Pizza bez hnětení
Potřebné ingredience
680g mouky na pizzu, 9g droždí, 14g soli, 2 lžíce medu, 482g vody, 2 lžíce oleje
Postup přípravy
Ve vodě rozmícháme med a droždí. Přilijeme k mouce, nakonec dáme olej a sůl. Pouze rukou zamícháme lepivé těsto v míse a chvíli necháme odpočívat (cca 30 min.). Pak dáme na vál,…
Housky ze slánku
Potřebné ingredience
Na slánek: 10g soli, 100g vody, 10g droždí. Těsto: 460g hladké mouky, 40g mletého lněného semínka, 200g vody, sladěnka, 20g másla
Postup přípravy
Na slánek rozmícháme ve vodě sůl, když je rozpuštěná přimícháme droždí a dáme do lednice na 4 hodiny až 3 dny. Ze všech surovin, včetně slánku, kromě másla, vypracujeme těsto v…
Toustový chléb se zeleninovým pyré z remosky
Potřebné ingredience
* PYRÉ: 100 g mrkve nebo dýně, voda; * KVÁSEK: 130 g pyré, ½ lžičky Sladěnky, 1 rovná lžíce hladké mouky, 10 g čerstvého droždí; * DÁLE DO TĚSTA: 150 g hladké pšeničné mouky, 50 g špaldové mouky, 4 g soli, (koření podle chuti - česnek, kmín, rozmarýn, fenykl...); * NA POVRCH: rozšlehané vejce, semínka (dýňová, lněná...)
Postup přípravy
Rozpis je pro formu na cca 400-500 g těsta (tady konkrétně je forma Silikomart Sandwich bread), pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Nejprve připravit…
Pšeničné placky
Potřebné ingredience
350g hladké mouky, 25g másla,200 - 230g vody, sůl
Postup přípravy
Ze všech surovin vypracujeme těsto, necháme chvíli odpočinout. Uděláme kuličky, přikryjeme a necháme asi 5 min. odležet. Vyválíme na slabou placku a pečeme na suché pánvi nebo na…
Rohlíky Martina Kubíka
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 260 - 280g vody, 30g sádla, 20g droždí, lžička sladěnky, 2 lžičky soli, bílek a mák na posyp
Postup přípravy
Z vody, sladěnky, droždí a 100g mouky uděláme kvásek a necháme ho vzejít. Poté přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme kynout asi 40 min. Umotáme rohlíky, necháme na…
Sezamové bulky
Potřebné ingredience
Poliš: 140g vody, malá lžička sladěnky, 100g hladké mouky, 12g droždí. Těsto: 150g vody, 20g oleje, 2 lžičky soli, 40g žitné celozrnné mouky, 380g hladké mouky, sezam, bílek
Postup přípravy
Na poliš prošleháme suroviny a necháme přikryté kynout asi 1,5 - 2 hodiny. Poté přidáme zbytek surovin a vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout 1 - 2 hodiny, v průběhu můžeme…
PIZZA od Laury
Potřebné ingredience
těsto: 1kg hladká mouka 3 větší špetky soli 625 vlažný vody 30g medu (popřípadně cukru) 1 kostka droždí sugo: 1 konzerva krájenejch rajčat 3 stroužky česneku lžička bazalkového pesta 1. smícháš a rozmixuješ
Postup přípravy
PIZZA od Laury
těsto:
1kg hladká mouka
3 větší špetky soli
625 vlažný vody
30g medu (popřípadně cukru)
1 kostka droždí
1. smícháš mouku se solí
2.…
Fougasse
Potřebné ingredience
Preferment: 150g vody, 150g hladké mouky, 1 g droždí. Těsto: 170g vody, 25g oleje, cukr, 2 lžičky soli, 150g pšeničné chlebové mouky, 150g hladké mouky, 50g žitné mouky, 8g droždí
Postup přípravy
Preferment připravíme 10-12 hodin předem. Poté ze všech ingrediencí vypracujeme kynuté těsto. Necháme kynout asi hodinu. Opatrně vyklopíme na pomoučený vál, zlehka roztáhneme na…
Kváskový snídaňový chléb s brusinkami a ořechy z…
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžíce mateřského žitného kvásku, 30 g pšeničné mouky, 30 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 200 g hladké pšeničné mouky, 60 g špaldové mouky, 100 g vody, 60 g mléka, 1 lžíce cukru krupice, 30 g agávového sirupu (nebo medu), 5 g soli; * NÁPLŇ: 50 g sušených brusinek, 50 g nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy
Chléb podle Jane Mason, pečený ve velké remosce Grand - průměr mísy 29cm.
1. den (cca 7-9 hodin předem)
Připravit si rozkvas - všechny suroviny na rozkvas…
Chleba č.33 z Esky
Potřebné ingredience
220g třífázového kvasu, 330g pšeničné chlebové mouky, 200-220g vody, 12g soli, kmín, 140g strouhaných brambor (vařených ve slupce)
Postup přípravy
Do kvasu přimícháme vše kromě soli, necháme odpočívat 30-60min., poté přidáme sůl a vypracujeme těsto (5-10min.), necháme v míse kynout, občas přetáhneme, poté stočíme do ošatky,…