palačinky
Potřebné ingredience
250 ml mléka, 2 vejce, 100g Ramy, 40 g bezlepkové mouky / Jizerka, mantler/, štipka soli, 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku / Dr. Oetker/, džem, ovoce, šlehačka.
Postup přípravy
V mléku rozšleháme vejce, přidáme drobek soli, roztopenou Ramu, bezl.mouku, pudinky, všechno dobře vymíchame / do hladka/ a necháme těsto chvíli postát. /5 min./ Těsto by mělo být…
MRKVOVÉ ŠÁTEČKY BEZ ALERGENŮ
Potřebné ingredience
35 dkg bezlepkové mouky (já používám Jizerku),25dkg jemně nastrouhané mrkve,25dkg tuku (používám Liru,je bez mléka a je levná),1 vanilkový cukr,1 prášek do pečiva,trošku soli (jenom špetku),marmeládu na naplnění,cukr moučka na obalení.
Postup přípravy
Uděláme těsto,po částech rozválíme a vykrajujeme menší čtverečky,poklademe marmeládou(spíš hustější a stačí jen trošku,pak by při pečení vytékala ven a připalovala se) a u každého…
Bezlepkový závin
Potřebné ingredience
300g Jizerky, 3/4 Hery (Stely, másla), 1 bílý jogurt, 1 ČL octa, špetka soli 2PL cukru moučka Náplň - jablka, skořicový cukr, bezlepková strouhanka
Postup přípravy
Všechno smícháme dohromady (pokud je těsto hutné, můžeme přidat jogurt nebo kapku mléka), když je řídké přidáme Jizerku. Těsto se nesmí lepit, ale držet krásně pohromadě.
Náplň…
ŠNECI S MÁKEM A JABLKY
Potřebné ingredience
Objevila jsem supr recept v albert. časopise a vyzkoušela z bezl. mouky. Trochu jsem poupravila a byl supr :-) Těsto: 200g rýžové polohr. mouky a 200g mouky mantler, 2 lžičky kypř. prášku, 100g cukru, 1 vanil. cukr, 200g polot. tvarohu, 6 lžic mléka, 1 vejce + na potření, 8 lžic oleje. Náplň: 4 větší jablka, 1/2 lžičky skořice, 120g mlet. máku /měla jsem méně-přidala jsem kokos/ 100g bezl. piškotů, rozinky, 1 vejce a 2 lžice medu nebo trochu cukru.
Postup přípravy
Oloupaná jablka nakrájíme na kousky a se skořicí lehce svaříme v 250ml vody, scedit a nechat okapat. Do vody z jablíček vmícháme mák a rozdrcené piškoty, přivedeme k varu a…
Tvarohový koláč (bezlepkový)
Potřebné ingredience
Těsto: 2 hrnky mouky Jizerka, 3/4 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 vanilkový cukr Náplň: 3 tvarohy, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, cukr podle chuti, mléko
Postup přípravy
Všechny přísady na těsto smícháme a uděláme těsto o něco tužší něž na bábovku. Polovinu těsta nalijeme do vymazaného a rýžovou krupičkou vysypaného vyššího plechu. Pak dáme…
chleba podle Petra Aubrechta
Potřebné ingredience
250g Jizerky 150g pohankové mouky 330ml vody 1polévková lžíce olivového oleje 1 a půl lžičky soli 1 lžička drceného kmínu(já dala 2lžičky chlebového koření) 1balíček instantních kvasnic 2lžičky lněného semínka
Postup přípravy
peču v pekárně
pokud nebudete dávat lněné semínko,dejte vody jen 300ml
je lepší těsto po nakynutí,než se začne píct trochu uhladit...
Zázvorové sušenky
Potřebné ingredience
60g másla, 3-4 lžíce medu, 125g pohankové mouky, 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, půl lžičky prdopeč.
Postup přípravy
Máslo a med rozpustíme, necháme vychladit a vmícháme ostatní suroviny. Těsto je docela řídké,nelekejte se,dejte na pár hodin do lednice. Pak lžičkou nabereme kousek těsta, uděláme…
Štrůdl bezlepkový
Potřebné ingredience
1 kelímek pomazánkového másla, 2 kelímky mouky Jizerka, 2 polévkové lžíce bílého jogurtu (nějaký hustější). Na náplň: kečup, šunku, žampiony, cibuli a sýr na strouhání.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme chvíli v lednici odpočinout. Z těsta jsou 2 štrůdly, je možné použít i na sladký. Vyválíme na pečícím papíru 2 pláty (štrůdly), potřeme kečupem a dáme…
BEZLEPKOVÉ KOLÁČE
Potřebné ingredience
Na těsto: 200 g Jizerky 50 g práškového cukru 10 g kvasnic (1/4 balíčku) 50 g másla (nebo bezl. nemléčného margarinu na pečení) 5 g soli (rovná čaj. lžička) 1 vejce (možno nahradit dvěma pol.lž. vody) 1 dl vlažné vody, nebo mléka Na posypku-žmolenku: 2 pol.lž.Jizerky 1 pol.lž. práškového cukru 30 g rozměklého másla(nebo margarinu-viz výše)
Postup přípravy
Postup
Droždí rozpustíme v odměrce s vodou,přidáme lžičku cukru , Jizerky a uděláme zákvas.Ostatní složky smícháme v míse,přilijeme zákvas ,promícháme,přilijeme rozpuštěné…
BZL chleba z pekárny
Potřebné ingredience
200 g Jizerky, 200g Shär B, asi 50g pohankové mouky, 2 ČL instaního droždí s ptákem, asi 430 ml studené vody, 2 PL oleje, asi 1,5 ČL cukru, 2 ČL soli a semínka dle libosti (nemusí být) - já dala slunečnicové, dýňové, lněné a psyllium.
Postup přípravy
Při míchání jsem těstu trochu pomáhala, vody dala trochu víc, původní recept měl 400ml, ale těsto musí být trošku řidší, né tuhé. Před tím, než začalo kynout vytáhla jsem háky a…