Buřtguláš od žižkovské Kulaté báby
Potřebné ingredience
Ingredience: 3 střední cibule, 300 g točeného salámu (nebo 2 nožičky telecího párku), 500-750 g brambor, 5 stroužků česneku, špetka majoránky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1/2 lžičky vegety, špetka mletého pepře, špetka muškátového květu, špetička zázvoru, tuk na osmažení cibule, 2-4 hrstky hladké mouky na zahuštění, 1 kostka masoxu (nemusí být), 3/4-1 l teplé vody nebo vývaru. Sůl při tomto použití surovin už nepotřebujeme.
Postup přípravy
Příprava:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme dotmava (ale nespálit!), přidáme papriku, kterou za míchání zpěníme. Přilijeme 1 dl teplé vody (vývaru) a chvíli povaříme. Na…
Bratislavská omáčka
Potřebné ingredience
vepřové maso, smetana sladká, nebo na vaření 12% 250ml, kečup, zmrazená zelenina francouzká(mrkev, petržel, celer a porek) nebo kořenová , cukr krystal, citron, sůl,kostka masoxu(připravíme si 0,5l vývaru) mléko, máslo, cibule,koření nové celé, pepř celý, bobkový list ,kmín,koření na maso(steaky, nebo grilovací)
Postup přípravy
V hrnci(já používám tlakáč) rozehřejeme cca 100g másla ,přidáme na kolečka cibuli a dáme osmažit ze všech stran maso (maso můžeme prošpikovat) pak přisypeme sáček zeleniny,…
Francouzký dresing na štíhlou linii......... HOTOVÝ ZA…
Potřebné ingredience
kečup z menším obsahem cukru,bílí jogurt malí..........................
Postup přípravy
Kečup smícháme s jogurtem dáme i česnek podle chuti.....Hodí se k masu do salátu k pizze k párkům a navíc je hotový za minutu!!!!!
JÁTRA S RÝŽÍ
Potřebné ingredience
40 dkg kuřecích jater, cibulka, červená paprika, worchestr, kmín, sůl, pepř, jíška
Postup přípravy
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme játra, opečeme, pak zalijeme vodou a přidáme papriku, worchestr, kmín a dusíme doměka, nakonec přilijeme vodu, osolíme, opepříme a zahustíme…
JEDNODUCHÁ KOPROVKA OD MOJÍ BABIČKY
Potřebné ingredience
olej nebo jiný tuk
hladká mouka
mléko
cukr, sůl, kopr, ocet nebo citr.šťáva
Postup přípravy
Z přiměřeného množství tuku a mouky uděláme jíšku. Neměla by být tmavá, ale spíš světlejší. potom přilijeme trošku mléka a metličkou rozkvedláme do hladka. Potom dolejeme tolik…
Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem
Potřebné ingredience
Uzené maso (nejlépe krkovička), 5 - 10 kuliček černého pepře, houskový knedlík
cca 2 dcl vody, 1/2 l mléka, 1 smetana (nebo šlehačka), dvě lžíce hl. mouky, kousek másla, dvě lžíce strouhaného čerstvého (nebo mraženého) křenu, cukr, sůl, ocet dle chuti
Postup přípravy
Uzené maso uvaříme s celým černým pepřem (vaříme asi 1 hodinu). Vývar pak můžeme použít jako polévku (my jíme s nudlemi a trochou mléka).
Omáčka: vodu přivedeme k varu,…
Velice rychlý a dobrý ,,Katův šleh"
Potřebné ingredience
1kg plecka (ale jde to i s jiným druhem masa...výborné je i kuřecí...) , 2 větší cibule, trochu oleje (cca 3 lžíce), 2 velké sklenice leča ( ty bez klobásy) , 1celý malý kečup, 1/2 sáčku mleté ( může být i pálivá) papriky, asi 2 lžíce chilli ( podle toho, kdo jak má rád ostré), pepř a sůl.
Postup přípravy
Do většího hrnce dám pokrájenou cibuli na kostičky, maso pokrájené na kousky ( asi jako na guláš), osolím, opepřím, okořením chilli a paprikou, naleji celý kečup obě sklenice leča…
Gulášek s lečem a bramborovou kaší
Potřebné ingredience
3/4 kg vepřové plece, sádlo (olej),2 větší cibule, sůl,pepř,sladká paprika,drcený kmín, 1 kostka masoxu,1 zeleninové steril. lečo, 1 menší protlak, bramborová kaše v prášku.
Postup přípravy
Obšlehnuto z časopisu, pikantnější, výborný!
Na sádle osmahneme cibulku, přidáme maso - do zatáhnutí, sůl-pepř-papriku-kmín, podlijeme, rozdrobíme masox, dusíme do měkka.…
KŘENOVKA
Potřebné ingredience
čerstvý nastrouhaný křen,mléko,smetana,hl.mouka,máslo.
Postup přípravy
na másle opražíme hl.mouku,zalijeme mlékem a smetanou,osolíme a přidáme nastrouhaný křen.necháme přejít varem a podáváme s pečeným vepřovým a houskovým knedlíkem.
dobrou chuť.
Žampiónová omáčka s hovězím masíčkem
Potřebné ingredience
Omáčka: Žampióny (buď čerstvé nebo konzervované), máslíčko, hovězí vývar, hl. mouku, smetanu, drcený kmín, sůl. Knedlík: celé vajíčko, 1/4 l vlážného mléka, 2 kávové lžičky soli, 300g hl. mouky, 200g pol. mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí Hovězí vývar: maso, mrkev, celer, kostka slep. bujónu, vegeta
Postup přípravy
Žampióny si osmažíme na másle s trochou oleje, osolíme a okmínujeme, necháme vydusit vodu, zasypeme moukou, uděláme jíšku, kterou rozředíme vývarem, necháme povařit. Nakonec dáme…