Čoko-malinový dort
Potřebné ingredience
Na korpus: 250 g máslo, 200 g čokoláda ( 60%), 3 vejce, 150 g cukru (nejlépe třtinového), 110 ml plnotučného mléka, 1 lžička vanilkového extraktu (popřípadě nahradit část cukru vanilkovým cukrem), 200 g hladké mouky (používám hlavně špaldovou), 30 g kakaa, 8 g prášku do pečiva, hrst čokopeciček (nemusí být). Na krém: malinové nebo ostružinové pyré, 250 g mascarpone, 200- 220 ml 40% šlehačka, 2-3 lžíce cukru. Na čokoládovou ganache: 150 ml šlehačky, 150-160 g kvalitní čokolády (alespoň 52%)
Postup přípravy
Korpus (je takový hutnější, nehodí se k prokrojení): v misce zahřejeme čokoládu s máslem, prošleháme metlou a necháme vychladnout. V menší misce smícháme a prosijeme suché přísady…
Tvarohový koláč se sušenými švestkami
Potřebné ingredience
Korpus: 200 g polohrubé mouky, 100 g másla, 25 g cukru krupice, 30 g lískových oříšků, 1 bílek, 2 PL mléka. Náplň: 250 g měkkého tvarohu v alobalu, 60 g cukru krupice, 2 vejce, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr. Dále: 200 g sušených švestek, 50 ml ovocného likéru.
Postup přípravy
Sušené švestky zalijeme likérem několik hodin před pečením, nejlépe den předem. Oříšky opražíme a sloupnuté nastrouháme.
Na vále vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do…
Makový koláč
Potřebné ingredience
TĚSTO:1 hera, 300 g hl.mouky, 1 vejce, 20 g cukr.moučky, šp.soli NÁPLŇ :600 g máku, 500 g jablek, 200 g másla,250 g cukru,5 žloutků+bílky,70 g krupice,rozinky,ořechy, 2 č.lžičky mandlového extraktu,kandovaná pomerančová kůra
Postup přípravy
TĚSTO: suroviny smícháme a dáme na chvíli do lednice. NÁPLŇ: máslo s cukrem vymícháme ,přidáme žloutky,mák(nemlela jsem,jen jsem ho povařila),přidáme nastrouhaná,vymačkaná jablka…
Škvarková pomazánka
Potřebné ingredience
Škvarky, sádlo, 3PL hořčice, cibule, 3 vejce uvařená natvrdo, sůl, pepř
Postup přípravy
Rozmixujeme škvarky s trochou sádla, s hořčicí a se žloutky. Zamícháme nakrájené bílky, cibuli a okořeníme. Necháme vychladit v lednici.
Špenátová roláda
Potřebné ingredience
400g špenátu-okapaného, 5 vajec, 1 lžíce lučiny, 3 lžíce polohrubé mouky, pepř, sůl, 2 stroužky česneku Náplň: 1x tvaroh vanička, 1x pomazánkové máslo, lžičky mleté papriky, pepř, sůl=vyšlehat
Postup přípravy
Vyšleháme dotuha bílky se špetkou soli. V jiné míse vymícháme špenát se žloutky, utřeným česnekem, pepřem, solí a moukou. Pak spojíme s bílky a těsto upečeme. Potřeme náplní a…
Citrónový chlebíček s mákem
Potřebné ingredience
cukr krystal 200 gramů/ vejce 3 kusy/ mléko 250 gramů/ olej slunečnicový 250 mililitrů (+ na vymazání formy)/ citron 2 kusy (šťáva a kůra) mouka pšeničná hladká 300 gramů/ mák 2 lžíce (nemletý) kypřící prášek do pečiva 1 bal/ sůl 1 špetka/ sirup: citron 1 kus (šťáva) cukr krystal 50 gramů
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu lehce vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Do mísy od robotu nasypte cukr, sůl a vejce. Šlehejte do hustého krému, trvá to asi 4 minuty.…
Domácí nugátový krém
Potřebné ingredience
125 g máslo, 50 g pomleté lískové ořechy,1 ks tabulka čokolády, 1 ks kondenzované mléko
Postup přípravy
Ve vodní lázni rozpustíme tabulku čokolády, odstavíme a přidáme na kostky nakrájené máslo a najemno pomleté lískové oříšky.
Šleháme a přilíváme tolik kondenzovaného mléka, až…
PIZZOVÉ SRDÍČKO s mozzarellou
Potřebné ingredience
Ingredience na těsto: 500 g hladké mouky, 3 g čerstvého droždí, 250 g vody, 1-2 PL extra olivového oleje, 1-2 KL soli (5-10 g), trochu husté rajčatové šťávy na potření, strouhanou mozzarellu na posypání. Ingredience na ozdobu: Několik rozpůlených koktejlových rajčátek, půlky maličkých mozzarellových kuliček, vypeckované a rozpůlené zelené olivy, čerstvé lístečky bazalky.
Postup přípravy
Z předepsané dávky vody odebereme půl skleničky a v misce rozmícháme čerstvé droždí. Odebereme další vodu, ve které rozpustíme sůl. Do robotu vložíme mouku, přidáme rozpuštěné…
Buchta Fešák
Potřebné ingredience
Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek moučkového cukru 1 hrnek oleje 1 hrnek mléka 2 lžíce kakaa 1 prášek do pečiva 3 vejce Náplň: 1 tvaroh 1 vejce 1/2 vanilkového pudinku mléko cukr
Postup přípravy
Suroviny na těsto smíchejte a vylijte na vymaštěný a vysypaný plech. Tvarohovou náplň smíchejte a zamíchejte do těsta, nejlépe koncem vařečky. Kroužete, pak to udělá hezké obrazce.
SÁDLO ŠKVAŘENÉ V POMALÉM HRNCI
Potřebné ingredience
2,20 kg sádla pokrájet 1 dcl vody _____________ 1 dcl mléka sůl dle chuti
Postup přípravy
Zapnu na 1.low na 5 hodin potom přidám 1 dcl mléka a sůl a zapnu na 2. Pak po 2 hod.přepnu na 1 .
Sem tam promíchám ale z kraje 3 hodiny nemusíte.
Celkem mně to trvalo asi…