krkonšská polévka (školní)
Potřebné ingredience
Klobáska ,brambory,cibule, hladká mouka,olej,mletá paprika,masox, podravka ,súl
Postup přípravy
zpěníme na oleji cibulku ,přidáme klobásu nakrájenou na kolečka,orestujem přidáme papriku ,masox ,zalijem vodou a nechame provařit ,zahustíme záklechtkou (voda s moukou) přidáme…
Kuřecí polévka
Potřebné ingredience
kuřecí křídla, skelety, malá stehýnka paličky......mrkev, celer, petržel, nať z petržele nebo celeru, kapusta, česnek, hrášek prostě co je a co máme rádinové koření, sůl, celý pepřna nudle nebo drobení:polohr. nebo hrubá mouka, vajíčko
Postup přípravy
Maso i se zeleninou a kořením dáme do studené vody a vaříme tahem třeba tři hodiny. Přecedíme, maso obereme, zeleninu nakrájíme, dáme zpátky do polévky.
Uděláme si těsto na…
Celerová krémová polévka
Potřebné ingredience
celer,mrkev,hl.mouka, vývar nebo voda, sůl,máslo
petrželka
Postup přípravy
natrouhanou celera mrkev osmahneme na troše másla , zahustíme moukou- osmahneme a zalíváme studenou vodou nebo vývarem na požadovanou hustotu polévky.
osolíme a vaříme tak…
Kapustová polévka
Potřebné ingredience
Kapusta, špek, brambory, hl. mouka, česnek, sůl, cibule
Postup přípravy
Nejprve si nakrájíme kapustu na drobné nudličky, cibuli nadrobno a špek na kostičky. Na trošce oleje osmahneme špek, když je napůl hotový, tak přisypeme cibuli a taky osmažíme -…
KULAJDA
Potřebné ingredience
kmin,sul,cibule,houby,brambory,kys.smetana,hl.mouka,vejce
Postup přípravy
Nakrajime brambory,houby,cibul na kosticky a dame varit s kminem a soli.Kdyz to vari prilejem vodu podle potreby.Potom zavarime kys.smetanu(smet.a 2-3 lzice mouky)Stahneme ohen na…
Porková krémová polévka
Potřebné ingredience
porek
máslo
hl. mouka
brambory
smetana
kmín, sůl, pepř, polévkové koření
Postup přípravy
Na másle orestujeme světlou část porku. Po chvíli přidáme hl. mouku, mícháme, po vytvoření světlé jíšky zalijeme vodou a pořádně rozmícháme. Necháme vařit, dáme do polévky sůl,…
Brokolicová - rychlá
Potřebné ingredience
brokolice
kořenová zelenina
voda
sůl, vajíčko, kmín
Postup přípravy
Brokolici nasekáme na drobno, kořenovou zeleninu nastrouháme, dáme vařit do vody, osolíme, ke konci varu přidáme rozkvrdlané vajíčko. Je to rychlovka, ale moc dobrá.
Může…
Moc dobrá mrkvová polévka
Potřebné ingredience
Asi 4 větší mrkve, 2 cibule, 2 -3stroužky česneku, půl kelímku kys.smetany, muškt.oříšek, zeleninový bujón, sůl,máslo a petrželová nať a mouka
Postup přípravy
Na másle se zpění cibulka, přidá se nakrájená mrkev-na kostky a 2 minuty se podusí, aby dřívě změkla, zasype se moukou či krupicí a zaleje se bujónem, tak aby byla celá mrkev…
Cizrnová polévka s pórkem
Potřebné ingredience
250 g cizrny
1 pórek
máslo
sůl, polévkové koření (nemusí být), šafrán
hladká mouka
Postup přípravy
Cizrnu musíme přes noc namočit, pak vařit v jiné vodě 1-2 hodiny, podle velikosti.
V jiném hrnci na másle osmažíme nakrájený pórek, necháme jej pouze zesklovatět, zalejeme…
HOVĚZÍ VÝVAR SE SVÍTKEM
Potřebné ingredience
PRO 4 OSOBY: *500-600 g hovězího masa na polévku *1 kostka hovězího bujonu (nemusí být) *3 mrkve, nakrájené na kostičky *1/2 bulvy celeru, nakrájené na kostičky *celerová nať *sůl
NA SVÍTEK: *3 vajíčka, žloutek a bílek zvlášť *3 lžíce hrubé mouky *sůl *sekaná petrželka *máslo nebo olej na vytření pánve
Postup přípravy
1. Do hrnce nalijte dva litry vody. Tučné maso vložte do hrnce rovnou; pokud máte libové, uveďte vodu nejprve do varu. Osolte, přikryjte pokličkou a na středním plameni vařte 2-3…