varime dalsi 4 min. Dale pridame brokolici a varime opet 4 min. Nakonec prijdou ryzove nudle…
Celestýnky
Potřebné ingredience
vejce 1-2, hladká mouka, mléko, koření (bylinky dle chuti), tuk na smažení
Postup přípravy
Tento recept jsem dnes dostala od jedné hodné paní z obchůdku s kořením - mimochodem výborným ☺. Zatím jsem ho neodzkoušela, ale polívečku s celestýnkými nudličkami jsem už…
♡DÝŇOVÁ POLÉVKA♡
Potřebné ingredience
Dýně Hokaido, my měli 1,5kg , máslo, smetana 12%, kysaná smetana, sůl, zeleninový vývar- nebo zel. bujón, záleží na vás a jeslti dáváte malým dětem, špetku kari a skořice
Postup přípravy
Celou dýni oloupeme, nakrajíme na větší kusy, osmahneme na másle, zalijeme vodou, po cca 20minutách rozmixujeme, přidáme vývar, nebo bujón, podle toho si řídíme množství vody,…
BROKOLICOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
brokolice, červená čočka, ovesné vločky, sůl, vejce
Postup přípravy
Celá brokolice na velké růžičky, červená čočka, ovesné vločky nebo pohanka, sůl - povaříme a po 15 minutách rozmizujeme. Poté přidáme 2 vejce a rozkvedláme. Zdobíme čímkoli -…
Polévka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
400g hlívy ústřičné, sádlo, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, půl lžičky drceného pepře, 2 lžíce sladké papriky, půl lžičky pálivé papriky, 2 l hovězího vývaru / bujon/, 4 stroužky česneku, lžíce majoránky, sůl.
Postup přípravy
Na sádle zpěníme cibulku, osolíme, aby pustila vodu, nezhnědla a nezhořkla.
Přidáme hrubě drcený pepř,, mletou papriku a mouku. Po několika vteřinách osmahnutí zalijeme…
Polévka z dýně a loupaného hrachu
Potřebné ingredience
225 g loupaného hrachu, 225 g dýně, 1,2 l vody, 25 g másla, 1 cibule najemno, 3 rajčata, loupaná a nakrájená, 1 čl estragonu, 1 čl čerstvého koriandru, 0,5 čl cumin (římský kmín, ne náš!!!), 1 kostka zeleninového vývaru (bio zeleninový nejlépe, je práškový, lépe se dávkuje a imho není nutný), práškové chili
Postup přípravy
namočit hrách přes noc, pak vařit 30 minut, v jiném hrnci zpěnit cibulku na másle, přidat dýni, rajčata, koriandr, estragon, cumin, bio zeleninový bujon, chili a přivést k varu a…
Indická polévka z červené čočky
Potřebné ingredience
1 cibule, 2 lžíce olivového oleje kari koření, ideálně madras curry, 1 tyčka skořice, 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 1 litr vody, bio zeleninový vývar v prášku (ideální je vlastní kuřecí/slepičí, není-li, je bio zeleninový bez MSG nejlepší volbou), 3 brambory, 400 ml plechovka krájených rajčat, hrst až dvě červené nebo žluté loupané čočky, 1 plechovka 400ml kokosového mléka, případně sůl, zelený koriandr
Postup přípravy
Cibuli nakrájenou nadrobno osmahneme na oleji, přidáme dvě kávové lžičky madras curry a necháme chvilku zpěnit, přidáme zbytek koření a necháme na oleji rozvonět.
Zalijeme…