Bagety
Potřebné ingredience
První den: 130g vody, 2g čerstvého droždí, 200g pšeničné chlebové mouky. Druhý den: 50g žitné chlebové mouky, 310g vody, 200g pšeničné chlebové mouky, 150g hladké pšeničné mouky, 3g čerstvého droždí, 10g soli
Postup přípravy
Ze surovin "první den" uhněteme těsto, necháme asi hodinu kynout a pak dáme do lednice do druhé dne. Druhý den z vody, droždí a 50g mouky uděláme kvásek, necháme asi 20min…
Cibulová marmeláda
Potřebné ingredience
1kg červené cibule,5dkg másla,2lžíce olivového oleje,5dkg třtinového cukru,trochu tymiánu,250ml červeného vína,50ml balsamika,sůl,pepř
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo a olej, přidáme na měsíčky cibuli asi 5 minut necháme zpěnit,zasypeme cukrem,stáhne teplotu a dusíme asi 45 minut až se voda odpaří a cibule zkaramelizuje…
PRIMITIVNÍ PIŠKOT NA PLECH s krémem a jahodami
Potřebné ingredience
Na jedno vejce - 3 dkg cukru a tři dkg hladké nebo polohrubé mouky a na lžičku kypřícího prášku (na velký plech z 9 vajec)
Postup přípravy
Bílky vyšlehám do tuha s cukrem, pak po jednom přidávám žloutky a nakonec za pomalého míchání mouku a prášek do pečiva, peču na 180 stupňů. Na krém ušlehám celé máslo a lžíci…
Koláč se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
200 ml zakysané smetany, 2 vejce, 7-8 lžic cukr moučka, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce oleje,100 ml mléka nebo trošku víc, 22 dkg polohrubé mouky, jahody nebo jakékoliv ovoce, máslo na vymazání a mouku na vysypání formy
Postup přípravy
Do misky dáme postupně všechny suroviny, dala prvně tekuté potom sypké a promícháme, dáme do vymazané a vysypané koláčové formy poklademe ovocem. Pečeme při 180 ° C. Nakonec…
Luštěninové karbanátky a polévka 2v1
Potřebné ingredience
Luštěniny(kupuji v Tesco balíček luštěninové směsy,ale může být jakákoliv směs-hrach,čočka,fazole...čím rozmanitější,tím lepší),2-3 cibule, česnek,vejce,2-3 brambory, strouhanka,sůl, mletý kmín, majoránka, zeleninový bujón n,nebo kořenová zelenina.
Postup přípravy
Luštěniny namočíme a uvaříme dle návodu,spolu s brambory. Osolíme a přidáme bujón-nebo vaříme s kořenovou zeleninou a cibulí,přidáme kmín. Luštěniny a brambory scedíme,vodu…
Kuřecí fajita
Potřebné ingredience
4 větší kuřecí prsa, různobarevné papriky (cca ½ červené, ½ žluté, ½ zelené), ½ bílé cibule, trocha oleje na orestování zeleniny, 100 ml vody na podlití, trocha instantní jíšky na zahuštění sosu; *KOŘENÍ FAJITA: 1 lžička soli, ½ lžičky bílého pepře, 1 lžička sladké papriky, ¼ lžičky sušeného česneku, 1 lžička kmínu, trocha sušené chilli papričky (podle toho, jak kdo rád ostré)
Postup přípravy
Nejprve si připravit všechny suroviny:
- všechny papriky pokrájet na tenké proužky
- cibuli pokrájet na tenké plátky
- naříznout z boku maso a vytvořit kapsu
- všechny…
Dýňová bábovka
Potřebné ingredience
500 g dýně hokaido 200 g pohanková mouka 200 g ovesné vločky 150 ml kokosový olej 2 žloutky ¼ l bílků (asi z 5 vajec) Vanilková tresť Čekankový sirup originál rozinky 1 kypřící prášek
Postup přípravy
Dýni nastrouháme na jemném struhadle. Bílky vyšleháme na sníh.rnOstatní ingredience smícháme a na konec vmícháme sníh.rnOsladíme podle vlastní chuti čekankovým sirupem.rnPečeme na…
Maková bábovka
Potřebné ingredience
100g cukru, 1 PP, 150g mletého máku, 150g oleje, 100g polohrubé mouky, 100g špaldové mouky, 250g tvarohu, 3 vejce, 1 nastrouhané jablko
Postup přípravy
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej, mák, mouku s PP a nakonec sníh z bílků a jablko. Pečeme na 170°C asi 40min.
Jahodové řezy s jogurtem
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 120 g cukru moučka, 120 g polohrubé mouky, 2PL oleje. Náplň: 500 g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 250 g tvarohu ve vaničce, 4 PL cukru moučka, 5 želatinových plátků. Dále: 500 g jahod, smetana ke šlehání, hořká čokoláda.
Postup přípravy
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, vmícháme olej a prosátou mouku. Těsto natřeme na plech 30x40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme.
Na…
Borůvkový dort podle APETITA
Potřebné ingredience
hotový korpus z křehkého či piškotového těsta nebo sušenkový základ/ 600 g mražených malin(borůvek, jahod....) / 3 čerstvá vejce, žloutky a bílky zvlášť / 150 g krupicového cukru / 1 lžíce citronové šťávy / 500 g tvarohu ve vaničce / Želatinový ztužovač za studena od Dr.Oekter / 500 ml smetany ke šlehání / maliny, lístky máty a moučkový cukr na ozdobení
Postup přípravy
Vyšlehejte žloutky a cukr do pěny, až směs nabude a zesvětlá. Přimíchejte citronovou šťávu a tvaroh. Zašlehat borůvky (část nechat nahoru),vyšlehanou želatinu a pak metlou vmíchat…