MALÉ MAROKÁNKY o velikosti 4 cm
Potřebné ingredience
250 ml smetany na šlehání + 4 PL hladké mouky + 5 PL cukru krupice + 50 g másla + směs nasekaných ořechů, kandovaného ovoce, rozinek v celkové hmotnosti 200 g.
Postup přípravy
Vyzkoušela jsem už více těst na marokánky, ale vždy se vrátím k mému osvědčenému receptu, který mám od své sestry. Dnes jsem dělala malé marokánky o velikosti 4 cm a namáčela…
Medové trubičky
Potřebné ingredience
250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 50 g rostlnného tuku (Hera, Stela...), 1,5 PL tekutého medu, 2 PL vlažného mléka, 1 - 2 žloutky. Vypracovat těsto a nechat odpočinout alespoň 2 hodiny. Já nechala přes noc, lépe se s těstem pak pracuje.
MOJE NEJOBLÍBENĚJŠÍ TĚSTO NA PIZZU
Potřebné ingredience
300 g hladké mouky, 20 g kvasnic, 150 ml vlažné vody, 2 PL olivového oleje, ale klidně dávám i slunečnicový a trošku soli. Těsto si zadělám v malém mixéru s noži, rozdělím na dvě poloviny a chvilku nechám vykynout. Trvá to asi 20 minut na teplém místě.
Postup přípravy
Mezi tím si připravím suroviny co důl dal a připravím si z většího rajského protlaku, trochy kečupu, asi z 1 dl oleje, 3 - 4 stroužků česneku, koření na pizzu nebo stačí i jenom…
VÝBORNÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
suroviny: 250 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, špetka soli, máslo na vymazání a mouka na vysypání koláčové formy nebo dortové. Náplň: 25 g másla, 7 polévkových lžic třtinového cukru, 4 jablka – oloupaná, zbavená jádřince a nakrájená na menší kousíčky, 2 vejce, 150 ml smetany na šlehání 30 – 33%, pár lístků máty na ozdobu (nemusí být).
Postup přípravy
POSTUP: Do mouky nakrájet máslo, rozklepnout vejce, osolit a vypracovat hladké pevné těsto. Vytvarovat kouli, zabalit do potravinářské fólie a uložit na 1 hodinu do lednice.
Mini tyčinky z lístkového těsta
Potřebné ingredience
Lístkové těsto, vejce na potření, trochu soli a drcený kmín, popřípadě sezamové semínko.
Postup přípravy
Rozválet lístkové těsto na placku (těsto si vždy rozdělím na dvě části, abych ho neměla moc veliké) a pak přesunout na pečící papír, který mám položený na vále, ořezat okraje, aby…
VÝBORNÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
200 - 220 ml mléka, 1 celé vejce, špetka soli, 100 g rostlinného tuku Hera (Zlatá haná...) nebo 100 ml oleje, 1 plná PL cukru, 20 g kvasnic, 400 g hladké mouky. 1 vejce na potření okrajů koláče pře pečením.
Postup přípravy
Z trošky mléka, špetky cukru, kvasnic a trochu mouky si uděláme klasický kvásek. Necháme vykynout. Mezitím si dám do mísy zbytek teplého mléka, špetku soli, tuk nebo olej (když…
MRKVÁČEK
Potřebné ingredience
JEN PRO INSPIRACI
Postup přípravy
MRKVOVÝ KORPUS: vejce, olej, špaldová mouka, strouhaná mrkev, třtinový cukr,trochu vanilkového cukru, prášek do pečiva, mletá skořice, mletý zázvor, špetka muškátového oříšku,…
Výborný třešňový koláč
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky (může být i polohrubá, 1 - 2 žloutky, 250 ml vlažného mléka, půl kostky čerstvých kvasnic (20 g), 200 ml oleje, špetka soli, 2 PL cukru krupice.
Postup přípravy
Nejdříve si vždy udělám kvásek. Odliji část mléka, přidám 1 ML cukru, rozdrobím kvasnice a přisypu trochu mouky, aby mi vzniklo řiďounké těstíčko - tohle bude kvásek. Zbytek mléka…
Kotlety v pikantní omáčce
Potřebné ingredience
4 vepřové kotlety, instantní Sosenfix na omáčky, koření Magi, worcesterovou omáčku, bobkový list, nové koření, mletý kmín, kostku bujónu - hovězí nebo i kuřecí, 2 - 3 stroužky česneku, sůl, trošku pepře,1 větší cibule a mraženou zeleninu pod svíčkovou + mrkvičku s hráškem. Sůl a pepř jsem zapomněla vyfotit, brala jsem tojako samozřejmost.
Postup přípravy
Kotlety opečeme na rozpáleném tuku nebo oleji z obou stran do zlatova. Po upečení je vyndáme a do výpeku vložíme nakrájenou cibulku a chvíli restujeme, pak k ní přidáme mraženou…
Šlehačkovo ovocný dortík
Potřebné ingredience
Upečen světlý korpus, rozvařené jablíčka s vanilkovým pudinkem, šlehačka + ananas a mandarinky