Zázračné cukroví
Potřebné ingredience
30 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 2 žloutky, 4 lžíce mléka, lžíce octa
Postup přípravy
Ingredience smícháme dohromady a zpracujeme vláčné těsto, které dáme na 2 hodiny odležet do lednice. Pak se vyválí na asi 3-4 mm silný plát a vykrajují tvary(nejlépe kolečka)…
Rychlá rajská (do hodiny máte uvařeno a snězeno;-))
Potřebné ingredience
1/2 kg mletého masa, 1 velký rajský protlak, 1 velká cibule, 2 papriky(nejlepší je bílá), 2 lžíce oleje, 2 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, sůl, cukr, hl. mouka na zahuštění
Postup přípravy
Na drobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji(oleje dáme co nejméně, dost tučné je maso, tak aby omáčka neplavala v tuku). Na osmahnutou cibulku nadrobíme mleté maso a mícháme…
cibulový koláč
Potřebné ingredience
400 g listového těsta, 500 g oloupané cibule, 300 g strouhaného sýra(eidam, ementál), 200g libového uzeného masa, 100 g másla, 4 vejce, 150g kysané smetany, sůl, pepř, půl lžičky provensálského koření.
Postup přípravy
Cibule se nakrájí na půlkolečka a do sklovata, jemně zlatova(lehce, ne do hněda) osmahne na másle. Listové těsto se rozválí na rozměry plechu + asi 3 cm na rantlík ze všech stran…
Kuře na víně
Potřebné ingredience
Celé kuře nebo kuřecí díly, jdou i krůtí prsa; 0,3 l bílého vína - kvalitní, ne žádný krabicový jabčák; 1/8 másla; lžička sušené bazalky(vrchovatá) jde půl na půl bazalka s oreganem; šťáva z půlky citronu; grilovací koření; sůl. Štáva z výpeku: 0,3 l vody; 0,2 l bílého vína; lžíce hl. mouky; 200 g kysané smetany; bazalka, sůl, cukr na dochucení
Postup přípravy
Naporcované kuře (krůtí prsa) osolíme, vložíme do nádoby z varného skla, pekáčku, posypeme grilovacím kořením, bazalkou, poklademe plátky másla a zalijeme vínem a citronovou…
Zapečené brambory s cuketou a zeleninou
Potřebné ingredience
oloupané brambory vařené ve slupce, oloupaná a vydlabaná cuketa, rajčata, papriky, uzenina(klobás je asi nejlepší) česnek, sůl, pepř, olivový olej (strouhaný sýr)
Postup přípravy
Na pekáč se nasypou na kolečka nakrájené brambory, k tomu se přihodí stejné množství na hrubo nastrouhané cukety, na kostičky nakrájená uzenina, rajčata a paprika, pár rozdrcených…
Rybí francouzské brambory
Potřebné ingredience
oloupané brambory vařené ve slupce, rybí filety, bazalka, sůl, pepř, vejce, mléko(smetana na vaření), strouhaný sýr
Postup přípravy
Postup je stejný jako u fr. brambor, jen místo uzeného, uzeniny se dají rozmrzlé a osušené rybí filety(jde to i se zmrzlými, ale pak je to jídlo i po upečení hodně vodové, nedrží…
Rybí karbanátky
Potřebné ingredience
Jakákoliv ryba, cibule, vejce, bazalka, majoránka, strouhanka, pepř a sůl. Olej na smažení.
Postup přípravy
Rybu rozpůlíme, zbaví se kůže a páteře s žebrama. Pak se pomele mlýnkem na maso, ale lepší je ji rozmixovat. Další příprava a postup je jako u klasického karbanátku. Přidá se…
Ovesňáky
Potřebné ingredience
500 g ovesných vloček, 1 vejce, 6 lžic hl. mouky(vrchovaté), 6-8 stroužků česneku, 800 - 1000ml mléka (vody), majoránka, sůl. Jde přidat i nakrájenou uzeninu jako do bramboráku
Postup přípravy
Smícháme, smažíme placky. Příprava je stejná jako u bramboráků ;-) Doporučuji smažit na teflonové pánvi na pár kapkách oleje, nebo přímo do těsta přimíchat 3-4 lžíce oleje a…
Smetanový hrášek
Potřebné ingredience
350 g (pytlík) mraženého nebo čerstvého hrášku, 1/4 litru smetany na vaření(stačí i mléko, ne však odtučněné), 1 vrchovatá lžíce hl.mouky, 100g másla, 1 velká cibule, pepř, sůl.
Postup přípravy
Na másle se do sklovata osmahne na drobno nakrájená cibulka, zasype se moukou, zapraží, zalije smetanou. Přidá se hrášek, osolí se a opepří(vůbec se nebojte a pořádně to opepřete…
Lžícová bábovka
Potřebné ingredience
Malá forma: 2 vejce, 8 lžic mouky polohrubé, 8 lžic cukru krupice, krystal, 4 lžíce oleje, 1/2 prášku do pečiva, až 4 lžíce vody. Normální forma: 3 vejce, 12 lžic mouky pol., 12 lžic cukru, 8 lžic oleje, 1 pr.do peč.,až 6 lžic vody. Velká forma(mám jednu opravdu "big" po prababičce): 4 vejce, 16 lžic polohrubé mouky, 16 lžic cukru, 8 lžic oleje, 1 pr. do peč., až 8 lžic vody. Kdo má rád kakové těsto tak ještě kakao, nebo... TIP - instantní kapučíno(jedinečně chutná oříškové,nebo likérové) :-)
Postup přípravy
Žloutky se utřou s cukrem, vmíchá se olej, pak se vmíchá mouka s pr. do peč. . Pro správnou konzistenci se vmíchá voda a nakonec jemně vmísit sníh z bílků. Vylije se do vymazané a…