Mrkvový džus
Potřebné ingredience
3 velké mrkve 1 pomeranč 1 citron cukr nebo sladidlo dle chuti (použila jsem asi 8 peciček stevie) kapka oleje voda
Postup přípravy
Mrkev oloupeme, nakrájíme na silná kolečka, zalijeme asi 500 ml vody, přidáme kapku oleje a pod pokličkou vaříme asi 25 minut, až je mrkev měkká. Necháme zcela vychladnout.…
Domácí pomerančový džus
Potřebné ingredience
500 g pomeranč 750 g cukr pískový 50 g kyselina citrónová
Postup přípravy
Pomeranče důkladně omyjeme ve vodě se saponátem a poté v octové vodě, aby se kůra zbavila všech nečistot. Poté je (i s kůrou) nakrájíme na malé kousky a vložíme do tlakového hrnce…
Alkoholové želé v pomeranči
Potřebné ingredience
120 ml džusu +3 plátky želé +35 g cukru krupice +120 ml vodky + 3 vydlabané půlky pomeranče
Postup přípravy
Plátky želé namočím asi na 10 minut do 120ml džusu, přidáme cukr a přivedeme za míchání k varu. Přilijeme vodku a opět zamícháme. Necháme trochu zchladnout a nalijeme do…
Domácí meruňkový sirup
Potřebné ingredience
Asi 700g zralých meruňek, 1litr vody, 500g cukr krystal - stačí méně - třeba hrnek. Dávala jsem od oka. Nemám ráda sladké sirupy, pokud máte rádi měd může být lžíce medu. Dala jsem do něj i pár broskví.
Postup přípravy
Meruňky odpeckovat, celé dát do hrnce s vodou a cukrem, zapnout vařič, až začnou vařit zeslabit a nechat 15-20 minut provařit dle tvrdosti. Meruňky jsou pak rozvařené a sítkem…
Třešňová šťáva
Potřebné ingredience
1,2kg třešní (s peckami), 0,7l vody, 250g cukru krystal, 7g kyseliny citrónové
Postup přípravy
Vypeckované třešně zalijte vodou a nechte je v zakrytém hrnci louhovat přes noc, ideálně 24h. Pak přiveďte k varu a vařte cca 10min. Propasírujte a pak přeceďte přes…
Domácí levandulová limonáda
Potřebné ingredience
Hrnek kvítků levandule /nejlépe čerstvé, ale lze i sušené/,100g třtinového cukru,200ml vody + 1,5l - 2l vody na dolití a to perlivé či obyčejné / dle preference/,citróny - štáva z citrónů,2 snítky čerstvé levandule k dozdobení
Postup přípravy
Recept je naprosto jednoduchý, ale skutečně výborný.Limonáda je lepší z čerstvě natrhané levandule, ale prý lze i ze sušené /což jsem ještě nezkoušela/. Takže nasbírat šálek květů…
BEZINKOVÁ ŠUMIVÁ LIMONÁDA
Potřebné ingredience
5 velkých květů bezu, 3 l vody 1/2 kg cukru, 1 citron, 1 dcl jablečného octa
Postup přípravy
Začala sezóna květu černého bezu. Moje babička říkala "před heřmánkem smekni, před bezem černým klekni" :-)
Právě se chystáme vyrobit vynikají lehce šumivý nápoj plný…
Domácí mandlové mléko
Potřebné ingredience
1 a 1/2 hrnku mandlí (neloupaných, ve slupce je spousta živin) cca 5 hrnků vody
Postup přípravy
Mandle zalejeme vodou a necháme přes noc odležet při pokojové teplotě. Na druhý den mandle i s vodou přesuneme do mixéru a vše řádně rozmixujeme na jemno. Vzniklou směs přecedíme…
Pomerančový likér
Potřebné ingredience
5 pomerančů (v bio kvalitě), 300 ml čistého alkoholu (vodka), voda, 500 g cukru
Postup přípravy
Pomeranče důkladně omyjeme a kůru oloupeme tak, abychom získali pouze oranžovou kůru bez té bílé dřeně, jinak by to bylo hořké. Oloupané, čisté slupky z pomeranče dáme do…
LAVINA -něco pro chladné večery
Potřebné ingredience
4 cl Becherovky, 12 cl červeného vína, 4 cl vody, skořice, hřebíček, med, plátek citrónu
Postup přípravy
Tekuté ingredience zahřejte, přidejte med a doplňte skořicí, hřebíčkem a plátkem citrónu.
Tento recept znám už dlouho z nějakého časopisu, jen jsem si už nepamatovala přesné…