Zobrazit přihlášovací formulář
CUKROVÍ
Zázračné cukroví

Zázračné cukroví

Potřebné ingredience

30 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 2 žloutky, 4 lžíce mléka, lžíce octa

Postup přípravy

Ingredience smícháme dohromady a zpracujeme vláčné těsto, které dáme na 2 hodiny odležet do lednice. Pak se vyválí na asi 3-4 mm silný plát a vykrajují tvary(nejlépe kolečka)…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Rychlá rajská (do hodiny máte uvařeno a snězeno;-))

Rychlá rajská (do hodiny máte uvařeno a snězeno;-))

Potřebné ingredience

1/2 kg mletého masa, 1 velký rajský protlak, 1 velká cibule, 2 papriky(nejlepší je bílá), 2 lžíce oleje, 2 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, sůl, cukr, hl. mouka na zahuštění

Postup přípravy

Na drobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji(oleje dáme co nejméně, dost tučné je maso, tak aby omáčka neplavala v tuku). Na osmahnutou cibulku nadrobíme mleté maso a mícháme…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
cibulový koláč

cibulový koláč

Potřebné ingredience

400 g listového těsta, 500 g oloupané cibule, 300 g strouhaného sýra(eidam, ementál), 200g libového uzeného masa, 100 g másla, 4 vejce, 150g kysané smetany, sůl, pepř, půl lžičky provensálského koření.

Postup přípravy

Cibule se nakrájí na půlkolečka a do sklovata, jemně zlatova(lehce, ne do hněda) osmahne na másle. Listové těsto se rozválí na rozměry plechu + asi 3 cm na rantlík ze všech stran…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuře na víně

Kuře na víně

Potřebné ingredience

Celé kuře nebo kuřecí díly, jdou i krůtí prsa; 0,3 l bílého vína - kvalitní, ne žádný krabicový jabčák; 1/8 másla; lžička sušené bazalky(vrchovatá) jde půl na půl bazalka s oreganem; šťáva z půlky citronu; grilovací koření; sůl. Štáva z výpeku: 0,3 l vody; 0,2 l bílého vína; lžíce hl. mouky; 200 g kysané smetany; bazalka, sůl, cukr na dochucení

Postup přípravy

Naporcované kuře (krůtí prsa) osolíme, vložíme do nádoby z varného skla, pekáčku, posypeme grilovacím kořením, bazalkou, poklademe plátky másla a zalijeme vínem a citronovou…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Zapečené brambory s cuketou a zeleninou

Zapečené brambory s cuketou a zeleninou

Potřebné ingredience

oloupané brambory vařené ve slupce, oloupaná a vydlabaná cuketa, rajčata, papriky, uzenina(klobás je asi nejlepší) česnek, sůl, pepř, olivový olej (strouhaný sýr)

Postup přípravy

Na pekáč se nasypou na kolečka nakrájené brambory, k tomu se přihodí stejné množství na hrubo nastrouhané cukety, na kostičky nakrájená uzenina, rajčata a paprika, pár rozdrcených…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Rybí francouzské brambory

Rybí francouzské brambory

Potřebné ingredience

oloupané brambory vařené ve slupce, rybí filety, bazalka, sůl, pepř, vejce, mléko(smetana na vaření), strouhaný sýr

Postup přípravy

Postup je stejný jako u fr. brambor, jen místo uzeného, uzeniny se dají rozmrzlé a osušené rybí filety(jde to i se zmrzlými, ale pak je to jídlo i po upečení hodně vodové, nedrží…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Rybí karbanátky

Rybí karbanátky

Potřebné ingredience

Jakákoliv ryba, cibule, vejce, bazalka, majoránka, strouhanka, pepř a sůl. Olej na smažení.

Postup přípravy

Rybu rozpůlíme, zbaví se kůže a páteře s žebrama. Pak se pomele mlýnkem na maso, ale lepší je ji rozmixovat. Další příprava a postup je jako u klasického karbanátku. Přidá se…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Ovesňáky

Ovesňáky

Potřebné ingredience

500 g ovesných vloček, 1 vejce, 6 lžic hl. mouky(vrchovaté), 6-8 stroužků česneku, 800 - 1000ml mléka (vody), majoránka, sůl. Jde přidat i nakrájenou uzeninu jako do bramboráku

Postup přípravy

Smícháme, smažíme placky. Příprava je stejná jako u bramboráků ;-) Doporučuji smažit na teflonové pánvi na pár kapkách oleje, nebo přímo do těsta přimíchat 3-4 lžíce oleje a…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Smetanový hrášek

Smetanový hrášek

Potřebné ingredience

350 g (pytlík) mraženého nebo čerstvého hrášku, 1/4 litru smetany na vaření(stačí i mléko, ne však odtučněné), 1 vrchovatá lžíce hl.mouky, 100g másla, 1 velká cibule, pepř, sůl.

Postup přípravy

Na másle se do sklovata osmahne na drobno nakrájená cibulka, zasype se moukou, zapraží, zalije smetanou. Přidá se hrášek, osolí se a opepří(vůbec se nebojte a pořádně to opepřete…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Lžícová bábovka

Lžícová bábovka

Potřebné ingredience

Malá forma: 2 vejce, 8 lžic mouky polohrubé, 8 lžic cukru krupice, krystal, 4 lžíce oleje, 1/2 prášku do pečiva, až 4 lžíce vody. Normální forma: 3 vejce, 12 lžic mouky pol., 12 lžic cukru, 8 lžic oleje, 1 pr.do peč.,až 6 lžic vody. Velká forma(mám jednu opravdu "big" po prababičce): 4 vejce, 16 lžic polohrubé mouky, 16 lžic cukru, 8 lžic oleje, 1 pr. do peč., až 8 lžic vody. Kdo má rád kakové těsto tak ještě kakao, nebo... TIP - instantní kapučíno(jedinečně chutná oříškové,nebo likérové) :-)

Postup přípravy

Žloutky se utřou s cukrem, vmíchá se olej, pak se vmíchá mouka s pr. do peč. . Pro správnou konzistenci se vmíchá voda a nakonec jemně vmísit sníh z bílků. Vylije se do vymazané a…

Zobrazit více...

Kategorie