Zobrazit přihlášovací formulář
DOMÁCÍ MEDICÍNA
Šalvějový sirup - super při nachlazení

Šalvějový sirup - super při nachlazení

Potřebné ingredience

šalvěj, voda, cukr - já používám třtinový a chemicky neošetřené citrony

Postup přípravy

Vodu s cukrem přivedeme k varu, přidáme nasekanou šalvěj, krátce povaříme, odstavíme a přidáme plátky citronu.\r\nPřes noc necháme odležet, ještě jednou krátce přivedeme k varu, a…

Zobrazit více...
OVOCE
Dokonalá šťáva zastudena z černého rybízu (recept kamarádky Elly od její babičky)

Dokonalá šťáva zastudena z černého rybízu (recept…

Potřebné ingredience

2,5 kila černého rybízu\r\n2 dkg kyseliny citrónové\r\n2-2,5 litru vody

Postup přípravy

Ovoce očistíme, rozmačkáme (já si pomohla tyčovým mixérem), přidáme převařenou schladlou vodu a sáček kyseliny citrónové. Necháme 24-48 hodin stát v chladu. Poté přecedíme a na 1…

Zobrazit více...
DĚTSKÉ SPECIALITY
Sirup proti kašli

Sirup proti kašli

Potřebné ingredience

Zázvor, citróny a med.

Postup přípravy

Začneme omytým citrónem nakrájeným na kolečka, pokračujeme oloupaným zázvorem a nakonec medem. Takto vrstvy střídáme až je sklenice plná. Zašroubujeme a necháme v lednici uležet 3…

Zobrazit více...
DORTY
Mrkvový dort sypaný mandlemi

Mrkvový dort sypaný mandlemi

Potřebné ingredience

100 gramů nejlépe třtinového cukru, 200 gramů nastrouhané mrkve najemno, 80 gramů mletých oříšků (zkoušela jsem i sekané, pokud je chcete v dortu "přiznat"), 1 nastrouhané jablíčko, 3 lžíce olivového oleje, 8 lžic mléka, 3 lžičky skořice, 3 vejce - z bílků udělámě sníh, 200 gramů celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva

Postup přípravy

Z bílků si ušleháme sníh, který vmícháme do zbytku surovin, které jsme předtím promíchali. Můžeme přidat pár lžic mléka, pokud se vám zdá těsto příliš hutné. Pečeme ve vymazané…

Zobrazit více...
POMALÝ HRNEC
Listový baby špenát s kuřecím masem a bramborem z pomalého hrnce

Listový baby špenát s kuřecím masem a bramborem z…

Potřebné ingredience

Listový špenát (použila jsem celý velký sáček), kuřecí prsa nakrájená na malé kousky, brambory, 4 stroužky česneku, kousek slaniny (krásné vše provoní - já použila vlastní douzenou:-) a na posypání Grand padano sýr

Postup přípravy

Vše naskládáme do pomalého hrnce, začneme slaninou nakrájenou na malé kousky, pak přidáme nakrájené brambory, kuřecí prsíčka či stehna, rozmačkáme česnek a nakonec nasypeme…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Perníčky paní Brýdové - měkounké tak, že hned po upečení zmizely:-)

Perníčky paní Brýdové - měkounké tak, že hned po…

Potřebné ingredience

500g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 5 lžic medu, 100g másla nebo Hery, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, lžička sody a 1/4 prášku do perníku. Těsto necháme uležet v lednici alespoň 12 hodin. Z těsta pak vyválíme placku silnou cca 3-4 mm. Pozor ať nemáte perníčky moc tenké...pak opravdu měkounké nebudou ani s tímto receptem:-) Pečeme na 180 stupňů, než začnou vonět.

Postup přípravy

Opravdu mám vyzkoušeno spoustu receptů na perníčky a tento bezkonkurenčně vede. Podle webu paní Brýdové jsem těsto válela přes potravinovou fólii a téměř vůbec nepodsypávala. Na…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Čarodějnické prsty:-) třeba na Halloween

Čarodějnické prsty:-) třeba na Halloween

Potřebné ingredience

420 g hladké mouky, 250 g másla, 4 žloutky, 140 g cukru moučka - recept na linecké cukroví

Postup přípravy

Klasický recept na linecké cukroví - recept je po naší babičce a když jsem koukala na ten věrohodný výtvor, dovoluji si říct, že by se ji tahle inovace asi nelíbila:-D
Z…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Skořicový kringel, pletenec či chcete-li trdelník:-)

Skořicový kringel, pletenec či chcete-li trdelník:-)

Potřebné ingredience

400 gramů polohrubé mouky, 2 žloutky, 100 gramů másla do těsta + dalších cca 50 gramů na náplň a pomazání po upečení, 60 gramů cukru moučka + cukr krupice do náplně, 1 kostička kvasnic, 2 dcl mléka, skořice a špetka soli

Postup přípravy

Postup přípravy najdete u jednotlivých fotografií.

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty či slaninou

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty či slaninou

Potřebné ingredience

Vepřová panenka, sušená rajčata, bylinky co zahrádka či květináče:-) dají, olivový olej, sůl a pepř

Postup přípravy

Do očištěné panenky, kterou jsem nakrájela na dvě části (aby se lépe plnila) jsem udělala nožem díru, kterou jsem zvětšila koncem vařečky a nakonec důkladně nacpala rajčaty, pro…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Špenátové rizoto s kuřecím masem

Špenátové rizoto s kuřecím masem

Potřebné ingredience

Rýže - nejlépe přímo na rizoto, špenát , kousek másla, vývar nebo zalitý bujón, sůl a pepř, jakýkoliv kousek masa - u nás vede kuřecí či krůtí

Postup přípravy

Ono asi nejde ani tak o postup jako takový, ale o nápad zkombinovat špenát a rýži - tedy mě by to nenapadlo:-) Ale chuťově vynikající - chutnalo napříč generacemi:-) od dvouletého…

Zobrazit více...

Kategorie