Zázvorový sirup



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Čerstvý zázvor 150 g, voda 0,5 l, cukr 1 kg (krystal nebo krupice), šťáva ze 3 citronů

POSTUP PŘÍPRAVY

Zázvor oloupeme, nakrájíme na slaboučké plátky, přidáme vodu a vaříme za stálého míchání aspoň 15 minut. Poté necháme lohovat "přes noc" tj. asi 10 hodin. Přecedíme, (ze zázvoru vymačkáme všechnu tekutinu) do získané šťávy vsypeme 1 kg cukru a za stálého míchání vaříme 15 minut, ke konci přidáme šťávu ze 3 citronů.
Ještě horký sirup plníme do lahví a po vychladnutí uchováváme v chladu a temnu (pokud neplníme do tmavých lahví). Z uvedeného množství je přibližně 1,2 l sirupu (viz foto).
Sirup je výborný do čaje nebo možno zalít 1 lžíci sirupu vřelou vodou.